• Autor
    Članci
  • Član 57

    mislim da su u bosni i dalje vazeci zakoni sfrj
    pokusaj sa sluzbenim glasnicima sfrj 12/84 24/86 ako ne pronadjes mislim da ja imam pa javi da ti nekako posaljem
    pozdrav

    Član 57

    molim vas gdje mogu naci regulative o kontaminentima hrane

    Glavni urednik

    Najprije, dobrodošla na forum namenjen tehnolozima.

    Nisam siguran da li sam Vas razumjeo šta želite. Predpostavljam da tražite pravilnike koji propisuju maksimalno dozvoljene količine patogenih mikroorgzanizama u hrani. Njih možete naći na sljedećem sajtu http://www.serbiafood.co.yu/propisi/. Ovo su pravilnici koji važe u Srbiji, ali se na njih možete osloniti jer se vjerujem i u Bosni i Hercegovini pravilnici oslanjaju na one iz Evropske Unije. I da Vam napomenem, pravilnici na ovoj internet stranici nisu važeći. Ako želite nov pravilnik sa svim izmenama i dopunama morate ga kupiti ili se pretplatiti na neki servis koji neprekindno ažurira izmene svih pravilnika.

    Ako niste mislili na pravilnike pojasnite pitanje pa ću Vam pokušati pomoći.

    Član 1.701

    Imate novi pravilnik u BiH o kontaminentima u hrani Službeni glasni BiH, trebate pogledati u institutu za standardizaciju u Sarajevu davam oni posalju.

    pozdrav

    Član 304
    Član 123

    Kod nas ta tematika je u domenu Ministarstva zdravstva. Za BiH si dobila izvor. Za Hrvatsku je objavljen u NN 154/08, za Europsku Uniju je to regulativa EC No 1881/2006.

    Pozdrav.

    Član 1.757

    Da li neko zna, kako je moguće u rafovima naših prehrambenih prodavnica, da se prodaju sveće ? One kao takve su proizvod naftnog derivarta – parafina, a u našim rafovima se prodaju potpuno bez ikakvog pakovanja ? Postoji li neki zakon kojim je ovo regulisano, jer na zapadu toga nema ili ima ali u posebnim delovima marketa, daleko od prehrambenih proizvoda i u posebnom zaštitnom pakovanju. Unapred zahvalan na odgovoru !

    Član 933

    Poštovana g-đo Aida, Savjet ministara BiH na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH donio je Pravilnik o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 37/09. Za sve propise iz oblasti hrane koji su na snazi u BiH možete se informisati na web adresi Agencije za bezbjednost hrane BiH http://www.fsa.gov.ba
    S poštovanjem,
    Drago S. Sando pomoćnik direktora FSA BiH

    Član 6.858

    Danas sam se prijavio na ovaj forum, iz vise razloga. Jedan od njih je primena Codex Alimentarius i kolicana dodataka koje on dozvoljava. Molio bih strucne tehnologe iz oblasti proizvodnje hrane da iznesu svoje misljenje: da li primena navedenog Codexa ide na stetu ili u korist potrosaca industrijske hrane?

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.