Od aprila prošle godine u Sremskoj Mitrovici nemačka kompanija Carl Kuehne, s tradicijom dužom od tri veka, otvorila je kancelariju, hladnjače i dovezla mašine za sortiranje kornišona.

Ovih dana je u potrazi za poljoprivrednim proizvođačima iz Srema koji su zainteresovani za proizvodnju krastavaca kornišona – špalir-tip, na površini od pet do deset ari.

U saradnji s Agencijom za ruralni razvoj Sremske Mitrovice, nedavno je za tridesetak mitrovačkih povrtara organizovano predstavljanje modela saradnje s tom kompanijom. Nemačka kompanija Carl Kuehne svojim kooperantima, kako je za Dnevnik objasnio Kosta Đurović, koji radi u njenoj kancelariji u Sremskoj Mitrovici, nudi podršku agronoma i organizovanje edukacije, brošuru s detaljnim uputstvima za proizvodnju kornišona, pomoć prilikom finansiranja repromaterijala, svakodnevni otkup, plaćanje na sedmičnom nivou i savete za đubrenje i preventivnu zaštitu od bolesti putem SMS službe.

Zainteresovanih ima – kaže Đurović. – Kornišoni koje mi otkupljujemo su novi za ovo tržište, pa ratari nisu dovoljno upoznati s tehnologijom, ali postoje lokalni sremski farmeri koji se javljaju i zainteresovani su za potpisivanje ugovora s nama. Uglavnom je reč o manjim površinama – oko deset ari.

Ta kompanija je tokom prošle godine ostvarila uspešnu saradnju s Kazneno-popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici, koji je za nju uzgajao kornišone, a po Đurovićevim rečima, ta saradnja će biti nastavljena i ove godine.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici je naš pouzdan kooperant i s njim nastavljamo saradnju i ove godine. Namera naše kompanije je da širom Srbije imamo kooperante špalirske proizvodnje kornišona i zbog toga smo svoju ponudu proširili na mnoge lokalne samouprave. U našu hladnjaču u Sremskoj Mitrovici smeštali bi se kornišoni iz okoline, a ukoliko nađemo kooperante u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, za njih ćemo obezbediti mašine za sortiranje kornišona. Ta mašina sortira kornišone u tri klase, pa će proizvođači proizvode donositi tamo gde je ona smeštena. Tu će predavati robu, odmah će dobijati potvrdu o predatoj količini i klasi kornišona, a onda će posle sedam dana dobiti novac – kaže Đurović.

Inače, ta kompanija već četiri godine posluje u Bosni i Hercegovini, a od lane i kod nas, s ciljem da se proizvodnjom bave manja porodična gazdinstva na površinama od pet do deset ari, da bi u krugu porodice mogli uspešno da obrade zasad. Centrala kompanije je u Hamburgu, a osim fabrika u Nemačkoj, proizvodne pogone imaju u Francuskoj, Turskoj i Poljskoj.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">