Novosadska IT kompanija Inosens predstavila je u EU Info pointu u Novom Sadu platformu ReCAP pomoću koje proizvođači organske hrane jednostavno i brzo mogu da predaju zahteve za subvencije i sertifikaciju proizvoda

Predstavnici Inosensa, jedine firme iz Srbije koja učestvuje u velikom evropskom projektu čiji je cilj unapređenje i povećanje efikasnosti Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (Common Agricutural Policy – CAP), pokazali su organskim proizvođačima kako funkcioniše ReCAP platforma i kakve im koristi donosi, u pogledu smanjenja administrativnih poslova, a naročito u plasmanu organskih proizvoda.

Web i mobilna aplikacija

Platforma ReCAP podrazumeva web i mobilnu aplikaciju koja se oslanja na nove tehnologije – satelitsko nadgledanje, a teži da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da postupaju u skladu sa propisima, kao i da omogući poljoprivrednim savetnicima da razviju nove servise u okviru platforme i tako smanje administrativni teret javne službe.

Kako je rečeno, ReCAP ima za cilj da pomogne agencijama za agrarna plaćanja da efikasnije i tačnije sprovedu provere, ali i da poveća transparentnost celog procesa što je važno za poljoprivrednike jer će im pomoći da se pridržavaju propisa.

Podrška implementaciji ZAP-a

ReCAP je zapravo podrška implementaciji Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije kao pomoć javnom servisu, a u Srbiji će predstavljati uvod u ovu kompleksnu politiku, kao podrška organskoj proizvodnji. U fokusu Inosensa, kada je o Srbiji reč, bila je upravo ova vrsta poljoprivrede jer je ona u značajnoj meri usaglašena sa propisima Evropske unije.

ReCAP platforma će biti podrška za predavanje zahteva za subvencije i poljoprivrednicima i javnim institucijama. Na taj način, organski proizvođači imaju priliku da se prvi upoznaju sa principima Zajedničke poljoprivredne politike i dobrim evropskim praksama u poljoprivredi koje će uskoro biti primenjene i u Srbiji, rečeno je na prezentaciji projekta. Tom prilikom, poljoprivrednicima i drugim zainteresovanim za ovu platformu objašnjeno je kako da se prijave, popune podatke i koriste benefite koje im aplikacija ReCAP donosi.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">