Prošlogodišnji prolećni mraz u aprilu i maju, produžene sankcije Rusije i problemi sa radnom snagom su prema Adamu Paradovskom iz poljskog Plantpress-a glavni uzroci dizbalansa na tržištu jabuka u Evropi u ovom momentu

Na tržištu nema dovoljno plodova jabuke. Ono što je preostalo u mnogim slučajevima je neodgovarajućeg kvaliteta, a plodovi dobrim delom nisu pogodni za dugotrajnije čuvanje. Proizvodnja jabuke je u 2017. u odnosu za 2016. podbacila za trećinu. Proizvedeno je ukupno milion tona jabuke manje. Reč je o najslabijoj berbi u poslednjih 10 godina. Smanjenje proizvodnje je očgledno u Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Belgiji”, iznosi Paradovski.

Zbog manjka jabuke na tržištu veliki evropski trgovinski lanci jabuku kupuju u Srbiji i Ukrajini. Koliki je nedostatak, govori i činjenica da su prerađivači industrijske jabuke spremni da za nju plate 0,23 evrocenta po kilogramu.

Paradovski kaže da je Srbija prošle godine proizvela oko 400.000 tona jabuke. Lane smo u Rusiju izvezli 168.000 tona jabuka. Nažalost, izgubili smo prvo mesto u izvozu. Pretekla nas je Moldavija sa 229.000 tona.

Inače Rusija godišnje uveze 700.000 tona jabuka. Analitičari procenjuju da će taj broj iz godine u godinu biti sve manji, pošto je ruska aministracija zacrtala cilj da u budu samodovoljni u proizvodnji jabuka. Podižu se ogromni kompleksi, a proizvodnja polako, ali sigurno raste. Samo za godinu dana od 2016. do 2017. godine uvoz je smanjen za četiri odsto. Ovaj procenat će se intenzivnije povećavati kako sada mladi zasadi budu stupali u pun rod.

Na pitanje da li jabuku sada prodavati ili još čekati sa plasmanom, Adam Paradovski kaže da bi proizvođači mogli još da sačekaju, i da će cena sigurno rasti, ali moraju biti potpuno sigurni da je kvalitet jabuke u hladnjačama vrhunski i da je svaka sorta čuvana po zahtevajućoj tehnologiji.

Nerealan izvoz jabuka u Kinu

Paradovski procenjuje da izvoz jabuka u Kinu nije realan, komentarišući to “kao da nosite drvo u šumu”, a za Indiju kaže da je to “tržište koje obećava”. U svakom slučaju, dodaje da izvoz u Rusiju ima perspektivu još nekoliko godina, ali da bi naši voćari trebalo da nalaze i alternativna tržišta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">