• Autor
    Članci
  • Član 3.046

    Потребна ми је помоћ – које стандарде мораоабевзно имати фирма ако жели да извози у: ЕУ, Русију, Турску и у земље из нашег региона? Ово ми је прилично хитно!

    Хвала унапред.

    Немања

    Član 2.096

    Za RH i EU – U proizvodnji hrane obavezno je da imate HACCP, ( ne mora nužno  biti certificiran) , a kupac može zahtijevati IFS standard, BRC ili ISO , kao što može zahtjevati i certificiran HACCP. Proizvodi moraju biti proizvedeni i deklarirani u skladu sa zahtjevima EU zakonodavstva . Ovisno o tome što proizvodite možete proučiti EU zakonodavstvo na http://eur-lex.europa.eu/homepage.html . sretno

    Član 451

    Nemanja,

    nemojte da unapred glavu lupate ovim. Treba prvo da nadjete uvoznika za zemlju gde zelite da izvozite svoje proizvode. Verovatno ga jos niste nasli. Kada ga nadjete uvoznik ce Vam reci sve sta treba od standarda. Da znate da ono sto Vam zatreze morate imati Certifikat od ovlascenje kuce, kao sto je Tüv, Eurocert i sl. Sve zavisi od trgovinskog lanca u koji Vas uvoznik zeli da udje ili je vec usao. Ne traze oni uvek sve isto. Recimo „Lidl“ i „Spar“ ne traze sve isto. Razlika izmedju zemalja je jos daleko veca, pogotovu izmedju EU i Rusije, a o Turkoj da ne govorimo. Dakle morate ici odredjenim redu u ostvarenju izvoza. 

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.