Iako leto kalendraski još nije stiglo, visoke temperature već su nas uveliko uvele u najtopliji period godine. Upravo te tropske temperature povećavaju rizik po ispravnost namirnica, pre svega namirnica životinjskog porekla.

Tim pre, više nego opravdano je pitanje da li smo kao potrošači edukovani i da li dovoljno brinemo o ispravnosti i kvalitetu namirnica koje kupujemo.

Iz godine u godinu, pogotovo u periodima visokih tempratura, nadležne institucije, inspekcijske službe apeluju na građane da povećaju pažnju i da namirnice, pre svega životinjskog porekla, kupuju samo u registrovanim objektima i prodajnim mestima. Uzdajući se u pretpostavku da veliki trgovinski lanci prolaze strožije kontrole, proveravali smo na kikindskoj pijaci da li potrošači vode računa o ispravnosti i kvalitetu namirnica koje se nađu u rashladnim vitrinama ili na rafovima, ali i na pijačnim tezgama.

Kikinđani sa kojima smo razgovarali priznaju da ne vode dovoljno računa o ispravnosti i kvalitetu proizvoda, ili bar ne u dovoljnoj meri. Iako većina njih izbegava kupovinu mesa, prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda na pijačnim tezgama, od proverenih proizvođača kupuju se i te namirnice. Cena je vrlo često preovlađujući faktor. Ili, kako bi to rekla jedna naša sagovornica „Ne vodimo računa o kvalitetu, važno je da se dobro naručkamo“.

Kako naglašava Snežana Kerkez, povrtarka iz Kikinde zanimljivo je da kupci na kikindskoj pijaci prvo razrešavaju konkretnu dilemu.

To je sad glavna tema – da li je proizvod domaći. Ako je domaći, onda je sve u redu, ako je uvoz, onda beže svi„, objašnjava Kerkez.

Naravno, ekonomska situacija umnogome određuje da li zaista vodimo računa o samom kvalitetu proizvoda, ili je cena primarna. Ipak, šta je isplativije…

Kod mene kupci baš vode računa o tome šta kupuju, traže i očekuju kvalitetan proizvod. Mislim da se to uvek isplati više. Platiti, ali kupiti kvalitetnu robu, proizvode proverenog kvaliteta„, dodala je kikindska povrtarka.

Najskuplje, nažalost platimo namirnice – diskutabilnog kvaliteta. Podsećamo, iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je da će od 15. juna početi primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane u Srbiji. Između ostalog, Pravilnikom je uvedena obaveza da se navede zemlja porekla za meso, med, voće i povrće, jaja i proizvode od jaja, kao i ribu i maslinovo ulje, a na proizvodu će morati da bude istaknut hemijski sastav, kao i nutritivna deklaracija. Za očekivati je strožiji inspekcijski nadzor i kontrolu, ali i bolju edukaciju svih nas kao potrošača.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">