• Autor
    Članci
  • Član 669

    Postovani
    Interesuje me sta se desava sa firmama koje su uvele HACCP standard samo na papiru (iskoristile usluge konsultanskih kuca) i ne rade tj.ne vode dokumentaciju i ne postuju regulative tog standarda,vec po starom.sta drzava preduzima po tom pitanju i u kakvoj su opasnosti ta preduzeca.
    Da li je neko cuo za kaznene mere i da li su nekad sprovedene,s obzirom da je zakon o bezbednosti proizvoda stupio na snagu juna 2009.god.

    Član 1.173

    Postovani,
    svaki haccp sistem ima svake godine revizuje. Moguce su i vanredne kontrole, odnosno da veliki trgovinski sistemi posalju kontrolu ako sumnjaju u kvalitet proizvoda. Jedno mesna industrija iz Cajetine, izgubila je haccp sertifikat(dolazila evropska komisija i pronasla ne prijavljeno pilece meso). PREMA TOME, SVI MORAJU DA POSTUJU HACCP, JER JE MOGUCE AKO NE POSTUJU PROPISE VANREDNE INSPEKCIJE DA IM ODUZMU HACCP!!!!!!!!
    Pozdrav

    Član 431

    Poštovane kolege,
    kako nikad i nije trebao biti sertifikovan HACCP standard za redovnu proizvodnju (izmišljotina na tenderima), nego inplementiran, to će sve više i biti osposobljenih inspektora koji će to proveravati – to je u nadležnosti Republičke veterinarske inspekcije. Kao stručna lica, potrebno je da to u što većoj meri realizujemo – kao neko ko je predstavnik rukovodstva za kvalitet i/ili vođa HACCP tima.

    Član 1.650

    prvi put sam na forumu i interesuje me ako neko može da me uputi gde da se javim i kome za uvođenje HACCP a u svojoj firmi inače od nedavno posedujem hladnjaču za preradu voća i đeleo bih da uvedem ovaj standard.

    Član 431

    Poštovani vladicai,
    kako ste jedan od onih koji su zainteresovani za unapređenje svoje proizvodnje uvođenjem HACCP principa u svoj rad, potrebno je da odabir lica koje će vam izvršiti inplementaciju OBAVEZNO bude iz struke, inače ćete dobiti samo gomilu papira koji Vam neće biti od koristi (mnogo takvih primera sam video). Neka Vam, a i ostalima, to bude prvo pitanje: Šta ste po struci? I nadalje, proverite njihovu referenc listu, čujte šta o njima imaju isti ti da kažu…

    Član 2.758

    Postovani vladicai,
    posto ste zainteresovani za uvodjenje HACCP standarda, javljam vam se kao potencijalni implementator. Po struci sam tehnolog i radim na uvodjenju integrisanog ISO-9001-2008 i HACCP sistema. Radim sa nemackom sertifikacionom kucom TUV. Radim na uvodjenju od 2003. godine. Uveo sam i odrzavam standarde u JUG-PROM Leskovac, FUNGO-JUG Cukljevik, BERRY Kravarica, AGROEKONOMIK Beograd itd. Javljam Vam se jer sam procitao poruku koji Vam je poslao gospodin SZORAN iz Jagodine koji je u potpunosti u pravu…

    Član 2.540

    posedujem trgovinu sa hranom koju trenutno kupujem od proizvodjaca.moje pitanje je da li mogu ,ako otvorim restoran i u njoj dobro opremljenu kuhinju sa haccp standardom,da li iz nje mogu otpremati hranu u moju trgovinu,tj baviti se keteringom ili za to mora postojati teh.projekat,pa sve do izlask akomisije i primanja objekta,kao i kod prerade mesa i sl.da li restoran moze dati svoje proizvode dalje u trgovinu na prodaju ili ne…ako da ,sta je potrebno za sve to
    hvala i sradcan pozdrav

    Član 2.758

    Vi gospodine, imate pravo da otvorite restoran sa kuhinjom i opremite ga sa svom potrebnom opremom koja zadovoljava standarde. HACCP standard mozete da uvedete odmah, sto je mnogo lakse jer paralelno bi pravili i opremili onako kako standard zahteva. Kad dobijete sertifikat imate pravo da se bavite keteringom s tim sto bi morali da zadovoljite osnove standarda.

    Član 2.540

    puno hvala.da li je potrebno otvoriti restoran ili moze samo kuhinja,koja ima standard.da li je za takav objekat potrebna tehnoloska dokumentacija overena u ministarstvu…?

    Član 2.080

    ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE
    Анализа опасности и критичних контролних тачака (НАССР)
    Члан 47.
    Субјекти у пословању храном дужни су да успоставе систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и промета хране, осим на нивоу примарне производње, у сваком објекту под њиховом контролом, у складу са принципима добре произвођачке и хигијенске праксе и анализе опасности и
    критичних контролних тачака (HACCP).
    Министар, односно министар за послове здравља, ближе прописује
    услове за оцену поступака самоконтроле из става 1. овог члана.
    Упутство за добру произвођачку, хигијенску праксу и HACCP

    Члан 48.
    Субјекти у пословању храном дужни су да користе упутство за добру произвођачку и хигијенску праксу и примену HACCP.
    Субјект у пословању храном дужан је да има у сталном радном односу одговорно лице одговарајуће стручне спреме за спровођење добре произвођачке и хигијенске праксе и примену HACCP.

    Ako prizvođač hrane ima adekvatnu kadrovsku strukturu on može oformiti tim u okviru kolektiva i uspostavi sistem HACCP. Druga opcija je da dopuni tim sa spoljnim stručnim konsultantom. I treća opcija je da angažuje agenciju koja će implementirati HACCP. Inače Zakon nigne ne kaže da HACCP mora da se sertifikuje!!! To je uslov kada neko želi sebi da dokaže da mi je sistem kvalitetno odrađen, kada to zahtevaju veliki sistemi (np.hipermarketi) ili kad proizvode izvozi.

    Član 2.758

    HACCP sistem nigde ne podrazumeva i ne kaze koja kadrovska struktura treba da bude uposljena. Normalno je da se podrazumeva ako je u pitanju kuhinja da ce lice koje bude uposljeno biti sa odgovarajucom strucnom spremom kao i u svim drugim oblastima. Svi ostali clanovi tima se prilagodjavaju sistemu. Tacno je da zakon kaze da ne mora da se sertifikuje kuhinja medjutim, verovatno u bliskoj buducnosti kompletna prehrambena industrija morace da poseduje taj sertifikat bez obzira da li se hrana izvozi ili ne. Naravno da mozete da sertifikujete samo kuhinju bez restorana, ali ako vam je vec restoran u sklopu kuhinje onda nema razloga da ne zaokruzite celinu. U Italiji recimo vecina restorana, poslasticara, pekare gotovo sve imaju sertifikat…

    Član 2.868

    Tesko da ce sertifikacija HACCP-a biti obavezna za sve subjekte u poslovanju hranom. Troskovi sertifikacije su preveliki a sertifikacijama se bave firme koje nisu u drzavnom vlasnistvu. Ali svako moze da postavi uslov da firma sa kojom ce saradjivati mora da ima sertifikovan HACCP.

    Sertifikat Vam daje potvrdu da vas HACCP dobro funkcionise, ali ta potvrda ima cenu. Jednom godisnje Vam dodje auditor i ispretresa sta ste radili prethodnih godinu dana i to Vas tera da se stvarno bavite svojim HACCP sistemom i da ga odrzavate. A dok se veterinarska inspekcija obuci da kontrolise proci ce po svemu sudeci jos dosta vremena.

    Potpuno je tacno da bi bilo besmisleno implementirati HACCP u kuhinji koja se bavi keteringom a pri tome izostaviti restoran u cijem je sklopu kuhinja. Mogli bi ste time nesto novca ustedeti na konsultantskim troskovima (manji broj proizvoda) ali u celini nista ne dobijate, tim pre sto Vas zakon obavezuje na implementaciju i u restoranu.

    Inace HACCP u pogledu opreme nema nikakve strozije zahteve nego sto ih postavlja nasa zakonska regulativa. Nemojte da Vas neko navlaci na kupovinu skupe dodatne opreme „zato sto je to po HACCP-u“. Dobro je ako npr. restoran ima cesme sa aktiviranjem na nozni pogon ili senzorski, ali niposto nije uslov ni za implementaciju, ni za sertifikaciju sistema. Bez problema moze i bez njih.

    A zakonski je ionako odredjeno gde takve cesme moraju postojati.

    Član 2.075

    Da li je nemacka sertifikaciona kuca TUV akreditovana od strane ATS.

    Član 3.027

    Poštovane kolege,

    Interesuje me da li novi zakon o bezbednosti hrane ima odgovarajuća podzakonska akta koja upotpunjuju članove 47 i 49 ovog zakona.
    Da podsetim, to su članovi koji se odnose na obavezu subjekata koji posluju s hranom da implementiraju HACCP i definišu izuzetke od ove obaveze (zakon predviđa izuzeće koje treba da važi za tzv. male objekte.).
    Dakle, da li se ti izuzeci odnose na male subjekte poput hamburgerija, pekara, roštilja i sl. kakvih u gradu ima na svakom ćošku? Ili bi ipak i ovi sistemi bili obuhvaćeni HACCP-om, samo sa izvesnim specifičnostima prilagođenim veličini njihovog biznisa, što mi zvuči znatno logičnije.
    Nadam se da će neko dati odgovor. Unapred zahvaljujem!

    Član 3.197

    postovani jovane
    ovako bi trebalo biti: procitaj regulativu 853/2004 eec gde ti pise da imas objekte koji se odobravaju od veterinarske uprave to su veliki objekti i ove male koje ti navodis koji se samo registruju u vet.upravi,ili ti bi trebao da imas gmp,ghp,da imas sledljivost ili kako ga u belgiju zovu tzv haccp light.
    ako te nesto interesuje pitaj pozdrav dushko

    Član 3.027

    Hvala za odgovor!

    Ipak, ako sam sve pravilno shvatio, naša regulativa još nije sasvim usklađena s evropskom jer regulativa 853 (dostupna i na ovom sajtu) prevod je iz bosanskog zakona, pa pretpostavljam da je mi još zapravo i nemamo, a primena novog zakona o bezbednosti hrane počinje 1. januara 2011. Zato se pitam kako će njegova primena u praxi funkcionisati, tim pre što sumnjam da je inspekcija sasvim spremna i obučena da odradi svoj deo posla. Kada se tome doda da veliki broj privatnika koji bi trebali uvesti HACCP nema dovoljno informacija o celoj stvari, može se očekivati da ćemo po starom običaju odlagati primenu zakona, ili će, što je još gore, on biti selektivno ili nepotpuno primenjivan, što daje prostora za zloupotrebe i nezadovoljstvo.

    Član 2.886

    Postovani prijatelji

    Kao medjunardoni vodeci eksterni IRCA i ANAB proveravac (auditor) sistema menadzmenta (ISO standarda) i Rukovodilac sektora za sertifikaciju jedne sertifikacione kuce sa medjunarodnim sertifikatima mogu sa puno odgovornosti da Vam kazem sledece:

    1. Drzavni inspektori Republike Srbije nisu kompetentni za proveru po sistemima menadzmenta (ISO standardima), vec su jedino kompetentni za to eksterni proveravaci (auditori) sa sertifikatima eksternih proveravaca. Pitanje je kako ce drzava da nekoliko stotina inspektora ucini kompetentnima, kad od strane medjunardnih organizacije auditora (IRCA i ANAB)i medjunarodne organizacije za akreditaciju IAF nije dobila akreditaciju da sertifikuje auditore. Dakle samo drzavni inspektor koji ima sertifikat eksternog auditora moze merodavno da proverava ISO standarde, pa i HACCP iako HACCP nije standard, vec zbirka medjunarodnih i domacih propisa.Ostali drzavni inspektori to ne mogu, odnosno ta njihova provera nije u duhu ISO standarda 19011 i 17021 koji regulisu proveru i sertifikaciju. To je i jedan od razloga zasto nasa drzava i nase drzavno akreditaciono telo (ats) nije clan IAF-a i zasto nasi domaci sertifikati nisu medjunarodno priznati sertifikati.Dakle ni jedna drzava u svetu ne gura svoje cinovnike da na silu budu proveravaci ISO standarda iako za to nemaju medjunarodno priznanje.

    2. Akreditaciono telo Srbije (ats) nema akreditaciju IAF-a i one sertifikacione kuce koje je ono akreditovalo nemaju medjunarodno priznate sertifikate ukoliko nisu akreditovane i od strane IAF-a ili njegovih clanica. U srbiji ima oko 30 sertifikacionih kuca. Vecina ima akreditaciju od IAF-a, medju njima i TUV, ali koji kada u Srbiji ima 5 TUV-a (koji je od njih pravi TUV). Deo sertifikacionih kuca je akreditovan od ats-a i njihovi sertifikati samo vaze u Srbiji, ali ne i u inostranstvu. Deo sertifikacionih kuca ima akreditaciju i IAF-a i ats-a, sto je njihov licni izbor.Sertifikaciona kuca sama bira ko ce je akreditovati, a klijenti biraju cije ce sertifikate imati, da li samo domace ili i medjunarodne.

    3. Standardizacija, akreditacija i sertifikacija nisu stvari koje se u svetu rade po direktivama drzava i za to drzave ne pisu pravila niti standarde, niti ih namecu i tumace, vec to rade medjunardone organizacije (strucna tela) za standardizaciju (ISO), akreditaciju (IAF) i sertifikaciju (IRCA i ANAB), a sertifikaciju rade sertifikacione kuce koje su akreditovane ne od strane drzava, vec od strane akreditacionih tela. Drzave moraju da priznaju i ravnopravno tretiraju sve sertifikacijone kuce bez obzira ko ih je akreditovao, a ne da prave diskriminaciju.

    4. Strucnu proveru primene ISO standarda i HACCP koji nije standard, kao sto nije standard ni CE znak vrse svuda u svetu sertifikovani eksterni proveravaci, a ne drzavni cinovnici. Drzavni cinovnici mogu da vrse samo proveru primene domaceg zakonodavstva, a ne i medjunardonih standarda.

    Nadam se da sam uspeo da vam razjasnim osnovne pojmove i nejasnoce u vezi ovoga. Stojim vam na raspolaganju za sva Vasa pitanja.

    Najdan Vojinovic dipl.mas.inz.
    Vodeci eksterni proveravac za ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001

    Član 2.674

    Prijatelju Najdane,
    Stiče se utisak iz Vašeg obraćanja da više poštujete formu od suštine navedene problematike.Forma je ko će vršiti sertifikaciju,akreditaciju,implementaciju,kontrole… a ne suština kvaliteta lica i organizacija koje obavljaju te poslove.Jasno nam je svima u kom vremenu živimo,isto tako da je novac danas ispred i iza svega.Poznata je i činjenica da samo ko nije platio taj nije dobio zahtevani sertifikat…tobož garanciju kvaliteta izvršenih usluga,roba i dr.Prva veza izmedju organizacija koje zahtevaju implementaciju standarda, procedura je obraćanje sertifikacionim kućama.U njima ima svakog,za ovde i za poneti.Kod koga su one akreditovane takodje nije bitno kada je Srbija u pitanju.Da li kod ATS-a ili u inostranstvu,šta bi tu promenilo?Da li bi smo mi bili bolji,sa manje korupcije,više znanja,savesti,odgovornosti naročito kada je u pitanju bezbednost hrane.Možda se ne bi švercovalo meso iz Brazila i sa Kosova i nalazilo u sertifikovanim proizvodjačkim kućama tog istog smeća koga uvoze i legalno velike mesne industrije.Oboren je i sistem granične kontrole uvoza mesa i preradjevina jednim pravilnikomministarstva poljoprivrede.Navodno,da se ubrza ceo postupak uvoza.Šta reći kad kontrole evropske komisije i Rusije kažu da ima pomaka u domaćoj kontroli.To znači da je nije bilo ili je bilo po poznatim aršinima.Kažete kako će država obučiti stotine inspektora?Pa lepo,isto kao što ste se i Vi a i drugi „eksterni“ kontrolori obučili.Ima država više para od vas koji ste poplaćali takodje te jedno ili višednevne kurseve,doduše u najgorem slučaju organizovane u inostranstvu.Gde je tu reč o kvalitetu?Pa ne trebaju stotine obučenih za kontrolu tih implementiranih standarda.Upravo je i suština u tome da same firme i kompanije sve čine da im se ne desi da ga izgube.Taj kontrolor je dovoljno jednom da udje i nadje propust koji bi ih diskvalifikovao sa scene!Pa neće svaki dan da kontrolišu veterinarski inspektori HACCP.A ako baš hoćete,teško da od cirka 300 veterinarskih inspektora niko ne zna trenutno HACCP.Možda nema eksterni papir,ali znanje ima.Nisu kontrolori iz Srbije sa eksternim sertifikatima rodjeni,školovali se,radili u inostranstvu, pa nam pali sa grane i samo nam njihovo znanje treba da bi nam profunkcionisalo već davno rečeno i u knjigama zapisano.I za kraj.Ko nam je prijatelju kontrolisao hranu koja je izvožena za američku vojsku, rakiju koja se pila u beloj kući,nebrojene proizvode koji su se izvozili počev od vojnog naoružanja i šta sve pamtimo u SFRJ?U čemu se to svet izmenio,otišao napred a mi tobož kaskamo u znanju.Ne u znanju već u poštenju i savesnom obavljanju svog posla,svih učesnika i karika društva.

    Član 2.674

    Prijatelju Najdane,nadam se da ste me pravilno razumeli tj.da se izneto u vezi sa“eksterni“ocenjivač ne odnosi na Vas lično,jer Vas ne poznajem i ne mogu da sudim o Vama, več o uopštenom sistemu izbora i zapošljavanja lica tj dobijanja tih inostranih akreditacija..
    Kažete“Drzavni cinovnici mogu da vrse samo proveru primene domaceg zakonodavstva, a ne i medjunardonih standarda.“.Verujem da Vam je to greškom omaklo jer znate da se domaći propisi izjednačavaju sa zakonodavstvom EU ili se već odavno postupa po njima.ISO i YUS nisu nešto nepoznato ni pre“dešavanja naroda“..Ne počinje svet sa nama!

    Član 2.868

    CITAT:“Ko nam je prijatelju kontrolisao hranu koja je izvožena za američku vojsku, rakiju koja se pila u beloj kući,nebrojene proizvode koji su se izvozili počev od vojnog naoružanja i šta sve pamtimo u SFRJ?U čemu se to svet izmenio,otišao napred a mi tobož kaskamo u znanju.Ne u znanju već u poštenju i savesnom obavljanju svog posla,svih učesnika i karika društva.“

    Kakve to ima veze sa HACCP-om?

    On je ANALIZA RIZIKA tokom proizvodnje ili usluge, osmisljena da se izbegnu opasnosti. Mozete i bez HACCP-a napraviti dobru rakiju za Belu kucu, sunku za vojsku i sl, ali ako to ne shvatate, ne shvatate ni poentu HACCP-a.

    A ni u EU ISO standarde ne kontrolise drzava. ISO je medjunarodna „nevladina“ organizacija, a ne drzavna. Njeni zahtevi nisu deo zakonodavstva, tako da ih drzavni organi ne kontrolisu. Zasto bi drzava kontrolisala? Za svaku firmu u EU je potpuno dobrovoljno da li ce imati ISO sertifikat, druga su tema benefiti koje odtoga ima.

    Član 2.674

    MSIMIĆ:Ne bih sa tobom da polemišem na ovom forumu..Ja sam po struci Dr.Veterinarske medicine,Specijalista Fakulteta bezbednosti(BG) sa radom iz upravljanja rizicima u bezbednosti hrane.Godinama sam radio u Ministarstvu Odbrane kao oficir-veterinarski inspektor na poslovima bezbednosti hrane…tj.na poslovima kontrola namirnica na mestu proizvodnje(mesne industrije),otpremanje, prijem, skladištenja, distribucije, pripremanja obroka u objektima MO…..
    O internim kursevima u Vojsci iz bezbednosti hrane ne bih sa tobom.
    Da mi ti pričaš o HACCP-u je bespredmetno,jer ja znam kada se ta priča počela pričati u svetu,pa onda kod nas.Bio mi je i to posao da znam, da bih sačuvao živote vojnika.
    Zato MSIMIC,ne trči pred rudu,jer ako se neko ne hvali sa svojim znanjem i pokušava jednostavnijim rečnikom da se razume sa forumašima koji su različitog nivoa obrazovanja,to ne znači da treba ti da se osetiš pozvanim/prozvanom, da ga edukuješ.Naročito sa tako problematičnim razumevanjem onoga što na nerazumljiv način pokušavaš da predstaviš kao znanje.

    Ps.Živeo sam i radio nekoliko godina i u toj tvojoj EU(Italija),tako da sam i tamo video i „shvatio poentu HACCP-a“ i čuo za ISO,drugačije od tebe.Eto,ljudi smo i razlikujemo se.

    Član 2.868

    Nisam se osetio prozvanim. Forum i sluzi za razmenu misljenja, iskustava i znanja, i naravno za polemiku. Neko je postavio pitanje, neko drugi je napisao nesto sta apsolutno nije tacno i ja sam reagovao ispravkom.

    Ne shvataj licno, sigurno ima stvari koje ti bolje znas od mene te se tu necu mesati. Primetices da sam se na drugoj temi slozio sa tobom.

    Ovde to nije bio slucaj.

    Član 2.674

    MSIMIC:ajde da još jednom svi zajedno pročitamo šta si napisao:
    „Kakve to ima veze sa HACCP-om?
    On je ANALIZA RIZIKA tokom proizvodnje ili usluge, osmisljena da se izbegnu opasnosti. Mozete i bez HACCP-a napraviti dobru rakiju za Belu kucu, sunku za vojsku i sl, ali ako to ne shvatate, ne shvatate ni poentu HACCP-a.“ Pročitali smo.

    Kažeš:On(HACCP)je ANALIZA RIZIKA tokom proizvodnje ili usluge, osmisljena da se izbegnu opasnosti!
    Predlažem da još jednom pročitaš i uočiš osnovnu razliku izmedju termina RIZIK i termina OPASNOST.U skraćenici HACCP, slovo H-predstavlja HAZARD.RISK je nešto drugo a ima veze sa opasnošću.Ako ne nadješ nigde,napisaću to.

    Dalje navodiš“Mozete i bez HACCP-a napraviti dobru rakiju za Belu kucu, sunku za vojsku i sl, ali ako to ne shvatate, ne shvatate ni poentu HACCP-a.“
    Ovde si kontradiktoran sam sebi.Kada sam ja napisao da su naše fabrike proizvodile hranu za američku vojsku,ranije,bez HACCP-a,osetio si se pozvanim da me „ispraviš“i da ustvrdiš kako ne shvatam taj sistem.A onda dopisuješ kako „možemo i bez HACCP-a napraviti dobru rakiju za Belu kuću,šunku za vojsku!Pa vidiš da shvataš i ti,samo imaš potrebu da kontriraš posvaku cenu i da naglasiš da oko stvari koje se složiš sa nekim,On ne kapira a Ti kapiraš HACCP.
    Ako dozvoliš,ja ću te podsetiti na neke činjenice:
    Razvoj HACCP sistema započet 1959,saradnjom američke kompanije Pillsbury i vojne laboratorije Natick,u okviru programa svemirskog istraživanja NASA.
    HACCP sistem je prvi put predstavljen javnosti 1971.g,na nacionalnoj konferenciji za bezbednost hrane SAD-a.Nakon toga je kompanija Pillsbury sklopila ugovor da sprovede obuku osoblja FDA(Food and Drug Administration)iz oblasti osnova HACCP sistema.
    Državni savetodavni komitet za kriterijume mikrobiološke ispravnosti hrane -NACMCF SAD,je 1989 doneo dokument pod naslovom“HACCP principi za proizvodnju hrane“,koji je revidiran 1991.Komitet je potvrdio da je HACCP sistem racionalno sredstvo za obezbedjenje zdravstveno ispravne hrane“od polja/farme dotrpeze“.Na osnovu tih principa Nacionalna Akademija Nauka SAD je 1991g.napravila smernice za primenu sistema analize opasnosti i kritične kontrolne tačke.
    HACCP dokument je usvojen na sednici zajedničke Komisije Svetske Zdravstvene Organizacije(WHO) i Svetske Organizacije za Hranu i Poljoprivredu-FAO,kao Codex Alimentarius,održanoj 1993.
    Tako je HACCP sistem potvrdjen od NACMCF,Nacionalne Akademije Nauka SAD i Komisije Codex Alimentarius-a
    Na osnovu Codex Alimentarius-a i osnovnih principa HACCP.a,EU je donela više smernica o higijeni hrane.

    MSIMIC,nadam se da si uočio da se država tj njene institucije i te kako pitala kada je u pitanju HACCP.Bilo bi korisno da ti napišem i o standardima i da vidiš ko se na toj sceni sve pita, ko ih donosi a ko usvaja..Pojasni sebi malo aktivnosti:FAO,WHO(World Health Organization),WTO(World Trade Organization,OIE(Office International des Epizooties),IPPC(International Plant Protection, CAC(Codex Alimentarius Commission),WTO(World Trade Organization),ISO(International Organization for Standardization)
    Sporazume: TBT, SPS
    Posle predji na razvoj prava o bezbednosti hrane u EU.Počev od formiranja EEZ(1958, preko BSE krize,objavljivanja od strane Evropske Komisije prvo“Zelene“ a potom „Bele Knjige“(kroz
    9 poglavlja i 117 smernica),Formiranja FVO(Food and Veterinary Office)
    u Dablinu,evropske agencije za bezbednost hrane-EFSE(Europen Food Safety Authoritu) i njenog rada kroz 9 naučnih panela..
    E nakon toga slede nacionalni propisi.
    Ako i posle svega toga ne utvrdiš vezu i medjuzavisnost države i njenih organa i tih kako ih nazivaš medjunarodnih“nevladinih“organizacija, onda ja tu više ništa ne mogu da učinim.Do tada nemoj tvrditi kako država ne treba da se meša kada je u pitanje zdravlje gradjana.
    Osećam da treba da ti kažem da je jedno ko donosi propise,druga stvar ko ih sprovodi i kontroliše i da je sasvim treća stvar ko to finansira.Preneću ti šta sam čuo od Šefa američke nacionalne veterinarske inspekcije 2002 na jednom kongresu:Nas plaća američko društvo za zaštitu potrošača!Kada uočimo problem u industriji, upozorimo kompaniju a ona i dalje ne poštuje propise,mi uzmemo pečat i izidjemo iz prostorija kompanije.Znate li šta to znači za sudbinu te kompanije,retorički nam je uputio pitanje.Kako ovo tumačiš?Vidiš li ovde ikakvu ulogu države?
    Dakle MSIMIC,HACCP nije iznad država al pomaže državama.Jedan je od instrumenata u integrisanom sistemu zaštite društva.
    O svemu tome sam pisao u svom specijalističkom radu i evo ukazala mi se nenadano prilika da nekom mogu pomoći i kroz ovaj cenjeni forum u rasvetljavanju nedoumica kako funkcioniše Svet kada je bezbednost hrane u pitanju.
    Ništa lično,naša znanja se razlikuju.Mi delimo verovatno iste želje a to je da živimo bolje i zdravije.

    Član 2.674

    Zaboravih napomenuti da se namirnice u Ministarstvu Odbrane od proizvodjača do potrošača najmanje 5 puta pregledaju.
    Kao što vidiš,sve vojske sveta pa i naša koja je državna institucija a ne privatna ili nevladina,sa svojim službama i inspektorima, vrše preventivne kontrole namirnica pre konzumiranja.Vojska funkcioniše na principima predvidjanja,planiranja,izdavanja zadataka,izvršenja istih i analize izvršenih aktivnosti.
    U sklopu tih predvidjanja uzimaju se u obzir svi mogući oblici ugrožavanja društva u celini ili nekih segmenata.Tu je i preventiva kada je u pitanju bezbednost hrane.Naravno,o svemu tome se vodi dokumentacija često i suvišna.Da se zaključiti da su principi HACCP-a davno postojali kako u američkoj tako i u našoj Vojsci,pre nego su ugledali svetlo dana u civilstvu.Znaju to i prvenstveno poštovane kolege tehnolozi, zatim hemičari i drugi stručnjaci sa fakulteta,instituta i velikih giganata,prehrambenih industrija,koji su saradjivali sa našom vojskom pre,a i sada za vreme HACCP-a i dali svoj doprinos proizvodnji zdravstveno bezbednih proizvoda.

    Član 2.868

    Pffffffuuuu! Svaka cast.

    Ti, prijatelju, bas nemas sta da radis.

    Nisam rekao da se drzava ne pita za HACCP (pita se, jer je obavezan zakonom) vec da se ne pita za ISO standarde. Cak je ponegde u pocetku bilo problema sto je HACCP postajao obavezan, firme uvele ISO 22000 a drzava im nije priznavala (neproveren podatak, ali nebitno).

    Pre nego sto napises ONOLIIIKIII tekst, procitaj sta se trazi.

    I dalje ne sumnjam u tvoju strucnost. U odbrani zemlje.

    Član 2.868

    Izvinjavam se zbog poslednje recenice. Ponelo me.

    Sigurno si u mnogim stvarima ZAISTA strucan. Ali ovo…

    I da, pogresio sam zureci, ne RIZIKA vec OPASNOSTI. Nenamerna greska koja nista bitno ne menja u smislu moje tvrdnje. Pri svemu ostalom stojim.

    Član 2.674

    msimic,
    vidim da ste uočili vezu izmedju HACCP-a i ISO 22000.Jasno mi je da vrlo dobro razumete šta je ISO čak i kad kažete da se država za njega ne pita!
    Ipak ću napisati za one koji ne znaju a takvih je malo na ovom forumu: Međunarodna organizacija za standardizaciju, ISO (International Organisation for Standardisation), je najveća svetska institucija za razvoj standarda i predstavlja mrežu nacionalnih instituta u 158 zemalja, na bazi jedan član – jedna zemlja, sa sedištem u Ženevi (Švajcarska) gde se ceo sistem koordiniše…
    Proverite gde država nije priznala ISO 22000 pa nam javite..moraće.
    Hoću da verujem da ste pred penzijom msimic i da će vam se uskoro izjednačiti želja kako za pisanjem tako i za čitanjem domaće i strane literature.Znam kako je ne samo vama starim socijalističkim kadrom rasporedjenim godinama na proizvodni jednog te istog proizvoda u ovećoj mesarskoj radionici,zatečenog stotinama novih zakona i propisa poslednjih par godina.

    Član 2.674

    Izvinjavam se na strpljivom rasvetljavanju elementarnih činjenica i „dogmi“ vezanih za HACCP i ISO standarde.Kako se niko sem onog kome je preko potrebna pomoć ukazana, ne javlja duže vreme sa komentarima,ovim završavam polemiku sa pomešanim osećajem zadovoljstva i sreće što sam se našao na ovom mestu u pravo vreme.

    Član 2.868

    Hocemo opet Stevane, i u novoj godini?

    Sad nije lose citanje, vec lose shvatanje. Vec mislim da je tendenciozno. Smisao je bio da su firme uvele ISO 22000 (ciji je HACCP deo), ali drzavni organi nisu priznavali jer birokratiji kad kazes HACCP, oni traze HACCP i tacka.

    Takodje sam rekao da je to neproveren podatak, kao i da je to nebitno, pa cemu opet hvatanje za gluposti? Cemu traktati o istorijatu HACCP-a, a sad i malo podataka i ISO? Stojim pri tvrdnji da drzava ne trazi da firme uvedu ISO standarde niti ih kontrolise (iako to moze biti prednost u poslovima sa njom), a HACCP se trazi, to smo se slozili.

    Ima li neki kontra argument, ili cu sad dobiti traktat o kisnim sumama?

    Pred penzijom nisam, jos manje soc kadar.

    I sta sad, kad ponestane argumenata prvo smo se salili, pa se ljutimo, pa omalovazavamo… jos ce da me bije.

    Član 2.914

    Nekoliko pitanja bih imao:
    1.Kako zakon predviđa dokazivanje, sa moje strane, o uvedenom sistemu i kojim zakonom je to regulisano.
    2.Jednom sertifikovana proizvodnja i prodaja(HACCP) važi …koliko vremena? I da li je to zakonski regulisano?
    3.Da li je resertifikacija zakonski obavezna.
    Ova pitanja su proistekla iz trenutne situacije u kojoj se nalazim i poprilično nejasnih komentara,postova i odgovora koje sam ovde pročitao i začinjeno sa mojim, čini mi se površnim poznavanjem zakonske regulative.
    Dakle,firmu sam sertifikovao 2008g.U 2009g firma zapada u finansijske probleme.Sertifikaciona kuća traži resertifikaciju a ja odbijam jer sam „švorc“.Oni šalju dopis o povlačenju sertifikata polovinom 2010g jer je do tada trajalo prenemaganje sa njom.
    Potvrdu o „usaglašenosti sistema upravljanja bezbednosti hrane“ mi je izdata sa datumom decembar 2008.
    Sve do danas firma radi kao i dana sertifikacionog audita.
    Potrošio „brdo“ para stim što je i država dala „podsticajna sredstva“.
    I sad pročitam da i nisam morao da sertifikuje sistem jer zakonski nije regulisana obaveza.Dovoljno je da mogu da dokažem da firma radi „po principima sledljivosti…“Dakle da dokumentujem.
    Zato ona pitanja od gore.Ako ostali (konkurencija) ne moraju da sertifikuju oni su u prednosti jer su sačekali da mi koji trčimo pred rudu udarimo nosem po kaldrmi pa kad se prašina slegne urade najjefiniju varijantu a to je ,sada kratki kurs sa konsultantom i uvodjenjem dokumentacije koja potrvđuje traženi sistem.Košta oko 1500e.
    Nemojte samo da kritikujete moj motiv da uvedem sistem a to je bolja konkurentnost odnosno siguran ostanak na tržištu jer sam računao da će mnogi otpasti posle 2011g.Naravno da je motiv bio i proizvodnja bezbedne hrane iz koje proističe i bolja konkurentnost…

    Član 2.868

    Bezveze bi bilo kritikovati Vas motiv, dobro je sto ste uveli sistem, cak ipre nego sto je zakon propisao.

    1.Izasao je pravilnik o nacinu i postupku sprovodjenja sluzbene kontrole hrane zivotinjskog porekla… Sl. glasnik RS 99/10, stupa na snagu 1.6.2011. Iz njega necete puno saznati, ali sve postaje i zvanicno. Kontrolisace Vas vet insp, podrazumeva sa da ce do tada biti obuceni da ocene Vas HACCP. Pogledaju dokumentaciju, prostorije… Kako ce to biti u praksi, videcemo.

    2.Sertifikacija nije zakonski obavezna, dovoljno je da nadlezna inspekcija nema primebi na funkcionisanje Vaseg HACCP sistema. Sertifikacija ima svojih prednosti: svakih godinu dana vam neko detaljno „ispretresa“ sistem detaljnije nego drzavna inspekcija (ona ce se verovatno uglavnom baviti osnovnim stvarima, za vise nece imati vremena) a takodje, ima firmi koje saradnju sa Vama uslovljavaju sertifikovanim HACCP-om. Generalno, sertifikacija je „visi nivo ozbiljnosti“ od drzavne kontrole, uslovno receno.

    3.Nije sertifikacija, pa nije ni resertifikacija.

    Zavisi cime se bavite: ako izvozite, sertifikat je prednost, cesto i uslov. Ako ne, retko je uslov, ali po informacijama koje imam to ce se menjati, cuo sam da ce neki trgovinski lanci uslovljavati snabdevace sertifikovanim HACCP-om, bar za odredjene, rizicnije namirnice. Licno mislim da to nece tako brzo ici zbog besparice i sl.

    U svakom slucaju ne morate zuriti, odrzavajte vas HACCP, a ako vam zatreba lako cete ga sertifikovati.

    Pozdrav.

    Član 2.914

    Dakle,pojašnjeno.
    Stim što mi je gorko u ustima.
    Supruga mi bila u pravu kad je govorila da „to“ i neće biti tako kao što kažu (rokovi).
    U svakom slučaju HVALA na pojašnjenju i datim inf.

    Član 2.868

    Nemojte da Vam je gorko u ustima. Ne znam cime se bavite, ali gledajte to sa vedrije strane: Vas HACCP ce sigurno biti bolji od mnogih koji ce navrat-nanos biti uvodjeni pred istek roka. Mislim da on sam sebi treba da bude svrha, ne da se uvodi samo zbog zakona, narocito ako radite sa osetljivim proizvodom. A prethodni rok je bio predvidjen zakonom, niste mogli znati da nece biti postovan. Doduse, ovo je Srbija, ali sta da kojim slucajem JESTE bio postovan?

    Pozdrav i puno srece u radu.

    Član 3.615

    Svi proizvodjaci hrane treba da rade po HACCAP sistemu i da ga stalno
    sami proveravaju.Zbog sebe i zbog SVOJIH musterija.Oni moraju da smanje
    rizik.
    Kako mogu da ga proveravaju ako ga nemaju.
    Kako mogu da ga proveravaju ako nisu iz struke i neznaju sta je kriticno?
    U svakom slucaju ako ga placaju treba to da rade strucni ljudi.

    Vidite sta se desava sa zloupotrebom naplate osiguranja auta i svega
    ostalog.

    Sta mislite ako neko ,nedaj boze,zloupotrebi svoje znanje i kaze da se otrovao nasom hranom i trazi dozivotno izdrzavanje?
    Kako dokazati da ste ispravni kada >majke mi> ne vazi.
    HAACAP, odnosno njegovo svakodnevno postovanje i preispitivanje, smanjuje rizike i prodavaca i kupaca .
    HACCP zivi samo ako radi

    Član 3.479

    Zamolio bih nekoga da mi odgovori na pitanje.Ja cu do roka da implementiram haccp a moj kolega nije niti ce poceti na tome da radi jer nema uslova za to.Pa pitam sta ce biti,kome da se zalim jer ja sam dooosta novca ulozio u to i jos nije gotovo a on se smeje i boli ga kaze cosak.On stvarno nema uslova zbog polozaja kuce i terena,ali mene zbog toga sad boli taj isti cosak.Sta ce biti sa njegovom pekarom i dokle ce raditi .hvala

    Član 3.615

    posle juna prijavite komsiju inspekciji i kada dodju to ce verovatno
    biti kraj njegovog rada.

    Član 4.133

    Poštovani,
    imam informaciju da će od juna 2011 za sve koji se bave proizvodnjom(pekare, mesare, uključujući i male pekare sa proizvodnjom bureka i peciva) biti potreban i obavezan HACCP sertifikat, dok će kod onih koji se bave uslugom (restorani, ribarnice i sl.) biti dovoljna samo implementacija HACCP standarda.

    Da li mi neko može razjasniti ove tvrdnje, da li je to baš tako, jer se nigde u zakonskoj regulativi ne spominje obaveza posedovanja sertifikata?

    Sve ovo pitam iz razloga jer je naša privreda na kolenima, tako da će obaveza sertifikacije proizvodnje dovesti do zatvaranja mnogih malih pekara a mnogi ljudi će ostati bez posla.

    Hvala unapred

    Član 4.133

    Informacije su iz prve ruke, direktno od veterinarskog inspektora, čisto da dodam.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.