Zakonodavci u EU nameravaju da zabrane fosfate kojima se tretiraju šnite mesa koje čine „srce“ popularnog uličnog obroka poreklom iz Turske, piše agencija AP.

Besni prodavci kebaba u Nemačkoj negoduju zbog te ideje. Poslanici EU kao argument za zabranu navode zdravstvene probleme zasnovane na studijama u kojima se kardiovaskularne bolesti vezuju za forsfate. Vlasnici restorana „hrane za poneti“ i industrijske grupacije tvrde da su aditivi potrebni kako bi se sačuvala sočnost i ukus začinjenog mesa kebaba, kako u transportu, tako i prilikom njegovog spremanja na vertikalnim ražnjevima u maloprodajnim objektima.

Nastalu halabuku potpiruje i činjenica da je u nekim zemljama EU dozvoljena prodaja kobasica koje sadrže fosfate i da se na njih neće odnositi bilo koji potez koji uključuje meso kebaba. Zbog tih razlika, neki prodavci tvrde da je „diskriminacija doner kebaba“ namerno „zakuvana“ da bi se preduzeća u vlasništvu Turaka dovela u težak položaj.

Oni traže načine da podriju turska preduzeća ovde„, izjavio je Bariš Donmez, vlasnik kebab-bistroa koji radi 24 sata u berlinskom kvartu Mite. Takva zabrana bi, kako kaže, „bila najveća glupost koja se može zamisliti“.

Problem sa kebabom pojavio se kada je izvršna komisija EU predložila da se zvanično odobri upotreba fosfata u jagnjetini, ovčetini, govedini ili teletini koja ide na ražanj ili roštilj u prodajnim objektima. Ranije je takvo odobrenje dato za neke druge vrste mesa. Predlog je doživeo fijasko u Evropskom parlamentu početkom ove nedelje, kada je Odbor za zdravlje glasao sa 32 prema 22 protiv njega. Pozivajući se na nove studije o zdravlju, zakonodavci su izrazili zabrinutost da bi davanje generalnog odobrenja za meso kebaba moglo da izloži Evropljane većem riziku od srčanih oboljenja.

Ukoliko ceo Evropski parlament bude glasao protiv kada se sastane za dve nedelje, predlog će biti vraćen Komisiji – a moćni kebab bi se našao u sitauciji dugotrajne neizvesnosti. „Ako Evropski parlament donese takvu odluku, to bi bila smrtna kazna za celu industriju donera u Evropskoj uniji“, izjavio je za nemački dnevni list Bild Kenan Kojundžu iz Nemačkog udruženja proizvođača doner kebaba.

Prema dnevnom listu „Frankfurter Rundšau„, u Nemačkoj ima oko 16.000 restorana doner kebaba, koji svakodnevno „izbace“ tri miliona obroka. Desetine hiljada ljudi je zaposleno u toj industriji vrednoj više miliona evra, prenosi AP.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">