Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, koji će se održati od 15. do 21 maja, biće u znaku tri jubilea – 85 godina održavanja Poljoprivrednog sajma, devet i po decenija postojanja Novosadskog sajma i 130 godina od kada je u Novom Sadu održano prvo ocenjivanje kvaliteta proizvoda. Ovogodišnja manifestacija okupiće oko 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a predstaviće se proizvode i usluge iz ukupno 60 zemalja. Po najavi generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, biće to najveća izložba u 21. veku. Obeležiće je nacionalna izložba stoke, izložba poljoprivredne mehanizacije, koja će biti prikazana na polovini od ukupno 47.000 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora Sajma, desetak kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda s oznakom geografskog porekla, B2B susreti i više od 50 stručnih i poslovnih skupova.

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede organizovaće biletarne susrete, radionice i panele iz oblasti organske proizvodnje, osiguranja poljoprivrede, IPARD pograma i stočarske proizvodnje. Državni sekretar u ovom resoru Željko Radošević najavio je na konferenciji za novinare, održanoj povodom 85. međunarodnog sajma poljoprivrede da će Ministarstvo poljoprivrede, osim što je pokrovitelj stočarske izložbe, finansirati i organizovati izložbu „Kvalitet više“, u okviru koje će biti predstavljeni proizvodi s dodatom vrednošću, organski i proizvodi s oznakom geografskog porekla. Prvi put na ovoj izložbi učestvuju i zanatske pivare.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo će na ovogodišnjem sajmu, zajedno s pokrajinskim fondovima i JVP „Vode Vojvodine“, organizovati više aktivnosti, s ciljem poboljšanja i unapređenja vojvođanske poljoprivrede. Mr Vuk Radojević, pokrajinski seretar za poljoprivredu, rekao je da će ovaj sekretarijat, između ostalog, organizovati izložbu „Vojvodina gastro region“, na kojoj će se predstaviti oko 30 proizvođača hrane i pića, korisnika podsticajnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Biće to prilika, kako je rekao, da se drugi proizvođači podstaknu da se opredele za proizvodnje koje će im omogućiti da stvaraju dodatu vrednost i ostvare profitabilnost. Takođe, najavio je i potpisivanje ugovora sa 150 poljoprivrednika o dodeli podsticajnih sredstava po osnovu više konkursnih linija.

Jedan od najvažnijih segmenata Poljoprivrednog sajma je nacionalna izložba stoke. Ove godine biće prikazano ukupno 1.600 grla goveda, konja, ovaca, koza, svinja, živine i sitnih životinja. Takođe, biće organizovana aukcijska prodaja stoke, a osim goveda, ove godine, putem aukcije će se prodavati i ovce, svinje i konji.

Za izložbu poljoprivredne mehanizacije vlada najveće interesovanje posetilaca Sajma. Ove godine biće prikazano više od 3.000 eksponata vodećih svetskih proizvođača poljoprivredne tehnike. Poljoprivrednici iz Srbije imaće mogućnost da vide i neke od noviteta koji su premijerno prikazani na sajmovima Agritechnica, SIMA i EIMA.

Još jedna novina ovogodišnjeg sajma je manifestacija „Prolećni festival vina 2018“, koja će se održati u Kongresnom centru „Master“. Zemlja-prijatelj ovogodišnjeg 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a generalni sponzor već sedmu godinu zaredom je Generali osiguranje Srbija. Cena ulaznice je 600 dinara, za grupne posete 400, a za kolektivne posete penzionera, dece od sedam do 12 godina, studenata i đaka 200 dinara. Porodični dan je u petak, 18. maja kada će jedna ulaznica biti dovoljna za četvoročlanu porodicu- roditelji i dvoje dece.

I ove godine će biti organizovana poklon igra za posetioce Sajma. Kompanija“ John Deere“, koja ove godine obeležava 100 godina proizvodnje traktora, preko svog zastupnika u Srbiji, novosadske kompanije „Kite“, pokloniće traktor 5450D, a „Agropanonka“ će darovati traktor Belarus 622 i rotofrezu Hisarlar.

Autor: J. C.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">