Hrvatska sanitarna inspekcija zabranila je uvoz šest pošiljki keksa i slatkiša iz BiH zbog prevelike količine akrilamida, a vraćen je i keks iz Srbije.

Zbog povećanog sadržaja akrilamida u hrani u odnosu na evropske preporuke i učestalog vraćanja pošiljki proizvođača iz BiH, Agencija za bezbednost hrane BiH je u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH održala radni sastanak s proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva.

Akrilamid je potencijalno kancerogena materija koja, kako su pokazala neka istraživanja, u velikim količinama može uticati na zdravlje ljudi.

Evropska komisija za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) je objavila tu informaciju o vraćanju keksa sa granice, ali na sajtu RASFF nije precizirano o kojem tačno proizvođaču se radi.

Istakli su samo da je zabranjen uvoz keksa i sendvič keksa iz BiH, kao i dve pošiljke krekera i keksa iz Srbije.

U tim proizvodima je pronađeno između 686 i 1.161 mikrogram akrilamida po kilogramu, a najveća je koncentracija bila u keksu iz BiH. Akrilamid nastaje u reakciji između šećera i aminokiseline asparagin.

Inače, akrilamida najviše ima u prženoj hrani i kafi, kao i u hrani pečenoj na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda.

Sadržaj akrilamida u hrani inače nije zakonski regulisan u BiH.

Kako navode Nezavisne novine, Evropska komisija je nedavno donela Uredbu o proizvodnji hrane bez akrilamida, ali nije se bazirala na postavljanje limita za akrilamid, već se koristila preporukama Evropske agencije za bezbednost hrane. Zato su iz Agencije naglasili da će preuzeti tu uredbu kao i zakonsku proceduru i uputiti propise za proizvodnju hrane bez akrilamida.

Ni nakon sastanka javnosti nije bilo poznato o kojim kompanijama se radi, ali će njihovi proizvodi biti uništeni u prisustvu inspektora.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">