Treće zasedanje Odbora za praćenje implementacije pretpristupnog programa za ruralni razvoj – IPARD II, održano 5. juna 2018. godine u Beogradu, okupilo je predstavnike Generalnog direktorata Evropske komisije za polјoprivredu i ruralni razvoj, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva finansija, Ministarstva za EU integracije, Kancelarije za reviziju sistema upravlјanja sredstvima Evropske unije, Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnike različitih polјoprivrednih asocijacija i udruženja.

Odborom je predsedavao ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je tim povodom izjavio da je Vlada Srbije ispunila obećanje koje je dala i da sada Srbija posle osam godina ima IPARD, odnosno direktna finansijska sredstva iz Evropske unije. On je obećao da će srpski polјoprivredni proizvođači i prerađivači potrošiti do poslednjeg evra IPARD fond i to na potpuno transparentan način.

Ministar Nedimović i Lijam Breslin, predstavnik Evropske komisije i načelnik jedinice za pretpristupnu pomoć u oblasti polјoprivrede, prezentovali su javnosti Finansijski sporazum o odobravanju sredstava iz IPARD fonda, koji je zaklјučen između Republike Srbije i Evropske Unije. U skladu sa potpisanim sporazumom, Srbiji će na raspolaganju biti 175 miliona evra za razvoj polјoprivrede. Potpisavanjem ovog sporazuma moći će i da zvanično počne isplata prvih podnetih zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje koji su komlpetni i prihvatlјivi.

Glavna tema Odbora za praćenje bilo je sprovođenje prvih javnih poziva za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje, koji su raspisani krajem 2017. i početkom 2018. godine. Analizirana je struktura podnetih zahteva i razmatrana su pitanja koja se tiču moguće izmene IPARD II programa, a sve u cilјu pobolјšanja procedure podnošenja zahteva i iskorišćenosti sredstava.

Naglašeno je da je u Upravu za agrarna plaćanja pristigao značajan broj zahteva za IPARD podsticaje po osnovu sprovedenih javnih poziva. Zahteve su podnosili i polјoprivrednici i pravna lica iz polјoprivredno prehrambene delatnosti. Ministar Nedimović je ukazao na odgovornost i obavezu koja je sada na Upravi za agrarana plaćanja da podnete zahteve obradi što brže i da će, ukoliko bude potrebno, na taj izazov biti odgovoreno zapošlјavanjem novih lјudi.

Rad Uprave za agrarna plaćanja u delu koji se odnosi na obradu pristiglih zahteva za IPARD podsticaje prezentovao je direktor Uprave za agrarna plaćanja – Žarko Radat. On je istakao da Uprava kontinuirano radi na obradi pristiglih zahteva za IPARD podsticaje i da obrada zahteva ide malo sporije nego što je to predviđeno s obzirom da je u pitanju obiman administrativni postupak.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">