U aktuelnim raspravama o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) postavljalo se pitanje kako prilagoditi finansijske alokacije specifičnim potrebama određenih regiona. Ako se regioni suočavaju sa različitim izazovima, slaba raspodela finansijskih sredstava neće pomoći, piše Euractiv.de

Jasno je da evropski poljoprivrednici imaju probleme. U samo deset godina broj farmi u Nemačkoj se i više nego prepolovio. Iako su preostala poljoprivredna preduzeća postala veća, broj potrebnih radnika za proizvodnju nezaustavljivo pada. Tradicionalni krajolici koji su nekada bili visoko cenjeni sve više postaju pusta područja čija obeležja postaju napuštene seoske kuće, nezaposlenost i nedostatak perspektive za lokalno stanovništvo.

Međutim, Evropska unija ulaže više novca u poljoprivrednu politiku nego što ulaže u bilo što drugo. Podrška ruralnim područjima u obliku drugog stuba ZPP-a je jedna od glavnih briga. Zašto onda postoji rastući broj problema? Mogući odgovor krije se u činjenici da se finansijska sredstva koriste nedovoljno efikasno jer se veliki deo sredstava deli proizvoljno prema kapacitetu gazdinstva i nedovoljno se sagledava specifičnost izazova sa kojima se pojedini regioni suočavaju.

Fleksibilnija agrarna politika

Polovina populacije u Nemačkoj živi na selu. Zato, postoje značajne razlike između ekonomske moći, upotrebe zemlje kao i starosne razlike poljoprivrednika u različitim područjima. Dok u nekim regionima postoji nedostatak mlađe populacije koja se želi okušati u poljoprivredi, drugi se bore sa visokom stopom nezaposlenosti ili slabom infrastrukturom.

– U trenutnom ZPP-u mere i načini sprovođenja su naširoko određeni detaljnom regulacijom. To dovodi do komplikovanog sprovođenja koje nije uvek dovoljno prilagođeno nacionalnim i regionalnim uslovima – rekao je predstavnik Komisije Martin Scheele u Berlinu na susretu o poljoprivrednoj politici EU.

Zato bi ZPP trebalo da bude puno fleksibilnija uz reformu koju predlaže Evropska komisija. U budućnosti, više će se pažnje posvećivati rezultatima nego usklađivanju sa pravilima. Države članice će imati više slobode u korišćenju sredstava tako što će se više uzimati u obzir različite potrebe različitih regiona.

– U novom modelu sprovođenja samo su osnovne odrednice postavljene na nivou Evropske unije. Države članice i njihovi regioni razvijaće svoje ZPP strateške planove sa visokim stepenom fleksibilnosti prema njihovom kreiranju pomoći i raspodele. Samo je nekoliko pravila o tome kako bi se to trebalo izvesti – objasnio je Scheele.

Iako su države članice u očiglednoj boljoj poziciji nego Unija za iznošenje regionalnih specifičnosti, lokalni poljoprivrednici znaju najbolje. Andreas Eisen, govoreći na događanju Euractiva Nemačke u ime saveza kooperacija izneo je mišljenje kako se treba ojačati lokalni nivo.

– Za ovu svrhu bilo bi poželjno kada bi pojedini nemački regioni mogli za sebe odlučiti o smernicama kreiranja prvog stuba – rekao je.

Štaviše, očigledno je potrebno bolje planiranje za lokalne poljoprivrednike. Vreme, kao i uzastopne političke debate, stvorili su nesigurnost koja je otežala odluke o dugoročnom ulaganju. Shodno tome, Eisen je takođe kritikovao povezivanje ZPP reforme sa raspravom o budućem budžetu Evropske unije.

– Preciznije rečeno, biće veća sigurnost planiranja ako rasprava o Unijinom polugodišnjem finansijskom okviru ne bude automatski vodila u raspravu o ZPP reformi. Dugoročni poljoprivredni planovi i veća održivost nego u sedmogodišnjem ciklusu – zaključio je Eisen.

ZPP reforma nudi prilike

Brisel je svestan ovoga problema. Upravo je zato Evropska komisija sugerisala državama članicama da svaki nacionalni plan koji koristi ZPP sredstva mora imati klauzulu o strategiji za upravljanje rizicima u budućnosti. Politički gledano, postigla bi se veća smirenost kada bi se reforma i finansijski okvir spojili tek od 2021. godine.

No, je li reforma prikladna za efikasnu borbu protiv propadanja farmi?

– U oba stuba ZPP omogućava širok spektar finansijskih mogućnosti koje mogu podupreti manja poslovanja na ciljani način – odgovorio je neodređeno Scheele.

– Podrška za mogućnosti da se iznesu krize, razvoj poslovanja i razvoj novih izvora prihoda, dosezi direktnih isplata, pomoć za pokretanje poslovanja te podsticaj za ulaganja, savetovanje i obučavanje – nastavio je.

Kako god, to su samo mogućnosti.

Države članice moraće sve više odgovarati na to žele li i kako iskoristiti te mogućnosti. Stoga postoje prilike za iskorištavanje ZPP-a kako bi se snažnije reagovalo na izazove regionalnih specifičnosti i potreba manjih gazdinstava. No, hoće li se ta mogućnost iskoristiti druga je stvar.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">