• Autor
    Članci
  • Član 2.719

    Poznanik zeli da zapocne proizvodnju gaziranih sokova i soda vode. Dali ja kao diplomirani hemicar mogu da radim kod njega kao tehnolog i gde mogu da procitam zakonske odredbe i pravilnike za ovu proizvodnju?

    Član 2.674

    U Srbiji još uvek može da radi ko šta hoće..nema razloga da i Vi kao hemičar ne radite posao tehnologa.Sve se može kad se sme!

    Član 1.717

    Licno ne vidim povezanost javasluka u Srbiji sa zeljom diplomiranog hemicara da radi posao tehnologa.Pre svega struke su bliske. Drugo,ako dobije radno mesto kod prijatelja, i dakle ima mogucnost da se posveti citanju – ucenju pravilnika,zakonika,i svega sto je potrebno da se valjano radi posao tehnologa, ne vidim bas ni jedan razlog zasto da ne. Na kraju krajeva licno imam prijatelje koji su po struci tehnolozi,a distributeri su sportske opreme, i naravno da trenutno ne bi bili u stanju da rade posao u svojoj struci. Tako im se namestilo,takve putevi su im se otvorili u zivotu, i zaglavljeni su godinama u nekom poslu koji im donosi novac,a znanje koje imaju u struci im odumire.
    S druge strane,glavni tehnolog za „Balocco“, italijanske firme koja proizvodi panettone (Bozicni kolac), je dipl. hemicar,i Balocco ga ne bi menjao ni za koga na svetu, jer je taj bio u stanju da kad ga gazda pita,zasto mu testo ne naraste do zeljene visine,izvodi hemijske formule, gde mu je naucno objasnjavao sta se desava prilikom transformacije secera u ugljen-dioksid i etil alkohol i ostalih jedinjenja.I gde ga je naveo na zakljucak i objasnio mu gde gresi u postupku.
    Moze da se desi da neko ko se diplomira u politickim naukama bude i dobar politicar, moze i da ne bude, a moze i da bude i dobar i pametan politicar i skolovan, ali da ima pogresne ideje i ubedjenja, i onda dzaba sve ostalo! Neki se opet skoluju za masin-bravara, pa uspeju za zivota i da naprave drzavu i da drzava funkcionise, i da bude reprezentativna u svetu, ( doduse,ako ga neko naljuti, onda ga posalje na kameno ostrvo sa zeljom da se tu naprave pescane plaze). Ali to nije tema, samo primer,kako se moze, ne kad se sme, nego kad se zna i hoce.

    Član 2.674

    Jedna nemačka poslovica kaže:Obućaru, pričaj samo o cipelama!
    Ne kažem da se ne može raditi kod prijatelja i posao za koji nisi stručan.No, sve je manje prijatelja koji imaju novca da plaćaju nekoga da mu se uči u firmi. U stvarnosti to izgleda sasvim drugačije. Nije problem da mlad tehnolog ili tehnolog koji menja vrstu posla u svojoj branši nauči i proširi svoja znanja koja su specifična za svaku proizvodnju, tehnologiju i sl. Tehnolog je između ostalog učio i nekoliko hemija a hemičar složićete se nije učio ništa o tehnologiji npr. zrenja sireva..E sad ako pođemo od toga da sireve prave i naše bake, bez i jednog razreda osnovne onda tom logikom može i hemičar da ih pravi.Ali u seoskom domaćinstvu a ne u ozbiljnoj industriji. Verujte, što su vlasnici, industrijalci obrazovaniji više teže da imaju obrazovanije i kompetentnije ljude.Cilj im je da plate one koji već znaju, da su ne samo obrazovani za jednu vrstu posla već da podjednako dobro znaju i pravne stvari, ekonomiju, informatičke veštine.Jasno je da sa što manje novca i ljudi žele da pokriju više radnih mesta. A često i zakonodavstvo jasno odredi ko šta može da radi.Moguće je da pored tehnologa u ovom slučaju o kom pričamo može da alternativno radi i hemičar. Ako pogledamo ko je sve koga dovukao po javnim preduzećima i državnim institucijama, sa nepotizmom kakvog ne pamti Srbija u poslednjih 50 godina, onda i prijatelji za svoj novac i u svojim firmama imaju veće moralno pravo da zapošljavaju i daju novac kome hoće..

    Član 1.717

    Sigurno znate Stevane da je zivot surov, i da je konkurencija tako veklika, a radnih mesta nema,da se gazdama,tj.firmama, moze da traze od dipl. hemicara (npr.) da bude i dobar sekretar/sekretarica,da poznaje zakone (to se podrazumeva), i da radi posao u struci (u nasem slucaju tehnologa).
    To da li ce prijatelj da plati dok mu drugar pece zanat, mislim da hoce. Jer da bi imao izvrsnog tehnologa, to mora da plati, i ovaj cemu biti eksterni radnik, koji ce dolaziti po potrebi u firmu i davati usluge konsulencije, i iste naplacivati po satu. A mislim da dobar tehnolog ne moze kostati manje od 3000 dinara po satu.A skromni prijatelj koji je lomio kicmu da diplomira hemiju (ipak morate priznati da je to strucno lice), ce mu verovatno raditi,svaki dan osam sati,sve moguce poslove(i sekretarisanje, i vodjenje dokumentacije, i biti odgovoran za kvalitet, i pokupiti decu iz skole ako treba, i obavljati kupovinu,i obavljati sve moguce poslove i duznosti,za mesecnu platu od 50.000 dinara.
    Tako da ne brinite nista, danas niko nikom nista ne pokljanja.
    I da se vratimo temi. Da li dipl. hemicar moze da obavlja posao tehnologa?
    Misljenja sam , da gdj.Bojana, nakon par godina moze i te kako da ispece zanat. (pod uslovom da radi u validnoj firmi)

    Član 2.674

    Marija, preterali ste za platu. Ko daje početniku, hemičaru, tolike pare? Najveći broj studenata hemije radi po trafikama, reklamiraju proizvode po supermarketima i sl. A sanjaju da se zaposle u školama kao nastavnici..
    Ja bih ipak pogledao u pravilnike o sistematizaciji radnih mesta i kako su usklađeni sa propisima.Zna se koje struke su potrebne za svako radno mesto.Nema tu izmišljanja tople vode..

    Član 2.075

    Odgovor na postavljeno pitanje nađite u Pravilniku o bližim uslovima za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda biljnog porekla „Službenom glasniku RS“, br.50/96.
    O tome kako se ko snalazi i šta sve radi da bi opstao ili profitirao je nešto sasvim drugo i nema veze sa postavljenim pitanjem. Kako je u Italiji i bilo kojoj drugoj zemlji ne znam, nisam radila i ne želim da komentarišem o tome, ali znam da kod nas u školi tehnolog ne može da predaje hemiju,(a ubijali smo se od hemija tokom studija) i da li to znači da mi ne znamo hemiju. Pravila, pravila i pravilnici pa kako se ko snađe.

    Član 5.473

    Ja sam hemicar a radim kao tehnolog vec 4 god.
    ZNACI MOZE da hemicar radi kao tehnolog

    Član 2.674

    Izuzetci ne čine pravila!

    Član 4.409

    Ne želim da povlađujem i da kažem da i hemičar može biti tehnolog. Kao što ne može biti ni veteriar, ni biolog, ni agronom, ni molekularni biolog. Može biti da je na mestu tehnologa, ali je potrebno savladati znanja iz oblasti inženjestva, koja kod tehnologa sa tehnoloških fakulteta nisu mala. Zatim, uskostručna znanja iz pojedinih oblasti su naučena i verifikovana diplomom. Ako tehnolog ne može biti veterinar, zašto tako lako veterinar postaje tehnolog? Da li je to navika iz prošlosti kada nije bilo dovoljno tehnologa, ili nešto drugo? Da li veterinari savladavaju i znanja koja imaju tehnolozi, pa još nadograđuju sa veterinarskom medicinom?
    Ne želim da ulazim u dalju polemiku, ali treba svak da radi posao za koji je obučen, a nadam se, u godinama koje dolaze, da će se to i ostariti. Ne mogu da zamislim da veterinari kontrolišu proizvođačke specifikacije u mesnoj industriji, dovoljno bi bilo da nam obezbede zdravstveno ispravno meso, bez dodatih hormona i antibiotika!

    Član 4.409

    Ne želim da povlađujem i da kažem da i hemičar može biti tehnolog. Kao što ne može biti ni veteriar, ni biolog, ni agronom, ni molekularni biolog. Može biti da je na mestu tehnologa, ali je potrebno savladati znanja iz oblasti inženjestva, koja kod tehnologa sa tehnoloških fakulteta nisu mala. Zatim, uskostručna znanja iz pojedinih oblasti su naučena i verifikovana diplomom. Ako tehnolog ne može biti veterinar, zašto tako lako veterinar postaje tehnolog? Da li je to navika iz prošlosti kada nije bilo dovoljno tehnologa, ili nešto drugo? Da li veterinari savladavaju i znanja koja imaju tehnolozi, pa još nadograđuju sa veterinarskom medicinom?
    Ne želim da ulazim u dalju polemiku, ali treba svak da radi posao za koji je obučen, a nadam se, u godinama koje dolaze, da će se to i ostvariti. Ne mogu da zamislim da veterinari kontrolišu proizvođačke specifikacije u mesnoj industriji, dovoljno bi bilo da nam obezbede zdravstveno ispravno meso, bez dodatih hormona i antibiotika!

    Član 2.674

    G.Stefanoviću, ovde nije u pitanju da li veterinar hoće da bude tehnolog već hemičar. To što vi tehnolozi dopuštate da vas svako može zameniti a može i bez vas da proizvodi bilo šta kad se dočepa recepture nas veterinare brine. Dobro znate da smo uvek bili zaduženi za kontrolu bezbednosti namirnica i bacali u kafilerije vaše brljotine. Reći ću vam da se nikada nije u EU vodila diskusija oko toga ko kontroliše namirnice životinjskog porekla, tj da li je to posao sanitaraca ili veterinara što se ovde debatovalo dok nije stigla direktiva i pojašnjenje onima koji nisu znali a mnogo su hteli. Kao što vidite tehnologe niko nije ni pominjao kao kontrolne organe.Nema ih skoro nigde. Vašu lošu poziciju u društvu samo vi najbolje razumete. Na žalost lično mi je žao što tehnologe zapošljava samo onaj ko mora i to gde ih vet.inspekcija natera ako je u njenom polju. Retko kome baš treba znanje i to uglavnom plate po satu da im se nešto odradi ili neka linija uvede…Razumem da ne možete zamisliti kako kažete da veterinari kontrolišu proizvođačke specifikacije u mesnoj industriji jer ne mogu ni ja.Naše je da iskontrolišemo da li ih imate i da li radite po njima. A to da li imaju dodatne hormone ili antibiotike odgovorni su prvenstveno vaše gazde i oni od kojih kupuju po Srbiji ili sa pojedinih smetlišta po stokovima u inostranstvu i što kojekakvim putevima stiže do prerađivača i njihovih tehnologa.
    A jasno je što se tiče znanja da onaj ko nekoga kontroliše treba da zna barem koliko i kontrolisano lice ako ne više. To što neki veterinari rade kao tehnolozi po vašim rečima mada nigde nikog nisam sreo i čuo da to radi, šteta je pre za veterinarsku struku a sad o koristi za tehnološku zna onaj ko ga plaća.Verovatno se radi o onim licima koja su stekla diplomu Fakulteta veterinarske medicine smera tehnologija namirnica animalnog porekla.

    Član 4.959

    Nazalost sama diploma ti nedaje sertifikat o obucenosti ,praksa je praksa tako da sam, papir nista neznaci,ja kao privrednik nepitam jeli imas dva osnovne ili doktorat,pitam jel znas ovo da mi odradis ili ne

    Član 4.409

    Sa dva razreda možete samo kopirati nekoga, ali rešiti nov problem nikako. Da ne idemo toliko daleko, ali da je praksa izuzetno značajna to ste svakako u pravu. Ali ako imate i teoretskog znanja, onda tu praksu možete i unaprediti. Ne znam nekoga ko je sam, bez pomoći stručnih lica rešio nekakav problem. A to što po preradama mesa nema tehnologa nije njihov problem, nego problem poslodavaca, njihove kalkulacije, higijena i optimizacija procesa sigurno nisu na zavidnom nivou. Raspitajte se koliko je g. Matijević zaposlio tehnologa, ili neka druga firma dobro organizovana. Da li se oni razmeću novcem koji se teško zarađuje? Da ne dužim, oprostite i za ovoliko.

    Član 7.218

    Draga gospodo, TEHNOLOG je zanimanje a ne struka. Barem je tako u Svetu. Ali ne i kod nas. Postoji tehnolog u automobilskoj industriji, tehnolog u proizvodnji računara i tehnolog u pivarstvu, mlekarstvu, tekstilnoj industriji… u svemu što čovek fabrikuje. Technos-Logos se svodi na Know How iliti znati kako uraditi – pogledajte svemoćnu Wikipediju na adresi http://en.wikipedia.org/wiki/Technology . Nažalost, naše školstvo je decenijama pogrešno postavljeno, i nije ni čudo, što mladi tehnolozi ne nalaze odgovarajući posao. Još pre 30 godina, kada sam diplomirao, bilo me sramota da kažem da sam tehnolog, s obzirom na to, ko je sve i kako dobio istu diplomu. Danas je situacija još gora, otkad je sistem vrednosti potpuno srušen. Ni tada, ni danas u svetu, u industrijama na 1000 radnika nema više od 2 tehnologa sa inženjerskom akademskom titulom, a kod nas u fabrikama od 300 zaposlenih je 20 inženjera! Fakulteti niču ko pečurke, hiperprodukcija dipl.inž. se nastavlja, velika privreda je već decenijama mrtva, ili je prodata, srednjim i malim preduzećima upravljaju polupismeni tajkuni – ostaje mala privreda i preduzetništvo, i naravno, poljoprivredna domaćinstva.
    Zato, po meni, hemičar, ako već ne može da bude profesor hemije (jer zato se pripremao), niti može da se zaposli u nekoj hemijskoj laborattoriji, jednako je dobar za proizvodnju soda vode, koliko i svaki veterinar, ili bilo ko sa barem srednjom školom prirodnog smera. To, što su naši zakoni zbrzano sašiveni bez krojenja – pa seljak sa 2 ha vinograda treba da ima stalno zaposlenog diplomiranog tehnolga za vino, – još ne znači, da će takav inženjer ikad moći tamo biti inženjer!

    Član 4.959

    Gospodine Stefanovicu ,ja posedujem pogon za preradu voca i povrca ,imam naravno tehnologa,zato sto ja licno nisam iz te branse ,ali samo zato sto me je zakon ,naterao na,to i zato sto sam dobar covek, inace isti tehnolog ,samo prima platu kod mene a svu tehnologiju,sam ja sam licno utvrdio i postavio,bez ikakve skole,nije ovde sporno da nam netrebaju ili trebaju tehnolozi,Gospodin Somogui je na pravom tragu treba sistem skolstva promeniti,Znaci praksaaaaaaaa ,bacati akcenat na praksu ,

    Član 4.738

    Poštovani, Tehnolog može biti različite profesije ( mašinac u metalnoj industriji, auto industriji, elektroinženjer u elektronskoj industriji, farmaceut i industriji proizvodnje lekova ….)Stanje u našoj privredi je takvo kakvo je i to je uzročna posledica rada raznih pravnika, ekonomista, tehnologa, političara. Pobeđuje ko je jači (ima jače veze).U Francuskoj predsednik države nije mogao da se bavi proizvodnjom vina u nasleđenoj od oca razrađenoj proizvodnji i registrovanoj firmi iako je sa time odrastao i znao iz iskustva i prakse sve, nego je zaposlio enologa. Gde je Francuska, a gde smo mi? Zašto veliki proizvođači ( kod nas zapošljavaju stručnjake) dobro posluju znaju samo oni. Kod nas sve može. Može stručnjak za meso, mleko preradu voća i povrća da bude i armirač i ekonomski tehničar i …. i bilo ko. Tako je kod nas pa sad šta da se radi. Sigurno nas čeka svetla budućnost u izvozu hrane u EU pošto nam je to opredeljenje (tako piše u štampi). Kolega hemičar može da radi kao tehnolog ali treba dosta dosta da se usavršava.
    Potpis
    Dipl ing prehrambene tehnologije sa puno iskustva i znanjem engleskog jezika nezaposlen

    Član 4.959

    ZSmalenicin sve sto ste napisali je tako,ali ja negovorim u tom kontekstu,nemogu vam to objasniti posto je malo prostora za kuckanje,i jako bi bilo naporno,ja samo tvrdim i osporavam sve fakultete osim odredjenih,oblasti a njih je veoma malo ,reci cu vam to ovako ,u mom opisu posla kojim se bavim je poteban bas prehrambeni tehnolog ja ga imam i placam ga za nista,posto sam tehnologiju za moje proizvode sam utvrdio iako nisam zavrsio fakultet a vidim da i vi niste zaposleni te vam ja nudim da i vas zaposlim,i da vas placam samo da sedide i neradite nista ali ako mi dokazete da u opisu mojih proizvoda znate vise od mene ili da mi utvrdite tehnologiju za neki proizvod kojeg nema nigde na trzistu,ja sam to uradio sam bez skole samo cekam finansiski aspekat kako bih takav proizvod izbacio na trziste ,nadam se da je ponuda sa moje strane korektna i nadam se da ste razumeli sta sam hteo da kazem oko fakulteta i skole

    Član 4.738

    Poštovani reggacci, verujem da ste sve sami postigli i to je lepo! Niste napisali iz nekog razloga šta ste po struci, ali to nije ni bitno za dalji tekst. Vidim i čitam komentare reggacci i na drugim temama foruma gde se vidi da posedujete određeno znanje. E sada, to znanje ste stekli kako?Iz razgovara sa stručnjacima od kojih ste kupili opremu, aditive , ambalažu, čitajujući odgovarajuću stručnu literaturu (mislim da ste bar malo od nekog tehnologa uzeli i prohvatili savet i li bar nešto)posećivali stručne skupove, ili ste svetsko čudo pa tehnologiju znate smo po sebi. Ja jesam prehrambeni tehnolog ali praksu imam u uljarstvu i preradi mesa i o tim proizvodima mogu da diskutujem sa stručnjacima. O preradi voća i poivrća samo teorijski što sam davno učio na fakultetu, o nekim aditivima i za tu branšu vrlo rado. Treba razgraničiti da tehnolog nije svetsko čudo i da sve zna čim izađe iz klupe, kao neki bogom rođeni. A kažite samo na koliko ste seminara poslali svog tehnologa ili to čuvate za sebe? Gde je prethodno radio tehnog što samo sedi i ništa nezna? Koliko ste studenata tehnologije pustili u pogon na praksu?
    Hvala na ponudi , ali ne hvala. Možemo pričati o tehnologiji ulja, tehnologiji mesa i tu očekujem sagovornika i u toj branši želim da radim.
    Što se tiče novih proizvoda iz oblasti prerade voća i povrća ,pošto sam dosta putovao , možda i imam neke ideje, ali ne za svakoga. Svoju platu sam uvek dobro zaradio i mnogo doprineo firmama u kojima sam radio. Ako pročitate pažljivo moj prethodni tekst biće jasnije. Ipak nisam za negiranje fakulteta koji su dali svetske stručnjake i koji se veoma cene napolju.

    Član 4.959

    He sada sam se slatko nasmejao postovani Malenicin,za ono sto ste rekli svetsko cudo ispada da je tako ali nesmatram sebe za svetsko cudo ,nikada nisam posetio ni jedan seminar i nikada nisam razgovarao ni sa jednim tehnologom ,jednostavno sam ,sam u svom pogonu ucio na svojim greskama,i nisam rekao da moj tehnolog ne zna nista ,rekao sam da neradi nista posto sam ja tu,on je samo tu da ispostuje zakon,a proslo je kroz moj pogon par svrsenih tehnologa koji su zavrsili fax sa desetkama ali su ipak oni ucili od mene,i tu sam zbog zakona morao uposliti mentora posto ja, kao toboze nekompetentan nisam mogao biti mentor,u svakom slucaju mi se slazemo u mislima i na kraju samo vodimo dijalog koji je mozda za nekog i svrsishodan pozzzzz

    Član 4.959

    I jos moram dodati nemogu da precutim ,da nebude da lazem bilo je vuci potegni jos davno,kada sam pocinjao da radim Ketchup,ali nije bio problem u tehnoloskom postupku nego ,je zeka lezao oko utvrdjivanja procesne, opreme za spravljnje istog e tada sam,dovukao tehnologa iz POLIMARKA kod mene ali bilo mi je dovoljno samo minut razgovora da shvatim sta mi treba,mada nije hteo konkretno nista da mi kaze,

    Član 502

    Nažalost, mi tehnolozi nismo cenjeni kao stručnjaci. U industriji mesa umesto tehnologa rade veterinari. Na Institutu za TEHNOLOGIJU mesa u Beogradu 90% su veterinari. Da li oni imaju više veze sa tehnologijom mesa od nas tehnologa. Nemaju, ali tamo rade zato što su zaposleni preko veze. Nisam upoznao nekog sa srednjom školom koji ne kaze, ah taj fakultet pa to može svako završiti samo treba sesti i učiti. E pa što onda oni nisu seli i učili. Razlika je što ja imam 7 godina menje radnog staža od nekog mojih godina jer sam 7 godina studirao, ( 5 su studije i 1 je diplomski i 1 sam obnovio). Kriva je ova država što ne ceni tehnologe. Posao sanitarnog inspektora mogu raditi i tehnolozi, ali to rade uglavnom lekari preko veze. Ja ne mogu raditi posao lekara, a lekar može biti sanitarni inspektor zato što su u inspekciji većina lekari i oni će pre zaposliti lekara nego tehnologa. Hemičar treba da radi u laboratoriji ili da predaje hemiju. Tehnolog treba da je u proizvodnji, inspekcijama ili isto tako može da predaje u školi prehrambene tehnologije.
    Dipl. inž. preh. teh. – master, naravno nezaposlen jer živim u Srbiji.

    Član 1.819

    Gospodine reggacci, pravo pitanje nije ko je razvio tehnologiju za proizvodnju vaših proizvoda nego koji kvalitet gotovog proizvoda postižete?
    Slikovito bi to izgledalo ovako: Odete Vi u radnju i uzmete npr. jedno pakovanje kečapa, neko koje vam se, po izgledu pakovanja, svidelo u tom momentu. Pogledate bolje a na pakovanju stoji samo ime proizvođača i godina proizvodnje. Sad zamislite da ste isti dan pročitali u novinama da neki proizvođači kečapa stavljaju kancerogene boje u svoje proizvode. Moja pitanja za vas su sledeća: 1) Da li biste Vi kupili i konzumirali kečap o čijem kvalitetu nemate dovoljno informacija? 2) Da li smatrate da samo školovani ljudi treba da rade posao uvođenja standarda kvaliteta i praćenja kvaliteta proizvodnog procesa?
    Sve gore sam napisao ne iz razloga da vas kritikujem nego da istaknem činjenicu da bez dobre proizvođačke prakse nema budućnosti za naše preduzetnike.

    Član 4.959

    Gospodine Pavle,to sto ste opisali izgleda kao u bajci,prosto to neide tako
    prvo kako mislite da imate dovoljno informacija o nekom proizvodu ,nijedan proizvod nemoze biti na rafu ako neko nekontrolise njegov kvalitet i standarde koji su vec utvrdjeni zakonom u mom slucaju je to TEHNOLOSKI INSTITUT NOVI SAD,dobra proizvodjacka praksa se kao text moze odstampati na etiketi ali samo kod odredjenih proizvoda,posto je to nesto a u ovom slucaju da tako kazem sakriveno iza texta DOBRA PROIZVODJACKA PRAKSA ,ali samo u kontekstu da je to neki od sastojaka tajna proizvodjaca ali je svakako registrovana od strane institucije koja kontrolise kvalitet i takav sastojak nemoze biti recimo ,u kontextu dozvoljeno 0,2%natrijum-benzoata a proizvodjac dozira recimo sa 4% i onda to prikrije sa dobrom proizvodjackom praksom ,to je nemoguce plasirati na trziste,ustvari u praksi jeste ali samo do momenta dok sanitarna neuzme prvi uzorak i da sada neduzim posto je tematika obimna ali nadam se da me razumete

    Član 4.959

    I jos da dodam pravo pitanje bas jeste utvrdjivanje tehnoloskog postupka i procesne opreme,ono je znacajno kako za samog proizvodjaca,tako i za krajnjeg kupca,a kako je znacajno ako vas interesuje mogu pojasniti ali da nekuckam posto je dosta obimno a ja se nadam da vi to shvatate

    Član 4.959

    Za gospodina LJUBIRA,sve sto ste naveli je tako bilo, u uredjenju kakvo je bilo komunizam i eventualno socijalizam,a zapale su mi vase reci u oko nezaposlen zato sto zivi u Srbiji,ja se sa tim neslazem jer to nije tako,i uvek kroz moje tekstove ranije, a i sada potenciram da zivimo u uredjenju zvanom Kapitalizam ,nelici to jos na to, ni izbliza ali recimo da je tako ,da to sto ste vi zavrsili skolu ,diplomirali i gubili vreme to je vasa stvar,recimo da ja kao privrednik ,privatnik netrazim od vas papir da mi masete sa njim pred ocima nego evo konkretno predlog za vas i dobicete posao,ja vas sada nepitam da li imate fakultet ili osnovnu skolu ili dva razreda nego vas pitam i kazem.Dobicete 3000e da mi utvrdite minimum procesne opreme recimo za proizvodnju Pasterizovanog paradajz soka,ketchupa,marmelade,dzema a nebi bilo lose da ako to neide moze da se odradi i vino i destilovana voda,kada mi utvrdite taj minimum dobicete navedenu sumu da kupimo takvu opremu ali bi bilo dobro ako znate gde da je kupimo i kada je dovezemo onda cete mi utvrditi tehnoloski postupak za vrstu proizvoda koje sam naveo uz pomoc te procesne opreme koju ste nabavili ,e mozda sam preopsiran ali krace nemogu,ako me razumete to na fakultetu niste ucili i nepomazu vam nikakve knjige nego zivot i praksa,a evo ja vam dajem mogucnost da mi to odradite i imate posao kod mene ,naravno vi cete reci da je to nemoguce za tu sumu a ja cu vam reci da ja nemam fakultet i da je to moguce a moguce je cak da ja licno takvu opremu i za manje pare sam napravim e vi to tek nemate u tim knjigama ako ste me razumeli sta hocu da kazem a nadam se da jeste,Dakle prosla su vremena o kojem ste vi pisali naravno bila su lepa,dakle bitan je covek i njegova sposobnost a ne pisana titula.

    Član 1.819

    Upravo ste potvrdili moje navode, da bez učešća ljudi od struke nijedan proizvod ne sme da se nađe na rafu. Problem je što se vi navikli da radite u bezakonju, i ne sporim da ste mnogo naučili tokom godina rada u proizvodnji, te vam stoga predlažem da svoje znanje dokumentujete diplomom Tehnološkog fakulteta da biste zadovoljili zakonodavca i uštedeli na troškovima plaćanja inžinjera tehnologije. Molim vas da tu formalnost što pre obavite i time napravite bolji balans diploma i znanja u ovoj napaćenoj zemlji.

    Član 7.460

    Štovani gospodine reggaci,
    upravo sam sam sebi hemoroid izlečio iako su lekari digli ruke odmene te se sad nosim mišlju osnovati sopstvenu ordinaciju specijalizovanu za lječenje šulja i sličnijeh nezgdoacija u osjetljivoj regiji. Vi ste, koliko vidim, moj kolega, pa sam mislio da vas priupitam, kako najbolje osnovat i vodit preduzeće bez suvišne papirologije, jer evo ja sam živ dokaz da moj metod funkcioniše savršeno, ka i taj vaš flaširani paradajz što je povama najvaljaniji. Moj prijedlog bi bio: biliste vi meni poslali nekoliko litara uzoraka vašeg proizvoda da ja to s mojima kušam radi ocijene kvaliteta a zauzvrat bi ja vama uputio na validaciju moju kremu protiv šuljeva na prirodnoj bazi, pa ukoliko vam odgovara možemo se dogovorit da izvršimo kompenzaciju. Što se tiće drugog prijedloga ja bi vam ponudio 4.000 eura da implementirate opremu, znanje i iskustvo u moju liniju, ne bi li ja došo na gotovs i ubiro dividendu, a vama hiljadarka honorar kad sve to krene da fercera. Šta kažete?

    Član 4.959

    Niste dobro pratili Pavle moje tekstove ja suprotno vasim navodima radim sve pozakonu,a inzinjer tehnologije nije trosak ,nijedan radnik za poslodavca nije trosak ako poslodavac radi kako treba zadnja stavka na listi je radnik i kada poslodavac pocinje zakidati na radniku bolje da stavi katanac na svoju rabotu ali nazalost pohlepa kod nasih poslodavaca je veoma izrazena ali ja nespadam u taj soj ljudi

    Član 4.959

    A za ponudu gospodina Galvana,nije nikakav problem posaljite mi vase podatke
    pa cu vam poslati paradajz,a za kremu sam se vec snasao posto je sam pravim ali onako za svoje potrebe,oprema nije problem,i cifra koju ste naveli je vise nego potrebna,ali ako vas zadovoljava recimo kapacitet od 4000kg na 8 casova ,ali veci je problem ,da to registrujete posto to vec spada u pomocna sredstva za lecenje ljudi,mislim problem je u administraciji ali da se resiti.
    PS.Ako zelite da kusate kako kazete moj paradajz sok, ali ne samo to posto imam ja podosta proizvoda nije problem posaljite adresu i od mene dobijate gratis za KUSANJE
    reggacci@gmail.com

    Član 4.959

    I jos zaboravi,gospodine Pavle, pa sta mislite na koliki bi me trosak bacilo to kada bi izgubio 4-5 godina zivota na diplomu,nema potrebe za tim verujte mi,vazne su ljudske sposobnosti ,a ne titule i papiri,verujte mi

    Član 4.738

    Postovana gospodo ovo je jedan komentar gospodina reggacci-a na ovom forumu ali po drugoj temi. Izvolite pa procitaje
    reggacci
    Član

    2.10.2012. u 06:47 A sto se tice tehnologa,zakon kaze da ga se mora imati ali je naprimer dovoljno uzeti pripravnika preko, zavoda za zaposljavanje,i fakticki ste mu vi mentor 12 meseci ,platu mu daje drzava,nakon 12 meseci ,dajete mu ocenu u opisu pripravnickog staza,i u tom trenutku morate ga zaposliti ili mu dati negativnu ocenu pa opet na pripravnicki,mentora vi placate i on mora biti inzenjer tehnologije hrane ,sa najmanje 20god radnog iskustva u struci,ja se bavim ovim poslom duze od 15 god,naravno da je tehnologija i njeno utvrdjivanje za odredjenu,procesnu opremu i postupak prerade najvazniji,ja licno nisam po zvanju tehnolog ali sam godinama usavrsio struku,i tehnolog mi nije potreban,a zakon me tera da ga moram imati uvek je tehnolog blejio kod mene,i on ucio od mene i primao platu za nista izuzetci su tehnolozi sa iskustvom koji su vec u radnom odnosu kod velikih industrija,i ja sam za to da je tehnolog neophodan izuzetno ali za sve vas tehnologe ,poruka ne da blejite okolo nego da mi kazete nesto sto npr.ja neznam,pravi tehnolog je covek ,koji npr utvrdi tehnoloski proces i recepturu za odredjeni proizvod kojeg nema u prodaji i koji je jedinstven i svojstven,ja sam to uradio sa MARmELADOM OD PARADAJZA ostaje mi samo da je zastitim jer ona se nigde u svetu neprodaje i nemozete je naci u bilo kom objektu maloprodaje i li veleprodaje.

    Član 7.218

    Mislio sam, da ću nešto naučiti iz ovih prepiski, međutim samo prepoznajem zaslepljenost glasnogovornika, koji znaju da kažu, ali ne umeju da čuju druge. Problem, oko čega se vrtimo je simptomatično stanje zaluđenog naroda, koji ne želi da prizna, da živi u ruševinama, u potpunom nedostatku SISTEMA VREDNOSTI. Zato su svi u pravu, i svako radi kako hoće. Žrtve su naravno, oni, koji su se tokom svog života pripremali da budu deo uređenog sistema (iako mnogi od njih nisu zaslužili), a uživaju oni, koji koriste haos i isplivavaju misleći da su uspešni kapitalisti.
    Kao što sam već napisao, ne mislim, da preduzetnici trebaju inženjere! Oni trebaju gotove projekte za male pogone, a njih mogu kvalitetno uraditi samo inženjeri jaki u svojoj struci. To nikako ne mogu uraditi zakonodavci svojim apsurdnim zakonima, propisujući šta i kako treba u primeni tehnologije (uračunavajući i kadrove). To se međutim očigledno dešava, i ojačali polupismeni privatnici lagano postaju dominantni sloj sa platežnom sposobnošću, i samim tim počinju upravljati društvom šta kroz lobiranje a bogami i mitom i korupcijom.
    Drage kolege, diplomirani inženjeri tehnologije, nije naše mesto u malim pogonima, već u velikoj industriji, u projektnim i istraživačkim kućama! I nemojte se zanositi usko usmerenim tehnologijama. Tehnolog je samo jedan za sva zanimanja, ako je pravi tehnolog. Tehnolog piva, mesa, ulja, brašna, vina…. je samo majstor u datoj proizvodnji, i nije inženjer. Sredstvo inženjera je olovka i papir, danas računar, a ne beli mantil, epruveta i titula. Vrediš toliko, koliko znaš. I ako (zbog 5 godina na fakultetu) stvarno znaš više nego g.reggacci, i ako on to znanje treba, g.reggacci će to znanje kupiti.
    Ja sam inače osedeo tehnolog procesnog inženjerstva, proveo sam svoj vek u prehrambenoj industriji, ali sam radio i u informatici – uglavnom za poljoprivredu i industriju hrane, radio sam u Mađarskoj informacione sisteme za zdravstvo, bio DCS ekspert i instrumentalac u naftnoj industriji u Libiji, kod kuće sam projektovao i izvodio računarske mreže, a danas se bavim vinogradarstvom i vinarstvom. Imam titulu magistra nauka iz oblasti matematičkog modelovanja, i bio sam u prilici (ne tako davno) da inženjerski problem rešavam diferencijalnom jednačinom (jer drugačije nije moglo).
    P.S. Ako g.reggacci ozbiljno stoji iza svojih reči, ja nudim svoje usluge za datu cenu od 3000EUR, očekujem njegov projektni zadatak na moju adresu wine.somogyi@gmail.com. Inače, raspolažem i licencom za projektovanje!

    Član 4.409

    Polemika se rasplamsala, ali se, po mom mišljenju, malo tehnologa uključilo u raspravu. Ako tehnologijahrane ima više od 9.000 članova, šta tu onda nije u redu? Ustati u odbranu struke, i to ne samo naše, je težak posao? Zato nam je verovatno i tako, i skoro neće biti bolje. Da nismo odustali pre vremena, ili sam ja neobavešten o stanju prehrambene industrije u Srbiji, možda na drugim mestima tehnolozi i bolje prolaze. Doduše, ja sam pogon u kojem radim našao iz više pokušaja, ovde se tehnolog piše sa velikom T. Puno sreće ostalim kolegama.

    Član 4.738

    Kolega Somogy, ako nesto moze da bude 100% onda je to ovaj Vas tekst.Pogodili ste srz i bit. Tako treba da razmisljamo svi, ne samo tehnolozi. Bravo!!! Podrzavam vase razmisljanje
    Pozzz

    Član 1.819

    Molim vas gdine reggacci da zauzmete konkretan stav a ne da na jednom mestu govorite kako je tehnolog nepotreban a na drugom kako veoma cenite inžinjere tehnologije. Vama je studiranje gubljenje vremena a za mene je gubljenje vremena kuvanje paradajza. Ne postoji Tehnološki fakultet za kuvanje pradajza i pravljenje kečapa, malo je to ozbiljnija nauka nego što vi mislite. Da se slučajno dogodi najgore, vama bi na sudu uzeli kao olakšavajuću okolnost to što ste laik, pa ma koliko vi njima objašnjavali kako držite tehnologiju u malom prstu, sud ne priznaje to vaše znanje. Sa druge strane vaš tehnolog ne bi tako dobro prošao, jer je on obučavan za taj posao i mora da zna gde se kriju rizici i mogućnost greške. Tu leži razlog zašto zakon nalaže da samo inžinjer tehnologije sme da posvedoči svojim potpisom o kvalitetu proizvoda, jer je on obučavan da preuzme tu odgovornost. Vama kao malom preduzetniku je bitno samo da se što pre obogatite, mislite da možete napraviti neki novi proizvod na kome ćete zgrnuti milione. Lepo je to živeti u oblacima, ali molim vas da se spustite na zemlju gde postoje pisana pravila i zakoni. Ne možete vi svojim kvaziintelektualnim stavom, arogancijom i sa 100 evra u džepu nikoga ni da ubedite niti uplašite a ponajmanje da komentarišete o necelishodnosti studiranja. Ne znam šta uopšte radite na ovom forumu, nije ovo vaše društvo, više ćete imati koristi za vaš biznis ako se savetujete sa svojim kolegama molerima i šoferima.

    PS za ostale čitaoce ovog posta, gdin reggacci je profesionalni moler i kamiondžija (prema njegovoj biografiji – pogledaj sledeći link http://www.ceevee.com/reggacci) pa sad svako sam neka odluči da li će uzimati njegove komentare ozbiljno.

    Član 4.959

    E gospodine SAMOGYI,otprilike ste pogodili u srz ,vidite kako smo uskomesali ,ovu tematiku i to mi se svidja jedino mala korekcija ili dodatak na vas tekst,CITIRAM vredis toliko koliko znas (i ako zbog pet god na fakultetu)stvarno znas vise nego reggacci e tu cemo staviti tacku ja sam se kako ste vi rekli na vreme prilagodio drustvu u kome zivimo i nemoguce je da neko sa 5 godina fakulteta zna vise od mene koji sam za razliku od njega proveo u pogonu tih pet godina ,to sam zeleo da potenciram,inace ostalo u vasem tekstu mi se bas svidja i to je to a sto se tice projekta pristajem naravno i stojim iza svojih reci saljem vam projektni zadatak srdacan pozdrav.

    Član 4.959

    A vi gospodine Pavle ,za vas nemam reci vidim da patite, od kompleksa,vise ili nize vrednosti,i dalje mislite da ako imate papir mozete samo da masete sa njim,naravno niste naveli jos mnogobrojna ,zanimanja kojih se ja nestidim i cak sta vise veoma sam dobar i u toj zanatskoj oblasti,a dok vi patite od te vase vise, vrednosti ,videli ste kako covek sa zivotnim iskustvom i sa papirima koje je tek na kraju diskretno naveo,moze da se snadje u pitanju, je naravno gospodin SAMOGYI i on ce bar probati da se uhvati u kostac sa vremenom u kom zivi ,a verovatno je to zato sto se ne stidi MOLERA I KAMIONDZIJA ,vec verovatno covek zna nesto i da uradi a ne samo da mase papirima i da prica kako se zove TEHNOLOG,
    i ja nisam naveo ni da imam mali pogon ,ni veliku fabriku,nida da imam ,100 eu ili milione nezelim da se obogatim gospodine Pavle posto sam ja vec bogat covek PS.Imam divnu zenu i dvoje zlatne dece i to je veliko bogatstvo ,znate nije sve u parama,
    PS.znate nesto ima i u istrazivackom radu i u pokusaju pokretanja svesti ljudi,pokusaju da se sami izborite za nesto a vama gospodine Pavle nema pomoci verujte mi.Verovatno to i sami znate

    Član 1.819

    Svaka čast gospodine reggacci, uspeli ste u poslednjih nekoliko sati i psiholog da postanete, da nećete možda da otvorite privatnu ordinaciju, možda tu leži zarada? Krili ste vaše reference kao zmija noge sve dok ih ja nisam ozvaničio, a sad ste odjednom ponosni što ste kamiondžija. Pa zašto nam to niste odmah rekli, da znamo koga imamo kao sagovornika. Dokle ćemo slušati vaše laži i obmane?

    Član 7.460

    Gosn reggaci, ja sam pogledao vašu biografiju vidim da sta zgasili preduzeće još prije tri godine pa mi nije jasno otkud vam roba kojom raspolažete i nudite mi kušati jel u pitanju neki novi metod pasterizacije neograničen rok trajanja postižete ili se nastavili proizvodit u sopstvenoj režiji da ne kažem na crno ispod žita? Ja s takvima neželim ni ovce čuvati a kamoli biznis pokretati.

    Član 4.959

    Gospodine Galvan,gde vam je palo napamet,da ja zelim biznis pokretati,ovo sada ,na sve lici samo ne na forum o tehnologiji hrane ,zato sa vama i vama slicnim necu ulaziti u konverzaciju ,na opaske gospodina pavla necu ni da se obazirem,i kakve ima veze sto sam ,kako vi kazete ZGASIL ,mada se tako nekaze,ali nije na meni da vas ucim Srpskom jeziku ,pa niste nam rekli da ste vi detektiv,jeste zgasil sam,ali ako ste vec izigravali detektiva, verovatno ste videli da je to bila SZR,bila sada to vise nije a verovatno moje proizvode konzumirate odavno, samo toga niste svesni srdacan pozdrav,Verovatno ste se pronasli i bole vas moji komentari,cim ste skrenuli sa teme,ja samo zelim ovde pricati o tehnologiji hrane

    Član 7.460

    Nedo meni bog da me vi još i srpskom jeziku učite, nadam se pravite taj kečap bolje nego što pišete.

    Član 7.460

    I još bih dodao da bih volio biti svjestan ako konzumiram vaš proizvod jer mi ne uliva povjerenje taj vaš način poslovanja kako da se uzdam u zdravstvenu ispravnost kad vi niti firmu imate, tehnolozi uče odvas lično, vi kako ja vidim sve to proizvodite na divlje i ne mogu da se ne setim šta se dogodilo sa živdinović rakijom onomad, znači odsad u piceriju svoj kečap nosim sasobom glava je u pitanju

    Član 2.674

    Gospodine reggacci,čitam vaše komentare i poštujem u njima iskrenost koju ste izneli u vezi tehnologa koje primate u radni odnos i koji uglavnom“bleje“ dok im vi zarađujete platu sa vašim znanjem i iskustvom.Tim izjavama ste naljutili tehnologe i evo bodu vas sa svih strana kao osice.Upali ste u osinje gnezdo, kivnih i uglavnom nezaposlenih tehnologa koji sede i nadaju se kakvoj takvoj šansi za angažovanjem.Svi bi da rade ali za pristojnu platu.Pa u čemu je onda nesporazum. Oni vama ne trebaju a niti vi njima.Vi zapošljavate tehnologe koji nemaju znanje i iskustvo.Složićemo se da zaista bacate pare uzalud ispunjavajući zakonsku formu.Vi nemate šta od njih da naučite a svoje znanje i male kuvarske tajne im poklanjate i uz to ih još i plaćate.Vaš kečap verujem da je dobar kao i kuvani paradajz.Naše bake, tehnolozi iz naroda, decenijama prave bolje proizvode od paradajza nego što se može kupiti u prodavnicama.A zašto. Pa zato što u današnje vreme tehnolozi nisu napravili ništa bolje i kvalitetnije od onoga što se proizvodilo pre par decenija. Oni su svoje znanje širom sveta iskoristili da kompanijama povećaju profit, praveći viršle od leda i soje..i da ne nabrajam sva smeća kojima hrane planetu.Stavili su se u službu novcu i profitu svojih gazda. Nećemo pominjati ove domaće, oni su besprizorni.Uvozeći smeća sa evropskih deponija, danas hrane Srbiju.I to nazivaju stručnošću..Alal im stručnost..Vi g.reggazi spadate u bezopasnu grupu proizvođača.To je seosko znanje, komercijalizovano.Samelješ paradajz, dodaš začine, pasterizuješ, upakuješ i eto biznisa..Vama ustvari trebaju trgovci koji će vašu robu plasirati i naplatiti.Vama treba odati priznanje da ste jedan od onih koji se snašao i kupuje kineski paradajz pire kao i svi ostali jer ga Srbija nema…Nije lepo što zavitlavate ove nezaposlene tehnologe i prkosite im svojim „znanjem“ i socijalnom inteligencijom koja uglavnom nedostaje visokoobrazovanim ljudima.Vi ste čovek ovih vremena, koji plovi svojim morem kečapa i baca slamke davljenicima koji se drže za diplomu..

    Član 1.819

    Možda vi gospodine reggacci nemate kapacitet da se obazirete na moje opaske, ali ja ću rado odgovoriti na vaše nove lažne izjave. Koliko vam je debeo obraz gospodine reggacci kada bez stida i lažno tvrdite da ste prisutni na ovome forumu samo radi polemike o tehnologiji hrane. Svakome ko pročita sve što ste do sada napisali, biće jasno da ste vi tu samo iz jednog jedinog razloga. U nekoliko navrata tvrdite da imate više znanja od inžinjera tehnologije i dodajete da ne vidite svrhu studiranja. Ja iz ovoga izvlačim zaključak da ste vi ovde samo da bi ste se hvalili sa ono malo znanja što imate i što je još gore želite da narušite ugled profesije. Veoma su to niske pobude gospodine reggacci. Da se ja pitam vi ne bi više imali dozvolu za pristup ovom forumu.
    PS Vidim da su vas izbacili sa Limunda (sajt za internet trgovinu), pa vi ste najgori od najgorih.

    Član 4.959

    Gospodine Stevane,najzad pravo razmisljanje,sa mojom malom digresijom da sam ja naveo da oni meni trebaju i imam ih kod sebe uposljenih,a sve sto sam do sad naveo u mojim opisima je samo iz zelje da ih pokrenem da nesto urade sami za sebe a ne da ih osporim,ja imam pravo da kazem sta hocu ,ali vidite kako se vi niste prepoznali u tome i kako nasa konverzacija tece u jednom normalnom toku,inace paradajz proizvodim sam,i isto tako ga i sam koncentrisem nepada mi na pamet da kupujem uvozni paradajz,a to za kineski,slovacki,makedonski ,italijanski ,paradajz pire kako kazete,ste upravu sto je velika sramota za drzavu ,ja sam cak i projekte oko proizvodnog pogona za proizvodnju koncentrisanog paradajza,nudio i vlastima u svom gradu,i u gradovima par drugih opstina medjutim niko za to nema sluha,a znamo da Polimark,min komerc,don tomato,vital i da nenabrajam dalje, svi imaju velike potrebe za takvim proizvodom,tako da sam ja odlucio da za moje potrebe sam pravim,i koncentrisem paradajz,
    ps.Nije bas to tako kako ste rekli na seoskom nivou,i paradajz sok i kecap
    sam ja navodio samo kao, dedukciju ,imam ja mnogo vise proizvoda,
    A drago mi je da neko rezonski razmislja,a ja ove osice neosudjujem i nejedim se mnogo to mi je i bio cilj da ih pokrenem da nesto ,zajedno pokrenemo.

    Član 1.819

    gospode bože šta će gradska vlast raditi s projektima pogona za paradajz da niste očekivali da opštinsku upravu za kečap obrazuju i da šlaširaju rajčice po kancelarijama

    Član 4.959

    Gospode boze Pavle, pa ti kao da si iz jaslica,tek izasao,gradska vlast ce recimo,da sredstva obezbedi, da se taj proekat ostvari,i usput ce zaposliti pozamasan broj ljudi,PRIMARNO u pogonima ,a takodje i SEKUNDARNO ,uposliti poljoprivredne proizvodjace i jos mnogo toga usput ce uraditi npr,nece vise biti uvoza ovakve sirovine ,i jos mnogo toga ali nevredi ,da ti ja sada to objasnjavam,kad izadjes iz jaslica ,pa krenes dalje, malo odrastes samo ce ti se UKAZATI

    Član 5.230

    Morate priznati da je veoma loše po diplomirane hemičare činjenica da je za vođenje proizvodnje u prehr. industriji dovoljan samo dipl.tehnolog, koji može (istovremeno) da „pokriva“ i pogonsku proizvodnju (pripremu i sprovođenje)i kontrolu kvaliteta u laboratoriji. Nažalost,tim postupkom je „eliminisan“ dipl.hemičar kao rukovodilac laboratorije (bilo koje proizvodne oblasti), za šta je, uostalom i školovan kroz veliki broj ispita koji sadrže sve o prirodnim proizvodima i njihovoj analizi. Ti svi ispiti samo u svom nazivu ne sadrže reč tehnologija, ali tokom sadržaja predavanja svaka rečenica započinje rečima TEHNOLOŠKI PROCES… Moje je mišljenje da treba razgraničiti ko tu šta treba da radi. Žao mi je što, po zakonu, diplomirani hemičar tu nije neophodan! I da razgraničimo (za one koji nisu upućeni)! Postoji poseban smer dipl.hemičara koji se školuju za prosvetu, kao i dipl.hemičara za industriju (opšti smer).

    Član 4.959

    Bobsy nisi na pravom tragu ,to vreme razgranicenja je proslo ,ako imate sposobnosti za to ,mozete raditi i vi kao dipl tehnolog i ujedno kao i dipl hemicar,opet kazem nebitan je vas papir ,mozda samo kao ulaz sve posle toga zavisi od vas samog .A ako nemate iskustva ni u jednoj od navedenih oblasti dzabe vam papir,mozete doci u neku prehrambenu industriju i kao portir ,ako vas, poslodavac prepozna ili nagovesti da cete mu vi moci odraditi posao tehnologa tu prestaju svaka razgranicenja i papiri

    Član 1.819

    Pretpostavljao sam da ste vi od onih koji misle da je ideja najbitnija a ne realizacija gospodine reggacci. Dobili ste ideju da budete tehnolog a niste znali kako da na pravi način steknete znanje. Pa može se istovremeno i raditi i studirati gospodine reggacci što nije tako redak slučaj, ali vama je to bio prevelik zalogaj. Sada plasirate priču da vaša ideja zaslužuje da vas država obasipa parama a inžinjeri tehnologije da se klanjaju vašem znanju stečenom u pogonu 2×2 m. Vi ste šarlatan reggacci i nemam nameru više da pišem gospodine ispred vašeg imena a ne zaslužuješ ni da ti persiram.

    Član 1.819

    PS Ne širi više laži reggacci!!! Kad si već toliko pametan kaži ti nama svima ovde makar jedno ime i prezime čoveka koji je započeo karijeru kao portir pa posle postao tehnolog, naravno u istoj firmi i u skladu sa sistematizacijom.

    Član 4.959

    Prvo pavle u pogresnom kontekstu tumacite moje reci,nisam rekao da mene drzava obasipa parama,projekat sam naravno nudio besplatno i isti i dostavio tako da oni leze tamo negde po fiokama,naravno da moze ,paralelno da se radi i studira ,ja sam moje odavno odstudirao,i naradio se ,a planiram jos da se naradim za razliku od vas Pavle koji mislite,da ste sve postigli u zivotu,sticanjem,tog papira,a primera je mnogo,pa predsednici velikih drzava su bili obicne zanatlije,ja sam moj pogon kakav god on bio,stekao prvenstveno sopstvenim znojem,radom istrajnoscu,pa na kraju i znanjem,a znanje se stice ,na razlicite nacine,samo je stvar opredelenja,vidim da i dalje nerazumete moju nameru,vidim da i dalje mislite ,da je dovoljno to sto ste zavrsili fakultet,i da zelite da vas samo zbog neko ,zove tehnologom, i sada kukate sami nad sobom,otreznite se covece,nekad je potrebno,i posvadjati se ,pa makar i ovakvom konverzacijom,ali se strasti uvek smire,pa ljudi gledaju sta dalje,zapitajte se ,sta cete dalje sa sobom,pogotovo sto imate pred sobom coveka ,KAMIONDZIJU kako vi kazete,koji je bez diplome ,stekao svoj proizvodni pogon,zaposlio dva tehnologa,naradio se u zivotu,i sada radi skoro pa recimo iz ljubavi,recimo da bi vam bilo od koristi da prodjete kod mene jedan pripravnicki staz ali sa ovakvim stavovima ,neverujem da bi mogli biti ni PORTIR,svaka dalja konverzacija sa vama i vama slicnim ako ona ne bude isla u smeru ,da neko nesto nauci jedan od drugoga,bi bila nepotrebna i ako bude isla u takvom smeru necu se obazirati na to

    Član 1.819

    Ja odlično shvatam šta hoćeš da kažeš, a svako svoj krst nosi reggacci, nemoj da budeš tako arogantan. Ti ali ne želiš ili ne možeš da shvatiš šta ti ja poručujem. Nije cilj diploma već je diploma uslov da se uđe u ma kakvu ozbiljnu raspravu na temu tehnologije hrane. Ja se ne mešam lekarima, ekonomistima, gađevincima, portirima, molerima, kamiondžijama itd. u njihov posao pa isto tako molim da se oni ne mešaju u posao tehnologa. Sva sreća je da si propao i kao biznismen pa ne možeš da plasiraš svoje sumnjive proizvode. Ako si došao ovde da uzmeš znanje, uradi to suptilnije sa malo više takta i strpljenja. Ako si došao ovde da soliš pamet i objašnjavaš kako je studiranje gubljenje vremena, nisi dobrodošao i ne shvatam kolege koje te podržavaju.

    Član 2.674

    Gospodine Reggazzi,naša konverzacija teče opušteno jer se ne osećamo ugroženim ni u kom pogledu.Ono što ste vi shvatili pre svih je da je znanje u funkciji sticanja kapitala.Ono što ne znate(a i ne morate sve da znate) vi ćete da platite shodno vrednosti koju vam je donelo to znanje(poboljšanje kvaliteta, bezbednosti,manje troškove i time veću dobit, dizajn..U vašem poslovanju je svakako neophodno znanje iz procesne tehnologije koje je u vašem slučaju proizvodnje kečapa(od njive do trpeze)pozajmljeno od naših starih i usavremenjeno novim tehnologijama koje nisu u biti mnogo toga promenile kada je krajnji proizvod u pitanju. To znanje naših baka su pozajmili ili u ovom slučaju prisvojili stručnjaci koje nazivamo tehnolozima.Jasno je da se ko se odluči da se upusti u proizvodnju kečapa, prvo će kupiti opremu a uz nju će kupovinom biti i obučen da je koristi.Recept će npr.da plati od nekog „tehnologa“ i pokrenuće proizvodnju.Platiće nekog neznalicu, početnika da ispuni zakonsku formu i nastaviće da radi onako kako je „kupio znanje“ ili ga pozajmio ili dobio na poklon.nebitno.Pa zašto se onda ljute na vas forumaši?Zato što ih plaćate samo onoliko koliko vrede!Ne kapira većina školovanih ljudi da su i oni kupili znanje studirajući sem ako su ga dobili besplatno u index.A g.reggazzi je onda pokušao i sad pokušava da otkupi to znanje od njih pod uslovom da prevazilazi nivo njegovih dosadašnjih znanja iz uzgoja i kuvanja paradajza. zašto bi g.Reggazi plaćao nešto što mu ne koristi.On to radi jer mora a kad mora onda gleda da ga što manje košta:G.reggazi će vrlo rado podeliti sa vama svaku dobit koju mu donesete u poslovanju.On dakle ima novac a na vama je da ponudite ono što vi imate.Znanje isključivo u funkciji povećanja prometa i sticanja dobiti.Vaše iskustvo mu ne treba.Iskustvo uračunajte u cenu.Može i mlad tehnolog bez velikog iskustva a sa prirodnim talentom da iznađe neko poslovno rešenje i neku novu ideju.A to samo g reggazi i očekuje.Ne njegovu diplomu.Diploma ima cenu.Ona je zbir troškova studiranja 5 godina i kraj.Stručnjaci se kupuju i prodaju, oni su roba.I ne samo oni već svi koji su okruženi i rade za novac..sportisti, lekari i sl.Mante se prepucavanja.Eto npr.ako ne poštujete razvojni put g reggazzija onda se vi kao školovani i pametni ljudi upustite u isto što je radio i g.regazzi.Skoknite do sela, kupite njive, pokupujte opremu i svoje znanje koristite besplatno.Jevtinije će vas koštati izlazni proizvod jer nije opterećen platom vrhunskog tehnologa.Jer danas ko hoće da uspe mora biti bolji od konkurencije.Ko taj boljitak ne ume da donese gazdi neka donese sebi.Od praznih priča nema koristi ni za tehnologe ni za kupce njihovog znanja. Na ovoj berzi znanja g reggazi će ostati punih džepova para jer nema izgleda stručnjaka sa konkretnim predlozima kako da sebi i njemu donesu novac.To je sudbina tehnologa.Da po pravilu uvek budu dobre sluge a nikad dobri gospodari! Pobedite g.reggazija i isterajte ga iz posla vašim novim kečapima.Nek pamet vlada.Živela inteligencija!

    Član 1.717

    Pozdrav svima! Ovde prvo treba jedan dobar psihijatar, pa onda puno,puno rada, pa da se otvore industrije, i to veelikee, i da onda ima posla za sve.
    Sujeta je jedno veliko zlo, i svako, za sopstveno dobro treba da se trudi da je ukloni. Ponavljam za SOPSTVENO dobro.Jer nam samo zlo moze doneti.
    Ako je „reggacci“ radio, i vozio taj kamion, i krecio,i USPEO da zaradi novac da otvori proizvodnju, ja jedino sto mogu da zakljucim je: 1. covek je vredan = hoce da radi. 2.covek zna sta hoce 3. ako je jos uspeo i da zazivi njegov san i proizvodnja i da plasira svoj proizvod (koji je prethodno napravio kako valja,koji ispunjava sve vec odredjene kriterijume i forme), zaista ne vidim, zasto se ovom coveku ne bi reklo „svaka cast!“ Ne vidim stvarno zasto? Sto, jel on kriv sto je zemlja opljackana? Jel on kriv sto u zemlji nema nikakvog reda i sto na mnogo ozbiljnijim funkcijama dolaze ljudi po politickoj liniji, preko veza, itd.i sto kao posledica svega toga drzava nema ozbiljne industrijske pogone, i sto nije organizovala veliku prozvodnju, u SVIM REGIONIMA SRBIJE!! pa da ima posla za SVE! I za tehnologe i za hemicare, i ceo tim ,koji radi u proizvodnji, pa da se na sve to nadovezuju i druge grane privrede,i dr.delatnosti, itd. Pa da ceo lanac peva! Ne, nego iz sopstvene nesrece i jeda, ajde da lepo unistimo nekoga ko je radan i ko je uspeo da se realizuje, i nek mu lepo „crkne krava“ , pa ce onda nama da bude lakse!!

    Član 1.717

    I Naravno da je pohvalno kada covek „zagreje stolicu“ 5 godina, uci i diplomira. Ali kao u svakoj struci, ima tehnologa i tehnologa. Stvarno su retki oni koji su bas dobri.Licno poznajem dvoje.Jedna je profesor, a drugi
    je vrhunski tehnolog (poznaje tako dobro materiju,da stvarno mislim da na retko koji problem nema resenje i konstanto je trazen,jer ljudi pricaju o njemu i preporucuju ga(inace je diplomirani hemicar)). A ono sto je mladom coveku nakon studija potrebno je sansa. Da udje u neki validni pogon i da stice iskustvo. (Ako u medjuvremenu ne zavrsi kao prodavac sportske opreme (u boljem slucaju,ili kao prodavac virsli u malo losijem slucaju). I ko je tu kriv?

    Član 4.959

    Najzad neko ko je shvatio sustinu mislim na Mariju i Stevana,i cak sta vise,nisu oni shvatili to sada ,nego su to znali.takvi ljudi trebaju ovoj drzavi,u ovom primeru nisam bar, ja primetio da su uopste isticali svoju titulu ,koja mene ni ne zanima ,meni je sve jasno iz ovakvih razmisljanja i moram jos jednu digresiju gospodinu Pavlu,moje sumljive proizvode kontrolise ,tehnoloski institut novi sad na celu sa profesorom Badricem,mislim da sam negde na forumu,procitao da je i on ovde negde medju nama,pa bih ga ovim putem ,pozdravio i pozvao ga da kaze, sta je rekao o mojim proizvodima kada ih je prvi put primio,i probao
    I jos da nesto pojasnim daleko od toga da nezelim vise znanja ,ali ja nisam ovde da bih pokupio znanje ja sam svoj put i znanje odavno utabao,ovde sam da ako mogu pomognem mladim ljudima ,kao i starijim ,ali stvarno od srca ,e sada nacin na koji ja vrsim odabir kome se zaista moze pomoci ,je moja stvar,ali tako mora iz mojih varnica i provociranja ,ispliva ono sto je dobro kod ljudi a to je sigurnost u sebe samog.

    Član 4.738

    Poštovane kolege tehnolozi iostali koji prate ovaj forum i ovu temu,
    mislim da je vreme da se vratimo temi ali i možda da je proširimo. Ovo prepucavanje sa dotičnim (nisam u mogućnosti da ga nazovem gospodinom zato što, ta afirmacija nešto znači nekome pa i meni, isti vređa i krajnje nekulturno se ponaša) samo blati ionako slab ugled naše profesije. Nemojmo misliti da smo bogom dani ako imamo diplomu (ja je imam). Nama posle školovanja treba i iskustvo u praksi i primeni ogromnog znanja što smo stekli na fakultetu. Zato postoji pripravnički staž, nažalost nemaju svi sreću da ga odrade kod dobrog poslodavca( itu sam imao sreće ali to je bilo u SFRJ). Hajde da mi pomognete da dođemo do nekih konstruktivnih razmišljanja, ideja. U malim pogonima (bez obzira čime se bave) nema mesta za tehnologa i to je činjenica. Zaštita potrošača mora da postoji. Kako to izvesti? Možda na neki način uticati na državu da omogući tehnolozima i ostalim stručnjacima da vrše savetodavne usluge za više manjih pogona. Naime cena tehnologa za mali pogon je visoka i veoma opterećuje vlasnika. Mi smo inženjeri i možemo uraditi projekte, tehnologiju, plan i metode kontole, …i sve što treba. Ideja je da se država ne optereti finansijski( bio slučaj sa agronomima) nego da više manjih firmi zaposle jednog tehnologa koji bi ih servisirao i davao savete i za to bio plaćen. Ti saveti bi bili u pismenoj formi i podložni kontroli. Sama odgovornost o primeni tih saveta bi bila na vlasniku koji bi imao pravo potpisa i svu odgovornost preuzimao na sebe. Sami vlasnici ionako puno znaju o samoj tehnologiji (uglavnom o recepturama), bili bi oslobodjeni plaćanja jednog tehnologa nego bi plaćali petinu njegove plate( mislim da tehnolog provede jedan dan sedmično u jednom pogonu, uradi kontrole, podeli odgovarajuće savete i pomogne vlasniku) i jevtinije bi prolazio , aimao bi stručnjaka. Za veće projekte neka postoje odgovarajuće licencirane kuće koje bi tako imale više posla. Dalje bih pretpostavio da se više manjih proizvođača iste branše udružuju i naprave zajedničke proizvode pod istim brendom. Time bi ponuda bila u kvalitetu ista a u kvantitetu mnogo jača i moglo bi se parirati uvoznicima, a postojale bi i veće šanse za izvoz. Mišljenja sam da bi to pomoglo i nama a i u znatnoj meri okolini, uposlili li bi nezaposlene, sprečili rad na„crno „,zaštitili potrošače, stekli bolje šanse za izvoz, napunili budžet i ostalo da ne nabrajam.
    Toliko od mene za sada. Molim kolege da prokomentarišu i dopune izmene ili bio šta samo da se mrdnemo sa mrtve tačke. Dojadila mi je neaktivnost.
    PS
    Spreman sam da diskutujem sa svima osim sa dotičnim na čiju prepisku neću reagovati pa ma kakva bila.

    Član 4.959

    Pa moram dati komentar, nestoji to da u malim pogonima nema mesta za tehnologa ako taj mali pogon radi on mora imati tehnologa,osim u slucaju da sam vlasnik ima to zvanje,zasto vi niste u tim pogonima to se sami zapitajte pa zar mislite da bilo gde u svetu svi tehnolozi, imaju posao ima mesta samo za one koji se sami izbore za to ,A vi malenicin opet hocete na vodenicu,da smislite modul pa da se svi uposlite,pa neide to tako ,inace ideja vam je dobra samo nemoze se sprovesti ovako sedeci, zasto niste sami otisli do bilo kog pogona pa im dali taj predlog da opsluzujete par takvih pogona ,verujem da ako im je u interesu da bi prihvatili,sami sebi ste dali ideju,ali necekajte od drzave da to uradi,setite se reci pokojnog Djindjica Citiram ,PRVO NESTO ZA SAMI SEBE URADITE,inace sansa nezaposlenih tehnologa je bas u malim pogonima eto jednu dobru ideju ste najzad smislili bar deo nje pa krenite i bar probajte da je sprovedete u delo

    Član 1.819

    Zamislite poštovane kolege da velike firme vode kamiondžije poput reggaccija šta bi se dogodilo sa našom privredom. Čekaj malo, pa ne moramo da zamišljamo, dovoljno je da se okrenemo oko sebe i sagledamo realnost. Ako na to dodamo da država ceni jednog svršenog inžinjera 200 eura mesečno (prema planu o zapošljavanju „prva šansa“) onda kako da očekujemo da nas te iste kamiondžije, neškolovane koje zarađuju više od 200 eura mesečno, cene i poštuju. Po meni je plan o zapošljavanju trebao da se zove „poslednja šansa“ jer ne nudi ništa osim golog opstanka za mlade inžinjere koji su osuđeni da rade u nekoj maloj zanatskoj proizvodnji i uče od kamiondžija i ostalih NKV radnika kako treba da razmišlja inžinjer tehnologije.
    PS namam ništa protiv poštenih i vrednih kamiondžija koji savesno rade svoj posao i drže se svoje profesije

    Član 7.218

    G. zsmalenicin, vi ste u pravu, i ja vas podržavam u svim predlozima. Ipak, budimo realni, vratimo se na zemlju i pogledajmo istini u oči. Koliko god iritira ovaj skup g.reggacci, on je pošteno iskren i potpuno u pravu: nema i ne treba da bude mehanizama za garantovana radna mesta svima sa diplomama. Ali ni on nije u pravu, kada tvrdi, da mali pogoni kečapa trebaju diplomirane inženjere! Glupost našeg zakonodavstva. Kako to rade u recimo Austriji? Vi ste pod kontrolom stručnih institucija sa svojim pogonom, proizvodima i prometom. I tačka. U institucijama su diplomirani stručnjaci, a u proizvodnom pogonu svako, ko ispuni zadate uslove. A uslovi su minimalni, svakom se pruža prilika da počne. Jedna osoba može imati nekoliko biznisa, zaposlenja, biti deoničar u bezbroj firmi. Mi još uvek svu privredu gledamo kroz sirotinjsku prizmu socijale.
    Voleo bih, da nisam u pravu, ali svi ovi predlozi su nažalost utopistički. Naravno, treba biti optimista, i ja jesam optimista. Put realizacije ovakvih predloga bi trebao da ide kroz privrednu i inženjersku komoru. Zato ih plaćamo. Sad zamislite, da oni nas saslušaju, pa izrade nacrte zakona, dali verujete, da će ti zakoni proći? Pa recimo da su i prošli, dali stvarno mislite, da bi se ti zakoni kod nas poštovali?
    Utopija ili ne – ja sa svoje strane se ponašam, kao da sistem vrednosti postoji, i borim se svakodnevno za ugled moje struke, i nisam nezedovoljan. Mislim, da su i moji korisnici zadovoljni mojim radom.

    Član 1.717

    Utopija postoji! Sigurna sam da na ovom svetu postoje industrije koje funkcionisu i gde su ljudi,standardom zivota i nacinom rada zadovoljni.E pa, ako mogu svedjani (eto shvedi su mi pali na pamet,jer mi se svidja njihov koncept), a zasto ne moze nasa svest! A na ovom forumu,stvarno ima kvalitetnih ljudi. A ovo sto kaze G.Melenicin za davanje usluga po satu, i da jedan tehnolog ,ili office, firma u kojoj su uposleni tehnolozi (i blize im struke, kao hemicari i mikrobolozi, jer su neophodni za pracenje kontrole)), daju usluge vise firmi, je pravo resenje. Zapravo znam pouzdano da u nekim evropskim zemljama,upravo tako i rade. Tehnolozi jednom nedeljno posecuju firmu, azurirju HACCP manual, salju uzorke na kontrolu,sto iz proizvodnje, i naravno svaki novi loto na kontrolu.Azuriraju pravno-tehnicku dokumentaciju ,i sve ostalo sto ide u opis posla. Imaju odredjenu satnicu,koliko naplacuju svoje usluge po satu, i tako funkionise.

    Član 4.738

    Evo ovako. Ja sam sed i imam godina, takodje i iskustva. To što sam trenutno bez posla rešiće se vrlo brzo, a posledica je mog izleta za posao u daleku zemju, verujte isplatilo se. I iza mene stoje zadovoljni poslodavci. Ovo što sam predložio nisam predložio da bih ja sebi obezbedio posao nego sam u godinama kada se razmišlja da iza sebe ostavim neko konstruktivno delo( ne samo poslodavcu na radost), ali zaboga ne sam nego sa kolegama. Isto tako sam mišljenja da jednom dobijeni posao možeš zadržati samo uz konstantno dokazivanje i ostvarivanje pozitivnih rezultata i usavršavanje. Prošla su vremena kada je pripravnik bilo koje struke i edukacije dolazio na posao i računao koliko ima do penzije već prvog dana na poslu(bar se nadam).Ova ideja nije moja nego je viđena napolju). Nadam se da ću uspeti da dočekam njenu realizaciju dok ne odem u penziju, ali svestan sam da to neće biti skoro i lako. Ima tu povezivanja mnogih grana prehrambene i druge industrije, ali ja sam ubeđen da to može i kod nas da profunkcioniše. Naime prisustvova sam razgovoru kada se jedan srednji privrednik sa svojim novim izuzetnim proizvodom žalio kako su mu napolju na sajmu potencijalni kupci delili lovorike za proizvod (prehrambeni) i bili zainteresovani da se odmah potpiše ekskluzivni ugovor, međutim nije imao količinu (verujem da nije usamljen slučaj). Mislim da to nama nedostaje i da mi najamni radnici možemo tu da pomognemo svojim idejama. Znam da ima do ostvarenja cilja puno posla i klipova u točkovima ali sam optimista. Otpora će biti i u komorama i kod proizvođača
    ma gde sve ne nisam u stanju sve da nabrojim. Znam samo jedno kopre to ostvari (mislim u odnosu na komšije)imaće veći zalogaj od izvoznog kolača.

    Član 4.738

    Izvinite poštovani, nadam se da neću biti smarač (moderni rečnik, naučio sam od dece)ZNAM DA SE CELOM SVETU NE MOŽE UGODITI (nije samo ovdašnja priča nego je prisutna svugde) i da je trnovit put do zvezda. Znam samo jedno: jedan vrbov prut je lako slomiti, ali svežanj istog pruća mnogo teže. Isto tako znam da sujeta i sitnosopstvenički interesi nikada nisu vodili boljitku. Izvinite još jednom na digresiji, ali i to su teškoće koje treba očekivati. Pozzz

    Član 4.738

    Izvinite još jednom, ali moram da dodam još nešto. Setite se kolege kada smo uvodili novu tehnologiju u postojećim pogonima na kakve smo probleme nailazili kod nekih starih majstora. Isto tako na kakav je otpor koji je predvodio Ned Lud u Engleskoj postojao kada je krenula modernizacija, toga ja ne mogu da se setim, ali sam čitao o tome. E pa to isto očekuje i ovu ideju.

    Član 7.218

    G.zsmalenicin imate moju sedu glavu za vaš projekat! Javite mi kako mislite formalizaciju vaših ideja. Mogu delovati kao freelancer, ali sam spreman i da se zaposlim (ako baš moram – trenutno imam stalno zaposlenje).

    Član 7.460

    Alo bre ljudi, pa jeste li vi svi pomjerili pameću te vas zavlači jedan hohštapler i vezer misleći pritom na ovog raggaccija koji je opravdano ražalovan od gospodstva ovdije na ovom forumu. Dotični nadriinžinjer se uzgred, pored plemenitih biblijskih poslova keramičara, molera i šofera bavi takođe i preprodajom nekih časovnika,valja robu, bavi se ezoterijom i jednom riječju – na sve načine gleda gde bi ućario. Tako da mi nije jasna ta vaša romantična fantazija o raggacciju kao o nekom poštenom vrijednom seljaninu koji cedi plodove svoje njive i gleda prehranit sebe i đecu a država mu se preprečila ko neka aždaja pa sve bljuje po njemu a samo zato što siroma nema taj bezvrijedni papir diplome. Grehota je za sve nas što smo postali tako naivni i vjerujemo i dalje u stara dobra vremena gdje je hrana bila vezivni element porodice a baka njezin vezir. Vrijeme je da se pomirimo satim da su te bake većma pokojne, a i koje nisu saće. Daklem, raggacci nije nikakva baka koja na svojim bolesnim nogama stoji za furunom i kuva za nas đecu. On je čovjek licimur koji to radi ne bi li zgrnuo neku kintu pošto posla za njega, ko i za nas, jednostavno nema. A cijeli problem, nije u tome što on radi, već što dolazi ovde da šuketa gluposti i vrijeđa nas koji jesmo tehnolozi, koliko god on to osporavo (nadležne institucije kažu – jesmo), i još je drzak da nudi svoj nou hau nama, za lovu, ko da mi beznjega ne znamo skuvat paradajz i zakiselit turšije. Nemam riječi!

    Član 4.738

    g-ine Somogy,hvala na podršci. Iskreno da Vam kažem nisam još ušao u detalje i razradu ideje. Isto tako da kažem da ideja nije moja, nego je viđena negde napolju a i pročitao sam negde, ali ne mogu da se setim gde. Ovoga momenta razmišljam da otvorimo temu na forumu pa da vidimo ko bi sve bio zainteresovan da komentariše, više glava više ideja. U međuvremenu da vidim sa kolegama iz inspekcije da kažu po postojećim zakonima koliko je to izvodljivo u toj branši. Imam kontakte sa inspektorima u mesnoj industriji. Možda mogu da nas posavetuju koji bi inspektori mogli da posavetuju za druge branše. Pošto sam politički naektivan, naime nisam član nijedne partije, da pronađem neke kolege koji su politički angažovanoiji od mene pa da me posavetuju kako bi to moglo da se nekako realizuje u politici, pošto je to ozbiljna promena dosadašnje koncepcije. Isto mi pada na um da, ukoliko važeći zakoni dozvoljavaju da se otvori pilot firma pa da se proba, ali treba naći puno manjih proizvođača( zbog rentabilnosti), a nisam siguran u njihovu zainteresovanost pošto nisam još razgovarao ni sa jednim. Ovo je iskren odgovor pošto je ideja da to predložim nastala čitajući prepisku na ovom forumu po ovoj temi. Još jednom puno hvala na podršci. Pozz

    Član 4.959

    Gospodine Galvan,vi se i dalje nemozete pomiriti sa ,mojim izgovorenim recima,pametni ljudi su,to prihvatili ,ukazali i meni i njima,kroz konverzaciju,i razmenu misljenja ,na neka slaganje ili neslaganja i sada idemo dalje ,i jos jednom kazem ,citajte tekstove ,ja sam samo rekao nedostatke,u funkcionisanju,i nisam rekao da se drzava preprecila,ja i dalje radim ,i pored tih nedostataka posto sam se prilagodio za razliku od vas,a vi bi bolje trebali otvoriti detektivsku agenciju,satove nevaljam,i prodajem ,retko koji samo duplikat inace ih kupujem,i to iskljucivo VINTAGE satove ,posto mi je to ljubav od malena,a inace se ne fokusiram samo na jednu profesiju pokusavam biti dobar u mnogo njih i ucim ,ali da vam ja nebi objasnjavao procitajte nekada ,DEKARTA pa ce vam se samo ukazati,i bolje citaj sta ljudi pisu ,pa reci koju pametnu

    Član 7.491

    Da na zalost u ovo vrijeme svatko se moze baviti svacim no na kraju sve ovisi o kupcu koji kupuje proizvod. Da drzava nema koristi od zivog svog građanina (jer mrtav ne moze platiti porez niti PDV na kupljen proizvod) stvarno bi svatko mogao raditi svašta jer ne bi postojalo nikakvih zakona i pravilnika. Inace tehnologija nije samo recept kako nesto napraviti nego skup svih znanih i neznanih podataka, iskustava, strojeva, energije,legislative, ekonomike, prava marketinga i …

    Član 4.409

    Jedno pozitivno brojanje za songman_hr! Ovde je osporeno znanje kao takvo, zato je bunt veliki. Kada dođu smutna vremena… Ivo Andrić

    Član 4.738

    Pohvala za tekst Songman_hr . Ukoliko to do sada na ovoj temi nije već rečeno, pa i da jeste, nije tako konkretno. Bravo!!!

    Član 1.130

    Postovane kolege (tehnolozi) i ostali ucesnici sajta,
    mislim da rasprava koja se ovde vodi, izmedju g.regacci-ja i svih ostalih pobornika struke, nije ravnopravna, jos manje svrsishodna, a postavlja se pitanje, kako i zasto smo toliko ozlojedjeni (mi tehnolozi)?Na koga?Na sebe?Drzavu?Nedostatak kvalitetnog udruzivanja kao struke?Okolnosti?Ekonomsku krizu.. itd?Slazem se sa kolegama, da smo nedovoljno postovani, da su mnoge struke (tehnicke) ispred nase,,,ali sta smo mi to znacajno, po tom pitanju uradili, sta smo promenili?…predlazem, da se ovakve rasprave (koje su neravnopravne), kao sto sam prethodno rekla(mislim i na zvanje i na znanje koje smo dobili obrazovanjem), ne vode, nego da se mi kao tehnolozi vise udruzujemo, vise srecemo, vise delimo svoja znanja jedni sa drugima i da kao takvi budemo, kao sto i jesmo, pokretacka snaga ovog drustva…slozicete se sa mnom, nadam se, da progresu jednog drustva, doprinose i jedni i drugi..i g.,rakocci i mi kao intelektualci…pa hajte onda da mi radimo svoj posao…pozdrav svima.

    Član 6.331

    Poštovane kolege i ostali učesnici ove teme,
    Kao moderator, pažljivo sam pročitala sve vaše izjave i komentare. Tema se pretvorila u žestoku dugometraŽnu raspravu, i nakon sto je sve rečeno i svi argumenti iscrpljeni, smatram da ista treba da bude zaključena.
    Želim da izrazim posebno HVALA za učešće u ovoj diskusiji članovima: Zsmalenicin, Somogyi, Pavle i Songman_hr.
    Zaista ste rekli suštinu na pravi način.
    Takođe, zahvaljujem i ostalim učesnicima.

    Član 7.583

    Zanimljiva tema , nikada do kraja u privredi definisana i zato pozdrav i dijelim mišljenje sa gospodinom Somogui.
    Ja sam diplomirani inženjer hemije i radila sam kao tehnolog za par tehnoloških linija u fabrikama za proizvodnju različitih proizvoda.Smatram da obrazovani inženjeri hemije , kao i tehnolozi treba da rade u proizvodnji.“tehnolozi“ nadam se da ste shvatili da sam mislila na hemijske tehnologe i djelimično prehrambene.Hemičari, ne inženjeri hemije jedino mogu da daju svoj doprinos, po prethodnom obrazovanju , u laboratorijama i prosveti, ako nisu svoje obrazovanje doradili.I i II ciklus studija, za sada, je odlična podloga za određenu doradu, početak učenja za određenu tehnološku struku.
    Mladi ljudi treba da dobiju šansu da pokažu šta mogu, ali i oni iz sopstvene borbe za održivost postaju isključivi, tako da sanitarni inspektorimogu da budu ljudi sa različitim naobrazbama, to je i poželjno ( od veterinara, koji su bili prvi sanitarni inspektori do ljekara, preko tehnologa i hemičara).Treba raditi i tek onda se ukaruju šanse za dalje učenje, dozvolimo mladim ljudima da rade.

    Član 5.259

    Postovani
    ja sam zavrsio srednju skolu,smer mesar.Hocu da se doskolujem za prehrambenog tehnologa!
    Prema mom istrazivanju,NIGDE u vojvodini nisam nasao da mogu vanredno da zavrsim visu skolu,samo u sabcu!
    Posto sam zaposlen u mesari,jednostavno nemam sanse da zavrsim redovno fakultet,dal mi mozete pomoci dal ima negde blize NOVOM SADU NEKI FAKULTET ILI VISA SKOLA koji ima vanredno skolovanje?
    Hvala

    Član 1.130

    Postovani Jan,
    probajte u Zrenjaninu.

    Član 6.551

    Najpre, diplomirani hemičar neka nauči da se “dali“ u kontekstu upitne reči piše odvojeno. Svi ostali nepismeni, molim da mi se ne obraćaju, dok ne nauče osnove pravopisa. Ne želim da diskutujem sa ljudima koji ne ispunjavaju osnove opšte kulture. Pohvale za sve koji podržavaju inženjere prehrambene tehnologije, njihovo školovanje i neophodnost njihovog prisustva u prehrambenoj industriji. Svi oni koji tvrde da svako može da radi svaki posao, samo je bitno da ispeče zanat (u prvom redu Marija), narodski rečeno “mlate praznu slamu“. Molim sve, pa i one koji mrze dugačke postove, da pročitaju sledeći članak…
    Za moderatora, primedba da ne obavlja svoj posao kako valja, jer u ovakvoj diskusiji, morate baratati samo argumentima.
    Dakle:

    “Prehrambeni tehnolog, Inženjer prehrambene tehnologije (Food Technology Engineer, Food Processing Engineer)

    Opis posla:

    Inženjeri prehrambene tehnologije – ili prehrambeni tehnolozi – razvili su brojne tehnološke procese u kojima se koriste živi organizmi za proizvodnju, preradu i konzervisanje hrane. Prehrambeni tehnolog koji se bavi istraživačkim radom radi u laboratorijima, gde proučava i traži nove metode proizvodnje hrane, načine poboljšanja hranljive vrednosti te nove mogućnosti u čuvanju i pripremanju hrane.
    Spaja i analizira prikupljene podatke i iz njih izvodi zaključke te piše naučne izveštaje. Prehrambeni tehnolog radi i u prehrambenoj proizvodnji i u analitičkim laboratorijima za kontrolu kvaliteta proizvoda. Koordinira rad i vodi tehnološki proces, priprema naloge za radnike u kojima su sadržani opisi sastojaka, način i vreme unošenja u proces i tehnološki parametri za svaku fazu procesa. Nadgleda i automatizovane procese te optimzuje parametre, zavisno od osobina ulaznih sirovina. Kontroliše i koordinira uzimanje uzoraka da bi se osigurao odgovarajući kvalitet proizvoda, kao i poštovanje industrijskih i drugih propisanih standarda. Prehrambeni tehnolozi učestvuju u planiranju, projektovanju, konstruisanju i puštanju u pogon objekata prehrambene industrije.

    Prehrambeni tehnolog koji radi kao stručni saradnik na područiju marketinga i prodaje gotovih proizvoda obezbeđuje stručne informacije o prehrambenim proizvodima, učestvuje u istraživanju tržišta, izradi plana za marketinški plasman novog proizvoda te organizovanju stručnih skupova na kojima se potrošačima predstavlja proizvod.

    Razlikujemo nekoliko vrsta prehrambenih tehnologa kao što su prehrambeni inženjer, biohemijski inženjer i nutricionista.

    Radni uslovi:

    Prehrambeni tehnolozi obično rade standardno radno vreme u prehrambenoj proizvodnji, kancelariji ili laboratoriji. Rad u prehrambenoj proizvodnji podrazumeva čest boravak u pogonima sa veštačkim osvetljenjem i bukom, a moguća je i prisutnost raznih neprijatnih mirisa (npr. u proizvodnji mleka).

    Poželjne kvalifikacije i osobine:

    Inženjeri prehrambene tehnologije moraju imati razvijen interes za prirodne nauke, u prvom redu hemiju i biologiju. Budući da znanja iz ovih područja moraju da kombinuju sa znanjima iz tehnologije i mašinstva, moraju imati razvijen smisao za tehničke probleme. Za inženjera prehrambene tehnologije važno je da je odgovoran i samostalan u donošenju odluka, jer proizvodni proces treba prilagođavati karakteristikama sirovina koje ulaze u obradu. Budući da se od inženjera prehrambene tehnologije očekuje da radi u multidisciplinarnim timovima, poželjno je da ima i znanja iz drugih disciplina, kao što su poslovanje i marketing, sposobnost organizovanja rada i rukovođenja te sposobnost dobre usmene i pismene komunikacije.

    Osposobljavanje i zapošljavanje:

    Prehrambeni tehnolozi nakon srednje škole moraju da završe i fakultet. Inženjeri prehrambene tehnologije zapošljavaju se u različitim delatnostima i na različitim poslovima: od naučno-istraživačkog rada, prehrambene proizvodnje do marketinga gotovih proizvoda.

    Inženjeri prehrambene tehnologije specijalizuju se za različita područja: prehrambenom inženjerstvu, biohemijskom inženjerstvu te nutricionizmu. Specijalizacija na nekom području moguća je već nakon prve godine studija. Inženjeri koji se specijalizuju za prehrambeno inženjerstvo zapošljavaju se u industriji za preradu žitarica, mleka, mesa, ribe, voća i povrća, šećera i konditorskih proizvoda, pića i napitaka te u industriji duvana. Specijalizovani za biohemijsko inženjerstvo zapošljavaju se u industriji koja se koristi biotehnološkim procesima u proizvodnji piva, vina, alkohola, kvasca te u proizvodnji antibiotika i drugih farmaceutskih proizvoda. Nutricionisti se zapošljavaju u ugostiteljstvu, bolnicama, školama, đačkim menzama, gde planiraju i vode proces pripreme hrane. Zapošljavaju se i u industriji na kreiranju novih proizvoda.“

    Naravno, ovde bih pojedine stavke korigovala i pohvalila inženjere prehrambene tehnologije koji su znanje stekli na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. To što niko ne obavlja u ovoj državi svoj posao, tačnije, posao za koji se školovao, to je druga priča. Ne želim polemike na račun toga. I to nikome ne daje za pravo da na postavljeno pitanje – Da li diplomirani hemičar može biti tehnolog – da odgovor: “Može!“

    Član 4.959

    Gospodjo ili gospodjice Ketrin,sve je to lepo ,i sve je to samo vasa pusta zelja,i vase mlacenje ,prazne slame,nezelim nikoga da branim ,ili korigujem ali ako cete vec, o cinjenicama evo sada cu ja vama izneti cinjenicu.Svi koji su dali odgovor da diplomorani hemicar moze biti tehnolog nisu upravu ali nisu u pravu posto vi ucite nekog pravopisu i jeziku a sami gresite ,naime naravno da nemogu biti tehnolozi, ali po zakonu mogu obavljati posao tehnologa,a evo vam i cinjenice koje sam vam obecao.
    U pravilniku,o blizim uslovima za proizvodnju i promet,prehrambenih proizvoda(SLUZBENI GLASNIK RS br 50/96)stoji da proizvodjac moze biti preduzece,Privredno drustvo,drugo fizicko ili pravno lice ili preduzetnik.
    Posto se radi oproizvodnji PREHRAMBENIH proizvoda potrebno je da pre pocetka rada,privabavite,AKT nadleznog organa,o ispunjenosti ,propisanih uslova,u pogledu bezbednosti i zastite zdravlja na radu,zastite zivotne okoline,sanitarno higijenskih i zdravstvenih uslova i opremljenosti,itd itd dakle INSPEKCIJSKA RESENJA.Pa da sada nebih sve pojasnjavao na kraju stoji izmedju ostalih uslova i KADAR ,pa kaze CITIRAM.Procesom proizvodnje secera,biljnih ulja,proizvoda od voca i povrca,vocnih sokova,osvezavajucih bezlkoholnih pica,itd itd rukovodi Diplomirani inzinjer poljoprivrede smera tehnologije prehrambenih proizvoda,ili DIPLOMIRANI inzinjer prehrambene tehnologije,ili diolomirani inzinjer tehnologije ,ili DIPLOMIRANI HEMICAR a procesom proizvodnje od voca i povrca,vocnih sokova,i osvezavajucih bezalkoholnih pica ,moze rukovoditi i DIPlomirani inzinjer poljoprivrede smera za vocarstvo i vinogradarstvo

    Član 6.551

    Poštovani “reggacci“, za Vas važi ovo: “SEDI, JEDAN!“ Dovoljno ste rekli. I previše. Ne bi trebalo ovde da se pojavljujete, ako ovaj sajt ima iole kakav rejting. Trebalo bi Vas sankcionisati. Vratite se u osnovnu školu i naučite pravopis. Meni nemate šta da zamerite. Na Vaš post više ne odgovaram, te tako, molim Vas da mi se ne obraćate. U velikoj ste svađi sa znakovima interpunkcije, te Vas ne razumem najbolje, a kosa mi se diže na glavi kada ugledam Vaše odgovore, neuredne onoliko koliko su i Vaši stavovi.

    Bavite se onim čime ste se bavili do sada i nemojte se truditi da postanete još jedan od onih koji se prave da sve znaju i da su sposobni za svaki posao! U Srbiji ima takvih i previše!

    Svako dobro!

    Član 4.959

    Istina boli,ja sam vam samo ,predocio cinjenice ,a vi ste pokusali da se pravite pametni odgovorite na to sto sam napisao.

    Član 4.409

    Poštovana koleginice Ketrin, zahvaljujem Vam se u ima nas koji smo pročitali Vaš, nešto obimniji, komentar. G. Reggacci je samo jedan od onih koji su u ovim vremenima, bez sopstvenog koristili tuđa znanja, nešto uradili i sad pokušavaju da svoje stavove postave kao opšte prihvaćene. Vi znate da na duži rok, nije moguće da takvo stanje potraje. Svako dobro Vam želim.

    Član 1.819

    Reggacci, ne ponašaj se kao da si gost u zabavnoj emisiji „Ja imam talenat“. Svi znamo da ne znaš da pevaš a ti i dalje uporno zavijaš kao pokvarena ploča.

    Član 4.959

    Citirao sam samo ZAKONSKU ODREDBU,posto je gospodja KETRIN navodila Stavove,koje su optuzivale MARIJU a da to nije potkrepila cinjenicama,gospodine Stefanovicu necitate sve postove,ja nisam iznosio svoj stav,ponavljam citirao sam zakonsku odredbu i direktno pobio stavove,gospodje ketrin ,namerno sam zgresio u pocetku mog obracanja Gospodji,ali samo sam uzvracao istom merom ,ili sistemom komunikacije koju je ona upotrebila ,prema drugom,teko da nema svadje utvrdili smo ko sve moze da rukovodi procesom proizvodnje i u kojoj oblasti i idemo dalje,
    A ako nesto neznate slobodno pitajte ,stojim vam na raspolaganju.

    Član 1.717

    Nemam puno vremena da odgovorim Ketrin,(koja bi mogla i da se lepo predstavi,punim imenom i prezimenom), pa da znam s kim pricam.
    Ako bude prilike, srescemo se,pa ce diplomirani hemicar da ti postavi par pitanja, ili da ti zada par problema iz „tvoje“struke,i samo ako bi znala odgovore ,tj.odbranila ZNANJEM to za sta se predstavljas, onda mozes da dobijes necije postovanje i uvazavanje.Ali,vodi racuna da ne bude i tebi „sedi jedan.“

    Član 1.130

    Postovana Marija I Ketrin,
    vi kao intelektualke, ne treba da ulazite u ovakve sukobe, jer na kraju, neće služiti ni vama ni vašim strukama.Potrebne ste obe sa svojim znanjima i veštinama.Budite iznad prosečnosti.Ovakve debate ostavite po strani.
    Puno pozdrava.

    Član 4.959

    Ja vas gospodjo Jovanka u potpunosti podrzavam,debata je uvek potrebna,ali bih molio sve da baratamo cinjenicama ,pa eventualno o problemima koji proizilaze iz takvih cinjenica,da otvaramo jednu zdravu i realnu temu za razgovor

    Član 4.959

    i neda mi djavo mira ali moram da dodam,INTELEKTUALAC o kome ste vi ovde govorili,nije pisac niti naucnik,niti profesor,ni filozof,vec u kontekstu naziva zanimanja,odnosno profesija tj.drustvenih uloga,javnih profila keje pojedinac prihvata,i koje coveku dok ih obavlja ne garantuju,ni najmanju AUTENTICNOST ,nesputane intelektualne vokacije,ja bih licno volio da ovde bude reci o INTELEKTUALCU,koji to zaista jeste,bez obzira cime se javno i ocigledno bavi.Biti INTELEKTUALAC,je nesto sto nemora da ima nikakve veze sa covekovim drustvenim JA.Ne postaje se intelektualac zbog drugih,iz ovog ili onog razloga,sa ciljem da se naprimer zgrne novac,stekne slava,ili nepotone u uskovitlanoj pucini kolektiva,neko je intelektualac zbog samoga sebe,uprkos samom sebi,pa na kraju i protiv samog sebe e to je NEIZLECIVO

    Član 4.362

    Mislim da će rečenica našeg nobelovca, svim učesnicima teme, objasniti sve. ,,Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati“

    Član 7.835

    Bravo za Ketrin i hvala na obimnom objašnjenju.Izgleda da su stručnjaci zanemeli ili vode svoje male ratove kao što je ovaj “ko može biti tehnolog” i omalovažaju sopstvene struke u toj borbi.Umesto toga trebalo bi da zastupaju ideju da „svako treba da radi svoj posao“ pa će posla biti za sve,kao što je to u normalnom kapitalističkom društvu.Naši stručnjaci treba da se trude da uvere “nove gazde” da fakultetski obrazovan čovek ne može da poznaje sve oblasti iz jedne struke(napr. prehrambene tehnologije)a kamoli da jednako dobro može da obavlja sve poslove za koje je potrebno fakultetsko obrazovanje što oni danas očekuju.Naši fakulteti su usko stručno podeljeni pa bi poslodavcima dobro došla edukacija o tome a takođe i naš obrazovni sistem bi trebao da se sa poslodavcima dogovori za koje poslove su njima stručnjaci potrebni ali dogovor treba da bude sproveden prostim jezikom, bez nadmudrivanja gde će obrazovanje koristiti složene stručne izraze da bi dokazalo da su naši poslodavci neobrazovani a oni će klimati glavom kao da sve razumeju jer suprotno ne žele da priznaju.Ja imam 32 godine radnog iskustva kao prehrambeni tehnolog i radila sam u svim oblastima koje je KETRIN navela: u proizvodnji u mlekari, u projektovanju prehrambenih pogona i proizvodnji tehnološke opreme jer sam imala sreću da poslodavac shvata značaj prehrambenog tehnologa, pored mašinskih i elektro inženjera, u projektovanju opreme za tu proizvodnju. Posle sam radila u sektoru razvoja i investicija i kontroli kvaliteta u prehrambenim fabrikama.Sigurna sam da su naši stručnjaci dobri a ako se neko ne slaže neka mi odgovori ko je našu industriju razvio do stepena da možemo konkurisati Evropi do 2000-te, dok se nisu rodile „nove gazde“ koji mogu da zamene sve stručnjake.Imala sam priliku, kao projektant pogona u prehrambenoj industriji da ulazim u pogone gde gazde znaju sve struke i bolje da ne pričam kako to izgleda. Takođe, sretala sam vlasnike koji su slušali struku i po mojim projektima dobili upotrebnu dozvolu, HACCP standard i uspešno rade i ne tvrde da sve znaju sami.Isto važi i za sve druge oblasti. Dok su ovi drugi u manjini i dok se mi budemo prepucavali između sebe, tehnolozi će da diluju sportsku opremu, hemičari i veterinari će raditi kao tehnolozi a možda će jednog dana i pravnici početi da rade u hemijskim laboratorijam i u kontroli kvaliteta prehrambenih proizvoda jer, bože moj, znaju engleski, koriste kompjutersku tehniku a znaju još i da tumače propise i pravilnike.Neka nam je Bog u pomoći.

    Član 3.309

    Postovani ,

    U globalu se slazem sa svima koji su istakli misljenje da hemicar ili veterinar moze da radi kao tehnolog u recimo industriji mleka , sto naravno dosta zavisi od licnih afiniteta , ali moram da vas informisem ili sta vec , da bi se bio dobar tehnolog u nasim uslovima organizacije firmi ,mora da se ima i malo sire znanje od hemijskih formula . Svaka hemijska rekcija moze da se kroz iskustvo uoci i sprovede u delo , naravno ne njen sam mehanizam .
    Vidite , tehn. proces dobijanja jogurta je vrlo prost tako da ga u potpunosti razume bilo koji hemicar ili biolog. Medjutim , za dobijanje dobrog jogurta 30% utice tehnologija a 70% mehanicki tretmani jogurta u samom procesu pa sve do pakovanja . Tako da svaki dobar tehnolog mora da zna i barata sa osnovama masinstva , dinamikom fluida , da bi ispratio proces od pocetka pa do rada svake punilice , jer princip rada punilice i te kako utice na viskozitet i kvalite u procesu dobijenog jogurta . Ovo je samo jedan primer .
    Ovo je samo jedan primer , pozdrav svima !!

    Član 3.309

    Postovani ,
    U globalu se slazem sa svima koji su istakli misljenje da hemicar ili veterinar moze da radi kao tehnolog u recimo industriji mleka , sto naravno dosta zavisi od licnih afiniteta , ali moram da vas informisem ili sta vec , da bi se bio dobar tehnolog u nasim uslovima organizacije firmi ,mora da se ima i malo sire znanje od hemijskih formula . Svaka hemijska rekcija moze da se kroz iskustvo uoci i sprovede u delo , naravno ne njen sam mehanizam .
    Vidite , tehn. proces dobijanja jogurta je vrlo prost tako da ga u potpunosti razume bilo koji hemicar ili biolog. Medjutim , za dobijanje dobrog jogurta 30% utice tehnologija a 70% mehanicki tretmani jogurta u samom procesu pa sve do pakovanja . Tako da svaki dobar tehnolog mora da zna i barata sa osnovama masinstva , dinamikom fluida , da bi ispratio proces od pocetka pa do rada svake punilice , jer princip rada punilice i te kako utice na viskozitet i kvalite u procesu dobijenog jogurta . Ovo je samo jedan primer .
    Ovo je samo jedan primer , pozdrav svima !!

    Član 7.642

    Zbog svega iznetog do sada moj komentar je;

    Kako se neki ponašaju ,u stilu koja je receptura ,koja je oprema ,koliko košta i tome slično došli smo DRGE KOLEGE tu gde i jesmo .Jer izgleda da svi sve znaju ,a za to (moraćete se složiti )pored fakulteta treba i iskustvo a i dobra praksa.Pa mislim da treba da se jednom otrznimo ,tj. da u granicama svog zvanja i znanja(ukoliko ga još ima) ne brukamo struku jer i sama tema na forumu je odlična;Ko sve može biti tehnolog -odgovor ;izgleda SVAKO.

    Član 4.959

    Ja bih dodao svako >ko moze, i zna da odradi posao, koji stoji ispred reci TEHNOLOG,Mene su ljudi u ranijim postovima pogresno razumeli,ja samo tvrdim da papir ili diploma u kapitalizmu samo znaci, da kod poslodavca mozes da kazes dobar dan,jeli mogu da pitam nesto,ako mu donosis korist ,tvojim znanjem nije mu bitno nikakav papir,to je tako ali sami ste rusili socijalizam ,pa tako vam je kako vam je ovo sami je pod znacima navoda

    Član 1.115

    obrazovanje nema apsolutno nikakve veze sa zanimanjem. bezbroj je firmi u kojima je poslovodja potpuno preuzeo posao tehnologu, jer izlaze sa faxa sa ubedjenjem da su direktori,tako se i postave,nemaju znanja i iskustva i brzo ga sistem i gazda odstrane.sve je do licne sposobnosti i energije.

    Član 1.304

    Pozdrav svima,kolega sam prehrambeni tehnolog,slucajno sam i to tek juče video ovu diskusiju…sta reći osim da ovde treba psihijatar,ne zelim uopšte da ulazim u ovu diskusiju ali bih umesto toga postavio link sa poljoinfo foruma jer je kolega reggacci i tamo opšte poznat,s tim sto se tamo u profilu predstavlja kao tehnolog…te je nejasno zašto je onda u svoju kompaniju za mlevenje paradajza morao da prima tehnologe i još da ništa ne rade…

    http://poljoinfo.com/member.php?10628-reggacci

    Glavni urednik

    Izašao novi Pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih naziva (44/2013)

    Evo dijela koji se odnosi na inženjere tehnologije:

    LISTA STRUČNIH, AKADEMSKIH I NAUČNIH NAZIVA
    TEHNOLOŠKO INŽENJERSTVO

    AKADEMSKE
    osnovne (180 ESPB) • inženjer tehnologije • Inž. tehnol.
    osnovne (240 ESPB) • diplomirani inženjer tehnologije • Dipl. inž. tehnol.
    master (180+120=300 ESPB) (240+60=300 ESPB) • master inženjer tehnologije • Mast. inž. tehnol.
    specijalističke (300+60=360 ESPB) • specijalista inženjer tehnologije • Spec. inž. tehnol.
    doktorske (300+180=480 ESPB) • doktor nauka – tehnološko inženjerstvo • Dr

    STRUKOVNE
    osnovne (180 ESPB) • strukovni inženjer tehnologije • Struk. inž. tehnol.
    specijalističke (180+60=240 ESPB) • specijalista strukovni inženjer tehnologije • Spec. struk. inž. tehnol

    Član 10.568

    Moze li mi neko reci gde sve hemicar moze da radi??

    Član 4.959

    Prijatelju slobodane ja sam primio tehnologe ali mlade sa biroa inace u porodici imam tri tehnologa mogao sam to izbeci ali i mladi tehnolozi treba nesto da nauce pa i od mene i ako nisam zavrsio tehnoloski fakultet,

     

    Član 4.959

    Milane hemicar moze da radi gde god hoce ,ako je to moguce izvesti u danasnje vreme

    sta sam hteo reci sam ces morati razaznati

    Član 20.564

    Zovem se Velja Radojičić. +381 63 411 973 , preradavip@gmail.com

    Diplomirani sam inžinjer prehrambene tehnologije biljnih proizvoda. Diplomirao sam na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Radio sam u Savi, u Bijeljini, 6 godina. 1980. godine prelazim da radim u fabriku Dunđerski u Prokuplju. 1982. godine sam određen da izgradim fabriku Hisar u Prokuplju. Projektovao sam i izgradio fabriku Hisar, nabavio celokupnu opremu za fabriku, uspostavio proizvodnju i obučavao zaposlene. 35 godina sam radio u fabrici Hisar. Sada sam u penziji i bavim se savetovanjem, nabavkom opreme, obukom kadrova, puštanjem opreme u rad…….

    2017. godine sam uspostavio proizvodnju preko 40 proizvoda u kompaniji Inter Komerc iz Rače.

    Džem od jagoda i kupina i kompot od kruske viljamovke koje sam napravio u kompaniji InterKomerc iz Rače su dobili prvu nagradu na sajmu hrane u Beogradu.
    nagrada sa sajma
    Nagrada za dzem od kupina - prehrambeni tehnolog Velja Radojicic

     

    Nagrada za kompot od kruske viljamovke

    Ovo su proizvodi koje sada proizvodi Inter Komerc iz Rače:

    http://www.interkomercraca.rs/proizvodi_pasterizovano.htm
    http://www.interkomercraca.rs/proizvodi_dzemovi.htm
    http://www.interkomercraca.rs/proizvodi_smrznuto.htm
    http://www.interkomercraca.rs/proizvodi_sirup.htm
    http://www.interkomercraca.rs/proizvodi_ajvari.htm

    Znam da organizujem proizvodnju:

    kompota, ljuštenog i neljuštenogdžemova

    kandiranog voća

    voćnih punjenja

    termostabilnih marmelada

    kašastih sokova

    voćnih sirupa

    sirupa za osvežavajuća bezalkoholna pića

    pasterizovanog voća, (višnje, šljive, jabuke)

    voćnih salata

    prerada šumskog voća

    pasterizovanog povrća, (kornišon, fileta paprike, list paprike, paradajz paprika, paprika punjena kupusom, mešana salata, cvekla, feferona, paradajz koncentrat, kečap, ajvar, sterilisani đuveč, sterilisana boranija, sterilisana mrkva i grašak, pečurke)

    smrzavanje voća i povrća

    sušenje voća i povrća

    eurokrema

    Obučen sam za sledeće:

    Projektovanje prostora za preraduProjektovanje tehnologije

    Izbor opreme za preradu

    Izbor sirovine

    Pustanje opreme u rad i obuka  osoblja za proizvodnju

    Obuka osoblja za kontrolu kvaliteta

    Izrada normativa i kalkulacija

    Izrada proizvodjackih specifikacija

    Izrada receptura, deklaracija i nutritivnih tablica

    Obuka osoblja za primenu ISO  i iHACCAP standarda

    +381 63 411 973 , preradavip@gmail.com

    Ispod u videu možete da vidite reportažu televizije Jasenica o fabrici Interkomerc u kojoj sam uspostavio celokupnu proizvodnju u 2017. godini za preko 40 proizvoda.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.