Krompir iz Ivanjice dobio je u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije oznaku geografskog porekla, kao proizvod koji ispunjava zahteve za posebnim odlikama, prenose portal Glas zapadne Srbije i agencija RINA.

Ivanjički krompir je decenijama na glasu kao krtola koja raste u planinskom beskraju, podalje od polja koja posećuju biljne štetočine.

U Katićima na Mučnju, prošle jeseni, ratar Dobrivoje Krsmanović zabeležio je rekordan rod, a najveći njegov krompir težio je 1.820 grama. Kuća mu je pri vrhu planine, na 1.084 metra nadmorske visine, a krompirište još stotinu metara iznad.

Oznakama geografskog porekla obeležavaju se prirodni proizvodi (voda, kamen, itd.), poljoprivredni, prehrambeni, industrijski i proizvodi domaće radinosti. U nas su najbrojniji prehrambeni i poljoprivredni.

Oznaka geografskog porekla može da bude, i najčešće jeste, značajno marketinško sredstvo koje ovlašćenom korisniku omogućuje prednost u odnosu na konkurenciju na tržištu, pošto garantuje kontrolisan i poseban kvalitet proizvoda i njegovo poreklo.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">