• Autor
  Članci
 • Član 14.164

  dali neko moze da mi kaze  u kojoj literaturi moze da se nagu podatci oko susene tikve hvala unapred

  Član 35.007

  Detaljno su opisane pojedine vrste voća i povrća.Mene interesuje zaštita voća i povrća od biljnih štetočina na zdrav biološki našin.Ja sam u svojoj hobi proizvodnji počeo da koristim razne čajeve od lekoviog bilja,enzim i “ KOD“ (koprivu,lišće orahai i lišćedrena) ove godine sam to koristo kao zaštitno sredstvo voća i povrća. Interesuje me da li je neko to koristio nekoliko godina i kakva su njegova iskustva. U napred zahvalan.

  Član 1.790

  ТО што Ви Миодраже хоћете је Биодинамичка пољопривреда са свим својим специфичностима и да знате: р а д и.

  Јесте,има мало више физичког рада и процедура на које овдашњи свет није свикао и које су му сасвим непознате али је корист обављања оваквог вида гајења хране велика како са становишта здравствене безбедности плодова тако гајених биљака  и самих биљака велика,тако и из угла количине добијених производа.О нутритивној вредности да не причамо.

  Има ту и подоста филозофије живљења ,усвајања нових знања и нових вештина и све то се не догађа преко ноћи већ за то треба  времена.

  И кад једног дана пробате свој зрео парадајз,паприку,јабуку….запитаћете се Зашто ја за ово нисам знао раније?

  Član 451

  Podaci o susenju tikve, a pogotovu literatura, tesko mogu da se pronadju igde, a narocito toga nema  na srpskom jeziku. Ono sto se zna je stvar licnog iskustva. U toku rada sam susio mnoge vrste voca i povrca, pa pored ostalog i tikvu. Susena tikva je mnogo trazena na zapadu pogotovu u Nemackoj. Mogu da se izvezu velike kolicine.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant; 062-8286083, 064-1941083

  Član 26.822

  Koja vrsta tikve se susi ?

  Milivoje daj nam malo detalja iz tvog licnog iskustva ?!

  Član 451

  Ne suse se nikakve japanske niti muskatne tikve i tikvice. Susi se obicna tikva ili bundeva ili buca, zavisi kako je gde zovu. Za tikvu se od skorije kaze da je to nasa banana, a ja cu dodati da je daleko bolja i ukusnija od banane. Susio sam je tzv. kombinovanim postupkom. Dobija se suva, ali jako aromatican i socan proizvod. Cak sam sa tikvom  pravio i pivo. Mogu reci da je bilo odlicne organoleptike i uz to izuzetno zdravo.

  Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

  Član 24.448

  Kojim pravilnikom su definisani zahtevi u pogledu kvaliteta slatkog.

  Starim Pravilnikom o kvalitetu proizvoda od voća, povrća i pečurki i pektinskih preparata bilo je obuhvaćeno i slatko. U novom Pravilniku o kvalitetu voćnih džemova,želea, marmelada i pekmeza, slatko se ne pominje. Da li to znači da za slatko i dalje važi stari pravilnik.

  Glavni urednik

  Pravilnik o kvalitetu proizvoda od voća, povrća i pečurki i pektinskih preparata je još uvek važeći, tako da je slatko tu definisano. Upravo radimo na novom Pravilniku.

  Član 24.448

  Hvala na odgovoru

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.