• Autor
    Članci
  • Član 3.898

    nigde ne mogu da nadjem koje su to kriticne kontrolne tacke u proizvodnji jestivih biljnih ulja, sta i kako se odredjuju kr. kon. tacke… Pa ako neko zna bio bih mu zahvalan da mi pomogne, hvala unapred.

    Član 2.168

    CCP su točke u proizvodnji gdje se može desiti kontaminacija( mb, kemijska ili fizička) i svaki proizvođač ih određuje na licu mjesta(velik utjecaj ima i proizvođačka praksa, a svaku vrstu moguće kontaminacije treba držati pod kontrolom ( CCP je mjesto gdje ako se desi propust dalji koraci u preradi ih ne mogu ispraviti). uvijek je CCp toplinska obrada ako je ima. tako da svaki pogon može imati CCP na različitim mjestima i u različito broju, one se prilagođavaju trenutnom stanju, uvijek se mogu dodati, ili čak i smanjiti. zato vam treba HACCP plan iz konkretnog (stvarnog)pogona.

    Član 3.898

    Hvala ti Anice na ovom odgovoru, to sam i ja ucio u skoli ali ne znam kako da ih odredim… Ako mozes da mi kazes koje su to kr. kontrolne tacke u ovoj proizvodnji, navedi mi bar neke jer imam diplomski rad na ovu temu.

    Hvala unapred :-)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.