Pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, ukazao je danas, na otvaranju manifestacije Dan polјa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, na značaj saradnje Pokrajinskog sekretarijata za polјoprivredu i ove naučne ustanove, koja se konkretno ogleda u zajedničkom učešću u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Mađarska.

Dr Radojević je istakao da je reč o prvom evropskom projektu, gde je Pokrajinski sekretarijat za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vodeći partner, uz ogromnu podršku Instituta.

„Osnovna ideje projekta je realizacija demo staklenika sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim polјoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu“, rekao je resorni sekretar i dodao da je namera da staklenici na najbolјi način posluže u edukaciji mladih polјoprivrednika u Vojvodini.

Radojević je naveo da je današnji dan, takođe, idealna prilika da polјoprivrednici steknu pravu sliku o novim dostignućima kada je reč o genetici i oplemenjivanju, te novim sortama i hibridima, koji treba da odgovore na sve izazove novonastalih klimatskih promena. Osvrnuvši se na uspehe Instituta, resorni sekretar je naveo da ova ustanova daje svoj puni doprinos tome kroz učešće kako u domaćim, tako i u međunarodnim projektima.

On je podsetio okuplјene polјoprivredne proizvođače na aktuelne mere agrarne politike, ističući da je strateško opredelјenje Pokrajinske vlade subvencionisanje malih i srednjih proizvođača, i da budzet za agrar nikada nije bio veći, navodeći da su veliki proizvođači trenutno okrenuti IPARD programu i sredstvima Evropske unije. Značajan deo novca, kako je još naveo, Pokrajinska vlada usmerila je za kapitalne infrastrukturne projekte u oviru sistema za navodnjavanje, za protivgradne mreže, odnosno antifroz sisteme, ali isto tako i za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Resorni sekretar je rekao da je poseban akcenat i dalјe na mladim polјoprivrednicima do 40 godina, koji treba da budu motor razvoja polјoprivrede u našoj pokrajini, kao i ženama nosiocima registrovanih polјoprivrednih gazdinstava.

Radojević je čestitajući Institutu Dan polјa, izneo očekivanja da će se i dalјe nastaviti sa značajnim izdvajanjima za polјoprivredu.

Prema rečima dr Svetalne Balešević Tubić, direktorke Instituta za ratarstvi i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanova u kojoj danas radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno je preko 1.300 sorti semena i hibrida, od kojih je 1.000 registrovano u svetu. Ona je skrenula pažnju da je ova godina koja protiče u znaku 80. godine rada ustanove, Institut dobio od države značajno priznanje- status ustanove od nacionalnog značaja- jer su rezultati koje postiže prepoznati kao nacionalni interes.

Jesenji Dan polјa, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, je tradicionalna manifestacija kada se na oglednim polјima ove renomirane naučne ustanove mogu videti sorte jesenjih useva, suncokreta, soje i kukuruza dospelih za berbu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">