Zemlje članice EU pristale su na žalbenom odboru da produže na još pet godina dozvolu za upotrebu glifosata, što je naljutilo protivnike tog spornog herbicida.

Glifosat je sastojak Raundapa, širom sveta popularnog herbicida.

Odluka EU bila je veliko iznenađenje, tri nedelje pre nego da istekne licenca koja je na snazi, jer su se podele činile nepremostive. Presudna je bila odluka Nemačke da prihvati predlog Evropske komisije.

Ovaj put predlog je prihvatilo 18 zemalja – u prošlom krugu bilo ih je 14 – što je omogućilo da se dosegne granica od nešto više od 65 odsto stanovništva EU nužnih za kvalifikovanu većinu. Prošli put Berlin je bio suzdržan.

Ali ovaj zaokret je podstakao napetost u nemačkoj koaliciji na odlasku između konzervativaca i socijaldemokrata, u trenutku kada pokušavaju da pregovaraju o novom savezu.

Socijaldemokratska ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Henriks, protivnica herbicida, optužila je kolegu u ministarstvu poljoprivrede, konzervativca iz političke porodice Angele Merkel koji je dao odobrenje, da je prekoračio svoja ovlašćenja, rekavši da se u sadašnjoj koaliciji dogodio „gubitak poverenja“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je da će glifosat biti zabranjen u Francuskoj „najkasnije za tri godine„.

Uprkos pretpostavci o sukobu interesa, disfunkcionalnosti evropskih agencija i falsifikovanju naučnih studija, Evropska komisija je stala na stranu industrije a na štetu potrošača i javnog zdravstva„, izrazila je žaljenje francuska evroposlanica Mišel Rivasi (zeleni).

Poljoprivrednici se rado koriste glifosatom zbog njegove delotvornosti i niske cene.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">