• Autor
    Članci
  • Član 4.135

    Novajlije smo u pekarskom poslu. Otvorili smo 2 male pekarice za koje smo kupili nove „duvaljke“ UNOX. One super funkcionisu. Medjutim, pojavila se potreba da centralizujemo proizvodnju i kupimo jednu vecu peć, 6m2, sa fermetacionom komorom i poteznim aparatima, kako bi pekli, pravi domaći hleb sa patosa.
    Medjutim teško je doći do određenih informacija, investicija je velika, a dilema još veća.
    Da li neko može da nam objasni razliku između parnih i termockiličnih peći?

    Mi smo gledali nove parne peći proizvedene u Srbiji i čine se korektne. Da li je bolje kupiti njih ili dvostruki skuplje italijanske (ili trostruko skuplje njemačke)?

    Unaprijed zahvalni,
    http://www.pekarasicilia.me
    dijalog@t-com.me

    Član 13.150

    ZR“GORAN“  se bavi servisom pekarske opreme.Za vise informacija javite se na broj telefona 0649221215   ili pogledajte na nasem sajtu    WWW.SSERVISPEKARA.RS

    Član 1.623

    ZR Goran….Igor te nije pitao za informacije,za tvoju informaciju ,ovo je forum,gde se saveti iznose  besplatno.Ako vec nekome bude bila potrebna tvoja pomoc ,nacice te preko Google,ugledaj se malo na Prehrambene tehnologe koji svoje strucne savete dele bez nadoknade.Ovo nije mesto samo za reklamiranje,ako nesto znas podeli to sa drugima,nece ti pasti kruna sa glave

    Član 17.053

    ZA IGORA KASNO,IPAK NEKOM MOŽDA POMOGNE,PRISTALICA SAM MIRNIH,PARNIH.ELEKTRIČNIH ILI DRUGIH PEĆI,DAJU PROIZVOD SA OPTIMALNOM VLAGOM U ODNOSU NA OSTALE(DUVALJKE).

    Član 18.383

    pravi domaci hleb ne mozes da peces bez patosa. ako hoces domaci hleb zidaj turkinju.

    Član 11.174

    Ja sam tehnolog ali se ne bavim tim problemima a moj kum je tehnolog za pekarske proizvode radio je po pekarama sa raznim vrstama peci a mislim da zna koja Vam pec treba  i zna gde mozete povoljno da je nabavite( ide povremeno po Evropi za nabavku pekarske opreme…) njegov telefon je 0641736211 Miško

    Član 20.942

    Mozda ce nekome trebati pa bih da ostavim komentar na ovu temu.

    Velika je razlika između termociklične i parne peći.

    Termociklične peći su obično i tunelske peći. Kod njih imamo gorionik (nafta, gas, struja) koji zagreva vazduh a koji se u mešnoj komori uz pomoc ventilatora meša sa prohlađenim vazduhom i gura u kanale koji prolaze kroz tunel. Taj zagrejani vazduh ne dolazi u dodir sa proizvodom koji se nalazi u posebnom delu peci gde prolazi traka (čelična puna, žičana ili traka od laminata). Prosto rečeno kao komora u komori. Konstrukcijski imamo dva tipa u zavisnosti da li ventilator gura hladan vazduh preko gorionika (nadpritisak) ili vuče vazduh (podpritisak). Takve su tunelske peci za pecenje hleba, kolača (formovani, brizgani, „pan di spagna“)… Ovo isto rešenje je primenjeno i kod roto peći s tim što nisam siguran da je ispoštovan princip da se zagrejani vazduh koji prelazi preko grejača ne dovodi u dodir sa proizvodom.

    Parne (i termouljne) peci imaju drugačije rešenje. Kod njih imamo gorionik koji zagreva zatvoren sistem cevi u kome se nalazi voda odnosno para (pa odatle naziv parne) ili ulje (termouljne) koji tako zagrejani sistemom cevi greju, obično šamotne, ploče koje predaju akumuliranu toplotu.

    U zavisnosti od vrste proizvoda koristimo jedne, druge ili trece (duvaljke) koje su se najbolje pokazale za pečenje lisnatog peciva.

    Nadam se da će nekome pomoći…

    Miško

     

    Član 14.133

    pravimo zidane peći na drva od nepečene cigle, kapaciteta od 180 komada hleba,,ako je neko zainteresovan javite se na telefon 061193-75-66

    Biljana

    Član 14.619

    Bojim se Igore da ti nismo mnogo pomogli komentarima (mi tehnolozi). Predpostavljam da te konkretno interesuje naše iskustvo sa pećima. Moje dugogodišnje iskustvo mi kaže da su duvaljke nemačkih proizvođača „miwe“ vrh u kvalitetu pečenja i lakoći rukovanja pod uslovom da nađeš dobro očuvanu odn. redovno održavanu peć. Što se tiče etažnih peći za domaći hleb, belo pecivo, pogače, lepinje i slično , dobro su se pokazale „benini“ peći. Čak odlično iskustvo ima jedan moj poznanik koji već 10-tak godina ima svoju pekaru i peče isključivo na „dadex“ pećima i etažnoj i duvaljci. Možda si već nabavio šta ti odgovara ali nekome će te informacije dobro doći.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.