• Autor
    Članci
  • Član 19

    Interesuje me koja je normalna kiselost (izrazena u stepenima po Soxhlet Henkelu) kvalitenog   belog sira koji sazreva usalamuri i kod kackavalja?! Dali neko zna nesto o tome ili ima neku literaturu???

    Član 6.990

    Za kiselost sira, mozete meriti pH vrednost, i to je uobicajnije a i jednostavnije (ukoliko imate pH metar). Za sireve u salamuri je vazno da pH vrednost bude ispod 5,0, a najcesce je 4,6 – 4,8, obzirom da imaju specificno zrenje u salamuri (ako je visoka pH vrednost onda sirevi upijaju vodu..:( Za sireve u tipu kackavalja pH vrednost je visa i u rasponu 5,1- 5,3.

    Član 11.739

    Postovani

    Zamolio bih nekoga od kolega,proizvodjaca kozjih sireva ili kolege koje su radili na kozjim sirevima da mi da daju informaciju o realnom randmanu;

    1-Beli meki siru zreli sir)-kriska-salamureni sir -od 100% kozjeg, pasterizovanog mljeka

    2-Polutvrdi (zreli sir)-parenog testa -od 100% kozjeg pasterizovanog mleka

    Hvala na paznji i vremenu.

    Član 492

    Ja radim sa kozjim mlekom 6 godina i za proizvodnju 1 kg belog mekog kozjeg sira u salamuri (100% kozje pasterizovano mleko) potrebno je u zavisnosti od faze laktacije utrošiti od 6,75 l do 9,5 l mleka.Sirevi parenog testa od 100% kozjeg pasterizovanog mleka su dosta tvrdi i treba mešati kozje i kravlje mleko u odnosu 1:1, a poželjno je i da bude više kravljeg mleka (do 70%).

    Sretan rad

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.