• Autor
    Članci
  • Član 59

    Da li bi neko mogao da nastavi ovu temu?
    Sta je od "masina" potrebno za proizvodnju obicnog domaceg sira kojeg su nase bake pravile?

    Član 59

    Zeleo bih da pocnem sa registrovanom proizvodnjom sira domaceg punomasnog. Osim dobre volje imam vozilo za otkup mleka, vozilo (hladnjaca) za razvoz gotovih proizvoda, cisternu, laktofriz i objekat koji nije namenski ali moze da se preuredi. Citao sam na forumu o proizvodnji ali nesto sto neznas nemozes ni da razumes. Da li ima neko ko je mozda prosao kroz sve to da posavetuje koji su uslovi potrebni za dobijanje dozvole kao i koja je oprema potrebna za pocetak. Da li dozvolu izdaju opstinske sluzbe ili republicke. Znam kako se pravi sir u domacoj radinosti ali za registrovanu proizvodnju treba verovatno vise znanja.Ukratko pored pisane pomoci najverovatnije ce trebati i licno prisustvo osobe koja se razume u veci deo ovog posla(poslovna saradnja)

    Član 39

    Posedujem mini mlekaru u okolini Leskovca i daću ti neke savete u vezi proizvodnje sira.Kao prvo, sir spada u proizvode koji još uvek mogu da se rade u domaćoj radinosti bez nekih posebnih dozvola(kao domaći kriška sir) jedino ga možeš prodavati na pijaci.Drugo,da bi se registrovao, moraš dobiti saglasnost na projekat(građevinski+tehnološki)koje izdaje ministars.poljoprivr. -uprava za veterinu,nakon toga ministarstvo poljopr. obrazuje komisiju od tri veterinars. inspektora koji proveravaju da li objekat i oprema ispunjavaju uslove po projektu koji pre toga treba da je odobren.Mukotrpan i dug proces(košta puno živaca).
    Pokušaj na varijantu objekta u domaćinstvu,put zadobijanje dozvole je malo kraći,ali i tu se pita uprava za veterinu minis. poljopr.

    Član 53

    a na koji nacin skidas kajmak?

    Član 1.335

    Zanimaju me sve informacije vezane za Projektiranje linije za proizvodnju tvrdog sira na obiteljskim gazdinstvima mini mljekare 10000 lit/dan.
    Svaka informacija,radno iskustvo i moguća literatura bi mi dobro došla.

    Član 2.009

    Linija za proizvodnju tvrdog sira je skoro ista kao i ona za proizvodnju belog sira u kriškama. Nije potreban pasterizator ali je potrebna presa (za pomenuti kapacitet potrebne su prese).

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.