Član 1.091

Poštovani Nedo,

Nadam se da sam razumeo pitanje sa prvog vašeg posta. Šljiva se pokvarila jer je niste osužili za to vreme, odnosno niste na vreme smanjili vlagu. Potrebno je da brže osušite šljivu.

Što se tiče temperature u sušari, ona je opala kada ubacite šljivu jer se šljiva suši i time oslobađa vodenu paru. Da bi nastala, vodena para iz okoline uzima toplotu i to je verujem rashladilo vašu sušaru. To se inače zove latentna toplota isparavanja, i da bi ispario 1 kilogram vode potrebno Vam je 2260kJ toplotnne energije, što bi bilo 0.63kWh. Koilčinu šljiva u sušari pomnožite sa 0.7 i dobićete koliko vode mora da ispari kod Vas prilikom sušenja. Morate biti sigurni da Vaš izvor toplote doprema toliku energiju, plus gubitke energije.

Druga stvar je da Vam je šljiva bila zelena ili je možda niste pripremili za sušenje (imate na internetu detaljno opisane postupke za kućne uslove http://uspesnazena.com/korisni-saveti-zene/kako-osusiti-sljive-u-rerni-u-tri-koraka-spremamo-suve-sljive-za-zimu/)

Pokušajte sa manjom količinom šljiva. Sa inženjerske strane preporučio bih Vam da stavite staklo na taj panel, ako ga već niste stavili. To će Vam stvoriti efekat staklene bašte i dodatno povećati učinak. Postoje i solarne tube, koje su izuzetno zanimljive za Vaš poduhvat. Možete da uradite nešto slično tako što ćete oko cevi koje formiraju limenke staviti prozirne staklene flaše, kojima je odsečeno dno i vrh. To se danas sve radi u kućnim uslovima. Ok je ta ideja sa limenkama. Slušao sam te momke koje ste pomenuli, držali su rad na ovogodišnjem savetovanju ENERGETIKA 2014.

Srećno.