Reklama

„Klimatski pametne“ mahunarke su osnova za globalnu bezbednost hrane pružajući visoko hranljive proteine ljudima i kritične nutrijente tla, tvrdi FAO povodom Svetskog dana tla FAO je promovisao mahunarke kao što su sočivo, leblebije i pasulj kao održive i ekološki prihvatljive izvore hrane tokom 2016. koja je nazvana Međunarodnom godinom mahunarki.

Na Svetski dan tla 05. januara povezali su dve tačke i naglasili simboliku povezanosti. „Svet trenutno gubi tlo 10 do 20 puta brže nego što ga obnavlja, a ovaj trend mogu zaustaviti mahunarke.“ Potrebno je hiljade godina za proizvodnju samo nekoliko centimetara tla, a ono može biti izgubljeno u samo desetak godina putem erozija, suša i loših poljoprivrednih praksi.

FAO-vo veće sastavljeno od predstavnika svake zemlje članice, je predstavilo set dobrovolјnih smernica za održivo upravljanje tlom pod nazivom: Tlo i mahunarke: simbioza za život. Mahunarke sadrže posebne bakterije koje rade kao prirodni fiksator azota i podstiču sekvestracijeu uglјenika u tlu.

U Kanadi, drugoj najvećoj svetskoj zemlјi po proizvodnji i izvozu mahunarki, uvođenje mahunarki u rotaciju polјa je smanjilo potrebu za sintetičkim azotom za dve trećine. Žitarice koje se uzgajaju nakon mahunarki proizvode 1,5 tona više po hektaru od onih pre kojih nisu sađene mahunarke, kaže FAO.

Oko 100 kg azotnog đubriva bilo bi potrebno da se postigne isti efekat. One su takođe „klimatski pametne“, stoji u izveštaju, jer imaju duboke korene koji ih stvaraju otpornim u slučaju suša, i mogu se simultano adaptirati na klimatske promene. Mahunarke su takođe vrlo hranlјive.

„Sadržavaju visoki udeo proteina – često tri puta više od pirinča ili tropskih bilјaka od običnih žitarica. Značajan su izvor minerala za pobolјšanje zdravlјa, uklјučujući gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor i cink.

Drugi zdravstveno prehrambeni atributi mahunarki uklјučuju visoki udeo vitamina B, nizak nivo masnoća, bez holesterola i niski glikemijski indeks. S obzirom da imaju malo kalorija, sadržavaju mnogo složenih uglјenih hidrata i prehrambenih vlakana.

„U međuvremenu, britansko Udruženje tla ističe kako je potrebna regulativa za zaštitu zemlјišta, pogotovo u jeku odluke UK da napusti EU.