• Autor
    Članci
  • Član 4.203

    Postovane kolege,

    Zanima me Vase misljenje o smerovima na Agrifu… Ko nije upucen, postoje 4 smera u okviru prehramene tehnologije: Upravljanje bezbednoscu i kvalitetom, Konzervisanje i vrenje, Tehnologija animalnih proizvoda i Tehnologija ratarskih proizvoda…
    Naime, najvise me interesuje kakva je mogucnost zapoislenja sa smerom za kontrolu kvaliteta. Da li postoje ogranicenja s obzirom na to da se rade pojedine tehnologije iz svih oblasti ali ne detaljno kao na ostalim (maticnim) smerovima? Voleo bih da cujem misljenje nekg ko radi u proizvodnji i ko je upoznat sa ponudom/potraznjom posla. Sta je po vama najperspektivnije (koliko god to neobjektivno zvucalo)?

    Član 5.158

    Pocni vec da trazis poslovni prostor:)

    Član 5.158

    Pocni vec da trazis
    poslovni prostor:)

    Član 2.253

    Postovani Marco…ja sam upravo zavrsila Poljoprivredni fakultet,smer:Upravljanje bezbednoscu i kvalitetom u proizvodnji hrane! Dakle,mi smo prva generacija…koja je izasla sa tog smera..Generalno,ovaj smer pretenduje da postane najperspektivniji,jer je kontrola nesto sto je srz svakog procesa.Medjutim,kao sto sve inace funkcionise u ovoj drzavi,tako ide i sa traznjom posla.Uglavnom se vlasnicima preduzeca ne isplati da zaposljavaju nekog kao sto smo mi,vec svoje postojece tehnologe salju na obuke,koje by the way,nisu ni priblizno onome sto mi radimo 4 godine.Ja sam tek pocela da trazim posao.Ne odustajem.Ako nesto iskrsne,javljam se .
    Veliki pozdrav !

    Član 4.618

    E pa ovako buduci postovani kolega, ja te toplo savetujem da se drzis tradicije i vec odavno postojecih smerova i da mnogo ne eksperimentises sa svojom buducnoscu…
    A to jeste da odaberes , kada te vec zanima tehonologija hrane i procesi koji se desavaju u toj grani nauke , onda se opredeli izmedju Animalne ili Biljne tehnologije, i stvarno nesto nacui i budi sa pravom Inzenjer.. Sama kontrola i sve sto to obuhvata tu granu , odnosno rec, odavno je ispisano i samo iz dana u dan se nesto menja , odnosno dopuni.. Prirucnik o kome ne treba mnogo polemisati , vec ga se samo pridrzavati… Ja upravo zavrsavam smer Tehnologija animalnih proizvoda , i mogu ti reci da sam odusevljen kao i od prvog dana studija.. Dosta smo naucili sto kroz teoriju a najvise kroz praksu , jer je nas smer vise okrenut ka praksi , laboratoriji i raznim analizama i metodama ispitivanja , projektovanja, uz neku kvalitetnu odradjenu praksu van fakulteta , odnosno u industriji , mislim da ces biti zadovoljan.. Sto se ostalih smerova tice , istakao bi kao malopre , ukoliko se odlucis za biljnu tehnologiju onda izaberi Tehnologiju ratarski proizvoda.. Pozz i razmisli dobro pre nego sto bilo sta odlucis , poseti Fakulete i dobro se informisi… I zapamti da ce narod , pogotovo u Srbiji, uvek jesti meso i preradjevine od mesa , piti mleko i jesti preradjevine od mleka… :)

    Član 4.967

    Postovani Marko…Delimicno se slazem sa kolegama,u svakom slucaju T

    Član 4.967

    Postovani Marko…Delimicno se slazem sa kolegama,i u svakom slucaju predlazem bilo koju od Tehnologija pre upravljanja.U zavisnosti koju odaberes bices u smeren ka svojoj Tehnologiji i nauciti mnoge stvari i u praksi i u teoriji,dok se za smer upravljanja to ne moze reci,ovaj smer jos nije u podpunosti definisan i na njemu se jos eksperimentise.Samo mala replika na komentar kolege Drazena:Cista promocija i hvalisanje svog smera,naravno svako ce tako reci za svoju Tehnologiju! U Srbiji nikad nista ne moze da prodje bez RAKIJE i PIVA,tako da KONZERVISANJE I VRENJE! :) Srdacan pozdrav.

    Član 4.967

    Postovani Marko…Delimicno se slazem sa kolegama,i u svakom slucaju predlazem bilo koju od Tehnologija pre upravljanja.U zavisnosti koju odaberes bices usmeren ka svojoj Tehnologiji i nauciti mnoge stvari i u praksi i u teoriji,dok se za smer upravljanja to ne moze reci,ovaj smer jos nije u podpunosti definisan i na njemu se jos eksperimentise.Samo mala replika na komentar kolege Drazena:Cista promocija i hvalisanje svog smera,naravno svako ce tako reci za svoju Tehnologiju! U Srbiji nikad nista ne moze da prodje bez RAKIJE i PIVA,tako da KONZERVISANJE I VRENJE! :) Srdacan pozdrav.

    Član 4.618

    hahahahahh … Slazem se sa Vama kolega Aleksandre .. I izvinjavam se , ako je zvucala kao reklama ili hvalisanje , al iskreno mi to nije bio cilj… U svakom slucaju , rekao sam i ponavljam opet , da se treba pre svega DOBRO inforimsati i da su ovi topici samo male smernice koje ne trebaju da uticu na konacnu odluku ni na jednog pojedinca. Treba otici , kupiti formular naseg Fakulteta jer tamo sve pise .. A sto se tice opet onog „hvalisanja“ , prosto nisam mogao da odolim a da ostanem duzan na prethodni komentar nase drage kolginice Jovane i njenog „hvalisanja“, jer to malo poduze traje i tako , evo obrazlozenja za moje preterivanje vezano za TA… Pozz Marco i nadam se da smo ti bar malo pomogli vezano za ovaj topic ..
    Sto se mene tice za ovu temu sa moje strane ide Lock !

    Član 2.253

    Kolega Drazene…mislim da se dobro poznajemo ! Niti se hvalim…niti mi je to namera…samo realno gledam na stvari ! Niti vi mozete bez nas,niti mi mozemo bez vas ! Veliki pozdrav ostalim kolegama !

    Član 4.618

    Pa ovako , praksa kaze da mozemo … I jedina institucija bez koje ne mozemo , al nadam se da ce se i to promeniti jesu Veterinari … A da Vi kolegnice mozete stati rame uz rame sa nekom tehnologijom i raditi nesto sto je vezano za tu tehnologiju , morate dobro poznavati materiju , tako da do tada , ne vidim , ne samo ja , opet da naglasim , vasu svrhu … Mozda kroz neki duzi period kada se izdefinise lepo , smer i cilj vase takozvane nauke , koja za sada staje u osrednje tanak prirucnik koji stoji lepo i koji se koristi u svakoj ozbiljnijoj industriji. Haccp za koji se vi vezujete, je nesto sto bi vi nadam se trebali da znate sta je i to nije neka posebna nauka, vec pravilnik i za to je zaduzen vec postojeci tehnolog koji uz svoj posao takodje prati desvanja , promene u zakonima kako za nase tako i za inostrano trziste .. Al kao sto sam malopre rekao , dok se neke stvari ne promene i ne izdefinisu ,ne ispeglaju do kraja , moracete cekati nazalost… :S

    Član 4.203

    Drago mi je da vidim razlicita misljenja iako mi nije bio cilj da dizem raspravu, hvala u svaom slucaju mada mi niste pomogli :)
    Sada cekam da se javi neko sa Tehnologje ratarskih i da kaze da se ne moze bez brasna i hleba… :)U svakom slucaju, ako ne bih birao UB, birao bih KV, tamo su mi najzanimljivije tehnologije. Ima jos v remena, ako vam jos neki argument padne na pamet slobodno pisite! ;) A ako imate neko iskustvo u vezi sa Tehnoloskim u NS, koji je bolji?

    Član 2.674

    Drago mi je da čujem da ne možete bez nas veterinara! Marko upiši veterinu u BG, imaš i tamo smer tehnologija namirnica pa da posle budeš najškolovaniji na birou!

    Član 4.490

    Ja sam završila pomenuti fakultet pre 11 god. smer prehrambena tehnologija biljnih proizvoda. I poslednjih 6god. nisam radila kao tehnolog jer takvi nkome nisu trnutno potrebni. Sada sam na birou,bez ikakve šanse da nadjem bilo kakav posao. Fakultet je sjajan, ja bi ga opet birala.

    Član 5.277

    Prve dve godine na tehnologiji su za sve smerove identični. Upiši šta ti deluje najzanimljivije, pa ako za 2 godine promeniš mišljenje možes se prebaciti na drugi smer (to zadovoljstvo ti je oko 25000). U mojoj generaciji je oko 20% kolega promenilo smer. Po mom mišljenju, prve dve godine su smaranje (nemaš nikakvog kontakta sa konkretnom tehnologijom koju si izabrao), posle kreće zanimljivi deo :). Za te dve godine se informiši što više možeš o svim tehnologijama i nećeš napraviti loš izbor. Opet, po mom mišljenju, bolje je da upišeš nešto konkretno, TA, TR, KV. Bolje ti je da dobro izučiš zanat, za ovo ostalo tu su kursevi i master i spec studije.

    Član 1.481

    Poštovani kolega, potrudi se da upišeš neku od tehnologija jer sa njima imaš siguran „zanat“ u rukama, iz mog bogatog radnog iskustva još bitniji je odnos prema tom poslu koji dobiješ i želja za usavršavanjem, jer nažalost iako se očekuje od mlađih kolega sve više njih i sve lakše odustaje od bilo kog ozbiljnijeg zaduženja a da ne govorim da svi traže fabrike po Beogradu ne bi li tu i ostali?! Kao da i postojeće neće izmestiti vremenom. Ako upišeš ovaj fakultet budi svestan da ne znači da ćeš ga ovde i raditi jer to većina, bar kolega sa kojim sam se ja susretala,želi.
    Kakav je to smer kontrola kvaliteta, šta vi slušate od stručnih predmeta?

    Član 4.203

    Na kontroli kvaliteta ima gomila predmeta vezanih za menadzment, upravljanje i zastitu ovoga i onoga :) i osnova od svake tehnologije po malo…

    Član 4.870

    Nisam mogla odoliti a da se ne priljucim debati. Pozdrav iz Sarajeva i naravno da ne mozete bez nas veterinara :)
    A i ovde je za posao kriza, samo imam osjecaj da tehnolozi lakse prolaze.

    Član 5.696

    Pozdrav svima!
    Moj savet je da dobro razmislis o upisivanju Poljoprivrednog fakulteta!!!
    Ja sam ga zavrsila pre 3 god. i radila sam sve i svasta do sada, i kontrolu kvaliteta, a sada sam na birou. To je i iskustvo 75% mojih kolega koji su zavrsili Biljne proizvode. Uzgred, studiranje mi je bilo fantasticno, drustvo jos bolje, ispiti lepi, ali…
    Da sada upisujem, bila bi to Farmacija, Stomatologija, a za muskaraca Veterina. To je iskustvo mene i moje okoline.

    Član 5.696

    Pozdrav svima!
    Moj savet je da dobro razmislis o upisivanju Poljoprivrednog fakulteta!!!
    Ja sam ga zavrsila pre 3 god. i radila sam sve i svasta do sada, i kontrolu kvaliteta, a sada sam na birou. To je i iskustvo 75% mojih kolega koji su zavrsili Biljne proizvode. Uzgred, studiranje mi je bilo fantasticno, drustvo jos bolje, ispiti lepi, ali…
    Da sada upisujem, bila bi to Farmacija, Stomatologija, a za muskaraca Veterina. To je iskustvo mene i moje okoline.

    Član 60

    Pozdrav svima! ja sam apsolvent na smeru tehnologije biljnih proizvoda, tako da zelim da podelim moje misljenje sa vama! studiram po starom programu, tako da se svi sadasnji smerovi prozimaju kroz moj, osim animalnog!
    ako zanemarim perspektivu zaposlenja sa doticnim, jer znam po iskustvu mnogih da je jako tesko SA BILO KOJIM SMEROM-FAXOM, moja preporuka ti je da upises tehnologiju vrenja.
    na toj katedri rade profesori koji su nasi najveci strucnjaci iz oblasti, i zajedno sa katedrom za tehnolosku mikrobiologiju, cine jaku strucnu bazu, koja je i opremljena sa dosta opreme, tako da ces tu zaista i uhvatiti instrumenete u ruke i raditi (koliko-toliko) samostalno!
    katedra za ratarske proizvode kao i da ne postoji, gledajuci po prof koji tu predaju! osim tehnologije obrade duvana, koji su se izborili za i sopstevu lab, jedinu u nasoj zemlji! ako te generalno zanima ova oblast, upisi tehnoloski u NS jer su jako napredovali u toj oblasti a i nalaze se u centru zitnice tako da im je to i prirodan sled!
    upravljanje kvalitetom je upravljacki smer koji ne nosi sa sobom onu vrstu zanimljivosti kao i tehnologije, gde ces u u prvoj polovini uciti prirodne nauke-hem, fiz, mat, a kasnije ekonomiju, upravljane i neke metode analize, tako da mi se ne cini kao dobar spoj!a i drzi je prof koji na predavanjima vise reklamira svoju firmu i usluge nego sto predaje …

    Član 5.726

    Dečki i cure, koleginice i kolege, sve su to pusti snovi, i stare priče o boljim smerovima i vrhunskim stručnjacima na katedrama …
    80% vas će teško naći posao u struci, jer tehnologa NE TREBA u zemlji Srbiji.
    Završite fakultete zbog VSS stručne spreme, a onda ili pokrenite vlastiti biznis, ili se dalje usavršavajte.
    Konkretno, ja sam diplomirao ratarske proizvode, a radim u telkomunikacijskoj firmi Nokia Siemens Networks, a znam puno primera kolega koji su u trgovini, prosveti, jedan proizvodi sveće, drugi imaju klanice, neki proizvode alkoholna piće i slično.
    Uglavnom, kako se ko snadje.

    Član 8.210

    Pozdrav svima. Da li mi neko moze pomoci,trenutno sam 3. razred prehrambene skole u Niksicu, i interesujeme koji je tacan posao koji obaljaju tehnolozi?

    Hvala unaprijed.

     

    Član 3.916

    Prehrambena tehnologija je jako prespektivan smer, pogledaj neki konkurs ili traze biljnog ili animalnog tehnologa. Istina je da je danas malo teze naci posao ali ne samo kao tehnolog vec i svaki drugi! Ja sam zavrsila biljnu tehnologiju, sticajem okolnosti sam i pored svoje struke radila i kao animalni tehnolog (prerada mesa),  i iskreno vise mi se svidelo to nego sve ostalo sto sam radila kao biljni tehnolog. A sada sto radim nije ni jedna ni druga tehnologija vec upravljanje HACCP.U svakom slucaju bitno je znanje koje ces kroz praksu primeniti, bilo da je oblast biljne ili animalne tehnologije, ili cak oblast upravljanja i tome sl…

    Član 12.758

    Zanima me da li neko moze da me posavetuje da li da upisem fitomedicinu ili upravljanje i kontrolu?

    Član 13.309

    Draga Mirjana, posto se razmisljas izmedju fitomedicine i upravljanja i kontrole, moram da ti kazem da su to dva potpuno razlicita smera, bez dodirnih tacaka. Ne znam kakva su tvoja interesovanja ali ako te zanima kao da zastitis biljku od bolesti, insekata, gljiva…,  onda upisi fitomedicinu, u suprotnom odaberi tehnologiju. Pozdrav!

    Član 15.892

    Ove godine pojavio se novi modul mikrobiologija hrane na Poljoprivrednom fakultetu, zanima me da li se isplati upisati ga?

     

    Član 451

    Nije lose upisati Mikrobiologiju hrane, ali pre toga upisi se u neku stranku, samo vodi racuna u koju. Nijedan privatnik nece te placati da mu gledas po ceo dan u Mikroskop. Oni hoce zanaltlije. Znaci moras dobro poznavati struku i biti u stanju da svojim rukama napragis sve i jos uz to da resavas razne Probleme. Takvi se danas traze i tesko se nalaze iako ima puno tehnologa na birou. Dakle ako zelis da budes tehnolog budi  DOBAR TEHNOLOG. To je jedini pravilan izbor.

     

    Član 16.410

    Postovani,

    Zanima me sta konkretno radi Inzenjer Tehnolog Biljnih Proizvoda.

    Unapred hvala

    Član 12.142

    Poštovane kolege,

    sa pažnjom sam čitao vaše komentare i zapažanja! Završio sam Odsek za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, grupa biljnih proizvoda, na Poljoprivrednom fakultertu u Zemunu davne 1996, godine. Sva iskustva su individualna stvar a zavise od toga kako se kome posrećilo po završetku studija. Najveći broj mojih kolega iz generacije ne radi u struci ili se bavi potpuno drugim zanimanjima ispalo je da su se školovali zbog VSS-e. Dok mi se prva firma, inače državna, u kojoj sam radio nije na nakaradan način privatizovala, radio sam ono za šta sam se školovao a za to vreme naučio koliko sam naučio. Smatram prilično toga. Trebalo je tu imati sreće da ti starije kolege posvete pažnje i naravno lično interesovanje kao motiv. Firme u kojima sam posle toga radio u manjoj ili većoj meri su bile u dodiru sa strukom ali i u njima sam sticao znanja, Danas kada se čini nemogućom misijom naći posao prehrambenog tehnologa da sam u situaciji privođenja studija kraju rekao bih sledeće: da kojim slučajem privodim studije kraju nastavio bih da se usavršavam kao specijalizant ili bih odlučio da se bavim naukom; da sam u prilici da upisujem fakultet NE BIH upisivao Odsek prehrambene tehnologije na Polj. fakultetu. Razlozi su sledeći: nalaženje posla je fantastično teško, u privatnom sektoru od kandidata se očekuje da je „multitasking“, veliku konkurenciju za pozicije u firmama tipa rukovodioci proizvodnje predstavljaju svršeni studenti drugih fakulteta: svršeni studenti TMF-a (Odsek BiB), mašinskog fakulteta (Odsek procesno inženjerstvo), Visokih elektrotehničkih škola itd,…

    Član 451

    Postovane koleginice i kolege,

    kao vas kolega koji je diplomirao pre 4o godina usudjujem se da dam svoje misljenje. Ne postoji bolji fakultet od Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Ovo vazi kada je u pitanju tehnologija konzervisanja, tehnologija vrenja, tehnologija rakija, tehnologija vina, tehnologija piva i mikrobiologija. Novi odsek upravljanje bezbedoscu hrane je pomodarstvo i americka izmisljitina. Sto se tice tehnologije masti i ugljenih hidrata novosadski fakultet je u prednosti. Nisam bio ni jednog dana bez posla. Kada sam zavrsio fakultet tek sam poceo da ozbiljno ucim i danas ucim najvise. Koji ji parametar koji pokazuje gde si u svemu tome? To je znas li da resavas probleme. Okusajte se u tome. Nemojte se isticati da pokazete sta znate. To nikoga ne interesuje. S druge strane oko vas su svuda ljudi koji imaju probleme u sveri prehrambene tehnologije. Vidite mozete li ispravno pomoci. Ako mozete – vi ste tehnolog. Ako ne mozete – ucite jos. 

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 12.142

    Poštovani,

    ovim putem obraćam se svim koleginicama i kolegama koji su započeli studiranje na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu školske 1990./91., na Odseku za prehrambenu tehnologiju i biohemiju kako grupa biljnih proizvoda tako i grupa animalnih proizvoda da je sledeće godine, 2024., 30 godina od apsolventske večeri naše generacije kojoj i sam pripadam. Molio bih i ovim putem zainteresovane za obeležavanje ovog generacijskog događaja da se jave na forumu Tehnologija hrane tema Poljoprivredni fakultet Zemun radi kontakata i eventualnog dogovora oko ponovnog okupljanja! Veliki pozdrav!

    Član 12.142

    Poštovane kolege i koleginice okupljanje generacije studenata Poljoprivrednog fakulteta Odseka za prehrambenu tehnologiju i biohemiju koji su svoje studije započeli školske 1990./91. a apsolvirali 1994. biće 18.05.2024. (subota), na Poljoprivrednom fakultetu. O ostalim detaljima ovog generacijskog susreta na društvenim mrežama! Veliki pozdrav svima!
     

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.