Kilogram čokolade u SAD će ove godine dostići rekordnu vrednost od 12,25 dolara, što je uvećanje od čak 45 odsto u odnosu na cenu iz 2007. godine.

Kako ističe „Volstrit džornal“, u ukusu crne čokolade se uživa sve više širom sveta, pa potražnja za kakaom diže cene i u luksuznim „buticima slatkog“ i u supermarketima.

Eksperti kažu da zbog velike potražnje po prvi put od 2010. zalihe zrna neće biti dovoljne, a na cenu će uticati i činjenica da će sledeći prinos sa zapada Afrike biti manji zbog suše.

„Amerikanci i Evropljani kupuju sve više čokolade, naročito crnu, kako zbog zdravstvenih, tako i zbog ekonomskih razloga. Crna čokolada troši više zrna za proizvodnju od mlečne, što znači da i mala promena u kupovnim navikama ima veliki uticaj na tržište“, piše list.

Cena kakaa skočila je za 21 odsto u trećem kvartalu, a veliki hedž fondovi i finansijski igrači očigledno veruju da tu neće stati, na ruku svakako idu i očigledni pokazatelji sa tržišta.

„U tržištima u razvoju se beleži rast potrošnje, a primetan je oporavak u SAD i severnoj Evropi i činjenica da potrošači kupuju sve više luksuznih brendova čokolade“, piše list.

Što se Evrope tiče, potrošnja raste već četvrtu godinu zaredom, a u SAD će posle žestokog udarca krize i „čokoladna industrija“ početi da se budi – očekuje se rast potrošnje po prvi put od 2008. godine.

Izvor: B92, Volstrit Džornal

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">