• Autor
    Članci
  • Član 64

    Interesuje me na koji nacin mogu da konzervisem papriku ociscenju od drske i semena, a da ne dodje do kvarenja ili smanjenja odrzivosti ( da li moze koriscenjem eksencije, vinobrana, soli, konzervansa, secera)

    Član 64

    Razgovarao sam sa profesorkom o ovom Vašem problemu. Morate nam reći još informacija: koju sortu paprike koristite i da li se radi o kućnoj ili industrijskoj proizvodnji?

    O preradi paprike možete dosta pročitati u knjizi: Proizvodnja i prerada paprike, Marković, V., Vračar, LJ., Feljton, Novi Sad, 1998.

    Sadržaj knjige možete naći na sljedećoj stranici
    https://www.tehnologijahrane.com/literatura/proizvodnja-i-prerada-paprike

    Član 1.696

    Gde mogu da nadjem tehnologiju prerade paprike:
    -proizvodnju ajvara od crvene paprike ajvaruse?
    -proizvodnju pasterizovane paradajz-paprike u teglama?
    Potrebna mi je literatura:
    -casopisi
    -prirucnici
    -udzbenici
    za gore pomenutu preradu???

    Član 2.533

    Baki
    Papriku mozete konzervisati na vise nacina. U zavisnosti da li zelite koristiti fizički ili hemijski nacin imate upotrebu konzervansa ili za fizicki pasterizacija. Ako mislite da konzerviranu papriku saljete na trziste, najprihvaceniji nacin Vam je fizicki (pasterizacija),bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava.
    Faze prerade paprike za pasteriziranu papriku
    – ciscenje sjemene lože
    – pranje
    – blansiranje ( na visokoj temperaturi 85-90C,2-3minute)
    – priprema slano-kiselog naljeva
    – punjenje paprike u tegle
    – nalijevanje(slanokiselog naljeva)
    – pasterizacija

    Faze mozete naci u bilo kojoj tehnologiji prerade i konzerviranja voca i povrca. Ono sto ne mozete naci, a za to Vam treba tehnolog je
    – kod blansiranja treba voditi racuna o tempeaturama i duzini blansiranja( zavisi od vrste paprike,zrelosti paprike,da li je cijela ili polovica…
    – priprema slano- kiselog naljeva.Potrebno je voditi racuna o recepturi. Koncenracija soli i kiseline nakon pasterizacije u gotovom proizvodu ne smije prelaziti okvire dozvoljene pravilnikom
    – pasterizacija. Rezimi pasterizacije moraju biti uskladjeni za svaki proizvod.Nisu npr. isti rezimi za teglu 720 ml i 2500 ml.
    Postoji jos puno stvari kod prerade povrca na koju se treba obratit paznja, ukoliko zelite da imate proizvod kvalitetan i sto je jos vaznije ujednacene kvalitete na trzistu. Vjerujte,trziste to prepoznaje.

    Član 13.841

    U svemu se slazem sa Enisom, ineresuje me da li je neko koristio neki „ucvrscivac“ za filet paprike babure jer se zna desiti da nakon nekog vremena filet malo omeksa

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.