• Autor
    Članci
  • Član 14.164

    dali neko moze da mi kaze  u kojoj literaturi moze da se nagu podatci oko susene tikve hvala unapred

    Član 35.007

    Detaljno su opisane pojedine vrste voća i povrća.Mene interesuje zaštita voća i povrća od biljnih štetočina na zdrav biološki našin.Ja sam u svojoj hobi proizvodnji počeo da koristim razne čajeve od lekoviog bilja,enzim i “ KOD“ (koprivu,lišće orahai i lišćedrena) ove godine sam to koristo kao zaštitno sredstvo voća i povrća. Interesuje me da li je neko to koristio nekoliko godina i kakva su njegova iskustva. U napred zahvalan.

    Član 1.790

    ТО што Ви Миодраже хоћете је Биодинамичка пољопривреда са свим својим специфичностима и да знате: р а д и.

    Јесте,има мало више физичког рада и процедура на које овдашњи свет није свикао и које су му сасвим непознате али је корист обављања оваквог вида гајења хране велика како са становишта здравствене безбедности плодова тако гајених биљака  и самих биљака велика,тако и из угла количине добијених производа.О нутритивној вредности да не причамо.

    Има ту и подоста филозофије живљења ,усвајања нових знања и нових вештина и све то се не догађа преко ноћи већ за то треба  времена.

    И кад једног дана пробате свој зрео парадајз,паприку,јабуку….запитаћете се Зашто ја за ово нисам знао раније?

    Član 451

    Podaci o susenju tikve, a pogotovu literatura, tesko mogu da se pronadju igde, a narocito toga nema  na srpskom jeziku. Ono sto se zna je stvar licnog iskustva. U toku rada sam susio mnoge vrste voca i povrca, pa pored ostalog i tikvu. Susena tikva je mnogo trazena na zapadu pogotovu u Nemackoj. Mogu da se izvezu velike kolicine.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

    Član 26.822

    Koja vrsta tikve se susi ?

    Milivoje daj nam malo detalja iz tvog licnog iskustva ?!

    Član 451

    Ne suse se nikakve japanske niti muskatne tikve i tikvice. Susi se obicna tikva ili bundeva ili buca, zavisi kako je gde zovu. Za tikvu se od skorije kaze da je to nasa banana, a ja cu dodati da je daleko bolja i ukusnija od banane. Susio sam je tzv. kombinovanim postupkom. Dobija se suva, ali jako aromatican i socan proizvod. Cak sam sa tikvom  pravio i pivo. Mogu reci da je bilo odlicne organoleptike i uz to izuzetno zdravo.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

    Član 24.448

    Kojim pravilnikom su definisani zahtevi u pogledu kvaliteta slatkog.

    Starim Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od voća, povrća i pečurki i pektinskih preparata bilo je obuhvaćeno i slatko. U novom Pravilniku o kvalitetu voćnih džemova,želea, marmelada i pekmeza, slatko se ne pominje. Da li to znači da za slatko i dalje važi stari pravilnik.

    Glavni urednik

    Pravilnik o kvalitetu proizvoda od voća, povrća i pečurki i pektinskih preparata je još uvek važeći, tako da je slatko tu definisano. Upravo radimo na novom Pravilniku.

    Član 24.448

    Hvala na odgovoru

    Član 451

    Mi sve vise, hteli ili ne hteli, preuzimamo evropsku regulativu za prehrabene proizvode. Kao sto ste videli dzemovi, marmelade, pekmezi i zelei su definisani novim Pravilnikom. Slatko nije. Slatko je zauvek ostalo u Sumadiji. Taj proizvod Evropa niti poznaje niti priznaje. To je proizvod sa prekio 70% secera. Samo zamislite kakav glikemijski udar izaziva u organizmu. Nije sve dobro sto su nase stare bake pravile. Ne smemo da se povodimo ni zacime, pa ni za nasom „svetlom“ tradicijom. I u to vreme bilo je bolesti; i te kako… Moramo vise da mislimo svojom glavom.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.