Međunarodno Udruženje „Dunav soja“ pozvalo je danas domaće kompanije koje proizvode meso, jaja, mleko i drugu hranu od životinja hranjenih domaćom genetski nemodifikovanom sojom da obeleže te proizvode i omoguće potrošačima da izaberu „BEZ GMO“ kvalitet koji je sertifikovan kao „Dunav soja standard“.
Projekt menadžer „Dunav soje“ Jovana Đisalov rekla je za Betu, povodom jubileja 140 godina proizvodnje soje, da će taj datum obeležiti i cela Evropa, a Srbija 14. juna na Danima polja u Lugovu kod Sombora.

Udruženje Dunav soja koje ima preko 300 članova iz 20 zemalja Evrope pruža podršku domaćim proizvođačima genetski nemodifikovane hrane i soje i omogućava im da istaknu ‘BEZ GMO’ kvalitet„, rekla je Đilasov.

Istakla je da proizvođači na taj način i dodaju vrednost svojim proizvodima, a potrašačima nude mogućnost izbora.

Udruženje je, kako je rekla, podržalo i 15 ministarstava poljoprivrede iz regiona i EU, kao i iz Srbije.

U Evropi je, prema rečima Đisalov, „BEZ GMO“ sertifikovano oko 10.000 proizvoda, a i u Srbiji su do sada obeležena jaja kokošaka u čijoj se ishrani ne upotrebljava GMO.

Srbija na 200.000 hektara proizvodi dovoljno soje za domaće potrebe i trećinu izvozi, a to je šansa za domaće proizvođače da svojim proizvodima dodaju novi kvalitet„, rekla je Đisalov.

Najviše sertifikovanih proizvoda „BEZ GMO“ je u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Sloveniji i Francuskoj.

Đisalov je rekla da je u Srbiji zabranjen uvoz i promet GMO, ali da je problem što se uvozi hrana proizvedena od životinja koje se njome hrane, a da to nije obeleženo na proizvodima.

autor: MIM

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">