Oznaku „Srpski kvalitet“ za sada nosi devet sertifikovanih proizvoda domaćih industrija mesa, a uskoro će je dobiti još dva proizvoda, saopštila je danas Asocijacija za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa.

Predsednica Asocijacije Tamara Penjić rekla je da će do kraja maja biti završena sertifikacija za jedan proizvod Industrije mesa Karneks – „rustik“ i proizvod Neoplante „vojvođanska slanina“.Oznaku za sada nose Karneksovi proizvodi – „domaća mesnata slanina, „selekšn (selection) pašteta sa komadićima mesa“, „selekšn pašteta sa dimljenom slaninom“ i „domaća sarma“, zatim „ljuti kulen“ i „izletnička“ Industrije mesa Topola, Zlatiborac „kraljevska salama“ i „pileća delikates salama“ i Juhorova (Yuhor) „domaćinska pašteta grubo usitnjena“, rekla je Penjić, koja je i izvršna direktorka Karneksa.

Kako je istakla, najvažniji razlozi za osnivanje Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa su pre svega razvoj, zaštita i promovisanje višeg kvaliteta proizvoda od mesa na tržištu Srbije, kao i promovisanje mesne prehrambene industrije strateški orijentisane na proizvodnju proizvoda kvaliteta višeg u odnosu na industrijske standarde i propisane minimalne zakonske uslove za pojedine vrste prehrambenih proizvoda.

„Srpski kvalitet“ je dobrovoljna oznaka kvaliteta srpskih proizvoda regulisana Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta.

Namenjena je označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda.

Oznakom „Srpski kvalitet“ mogu da se označe poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni od domaće sirovine i koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">