Drugo zasedanje Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj za period 2014-2020. (IPARD Odbor za praćenje), održano je danas, 3. oktobra 2017. godine u Beogradu, a tom prilikom je rečeno da bi Srbija već u novembru mogla da dobije zeleno svetlo od EU za početak realizacije IPARD sredstava u iznosu od 175 miliona evra.

Prvi pozivi za poljoprivrednike bi mogli da budu objavljeni do decembra ili januara, saopšteno je na zasedanju kome su osim članova odbora, prisustvovali i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije EU u Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za EU integracije i Kancelarije za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević izjavio je da politika ruralnog razvoja EU čije ćemo temelje, putem sprovođenja IPARD II programa, zajedno postavljati u narednim godinama, predstavlja alat za probleme sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u Srbiji, naročito oni u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

„Ukoliko u narednim godinama budemo efikasni i uspešno realizujemo mere IPARD II programa, sredstvima EU, države Srbije i uz finansijsko učešće poljoprivrednih proizvođača, možemo očekivati oko 400 miliona evra novih investicija u srpska sela“, istakao je Radošević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Janjatović je rekao da će predstavnici EU doći u finalnu reviziju u novembru i izrazio očekivanje da ćemo dobiti odobrenje EK.

Janjatović je podsetio da je eksterna revizija završila misiju u prethodnih mesec i po dana i da će završna revizija EK doći u Srbiju od 20.do 25. novembra.

“Izvršiće proveru kompletne operativne infrastrukture i mi smo sigurni da ćemo dobiti pozitivno mišljenje od EK”, naveo je Janjatović, dodajući da će prvi konkursi biti pripremljeni i objavljeni u decembru ili januaru.

Janjatović je istakao da će taj novac postati dostupan posle dugo godina, otkada je započet proces.

Prema njegovim rečima, investicije u prvom ciklusu će biti u opremu i mehanizaciju za primarnu proizvodnju i prerađivačku industriju. Sredstva za preradu će obuhvatiti sva četiri sektora – mleko, meso, voće i povrće.

Janjatović je dodao da će poljoprivrednici biti do kraja godine intenzivno informisani i da će biti urađen i vodič za poljoprivrednike.

Liam Breslin, rukovodilac jedinice za pretpristupnu pomoć Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK, rekao je da će Srbija već za dve nedelje predati akreditacioni paket i da očekuje da će u novembru biti dobijeno zeleno svetlo.

„Ako revizori daju zeleno svetlo onda bismo potpisali i finansijski sporazum i do decembra ili januara biste mogli da objavite prve pozive za korišćenje IPARD sredstava“, naveo je Breslin.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">