• Autor
    Članci
  • Član 3.530

    Postovani,
    potrebna mi je literatura o kontroli kvaliteta sirovine u mlekarstvu za diplomski rad.
    Unapred zahvalna!

    Član 3.290

    Ja sam imala istu temu za završni rad, i namučila sam se sa literaturom. Jedino što sam našla je Dimitrije Sabadoš (1996.god) „Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, Hrvatsko mljekarsko društvo, Zagreb

    U njoj ima sve detaljno opisano!! Meni je puno pomogla.
    Nadam se da će i tebi pomoć!
    Sretno!!

    Član 3.530

    Hvala puno!!!

    Član 216

    Kolega, kad je u pitanju kontrola mlijeka koja se odnosi na svježe sirovo mlijeko onda je to malo širi pojam. Po novim EN kontrola obuhvaća mnogo stvari. Kolko se sjećam da je to bila direktiva 92/46 EEZ na osnovu koje su sve uredbe ili pravilnici u EU a i u regionu prilagođeni i primjenjivani. U prvom redu kontrola svježeg sirovog mlijeka se odnosi na sljedeće: Fizičko-Hemijski parametari: (% Mliječna masti, % Proteina, % Laktoze, % Suhe Materij, % Suh Materija Bez Masti, Prisustvo vode/tačka ledišta), Higijenski parametri:(Ukupan broj bakterija/IBC ili CFU i Somatske stanice) i Zdravstveni parametar:(utvrđivanje pojave rezidua/antibiotici).
    Ja imam nekih materijala kad je u pitanju ova vrsta tematike jer radim u ovoj oblasti već 3. godine. Ako ste zainteresirani, javite se. Lijep pozdrav.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.