Nedavno je Evropska komisija usvojila revidirana pravila u vezi državne pomoći čime je povećan maksimalni iznos koji nacionalna tela mogu dodeliti poljoprivrednicima bez prethodnog odobrenja Komisije. Ova odluka će omogućiti državama članicama Evropske unije da povećaju visinu pomoći poljopirvrednicima bez narušavanja tržišta, a ujedno i da smanje administrativna opterećenja nacionalnim telima. Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan izjavio je povodom usvajanja revidiranih pravila kada je u pitanju pomoć poljoprivrednicima da će zahvaljujući povećanju maksimalnog iznosa pomoći za poljoprivrednike, nacionalna tela pri pružanju pomoći moći reagovati brže u produktivnije. U nekim slučajevima iznos državne pomoći koja se može dodeliti jednom poljoprivredniku povećaće se za 66 odsto. Nova pravila, kako je izjavio Hogan, odnosiće se na uobičajena pravila o prijavljenim programima državne pomoći koje države članice i dalje mogu primenjivati.

Maksimalni iznos pomoći koji se može isplatiti poljoprivednom gazdinstvu, tokom tri godine povećaće se sa 15.000 na 20.000 evra. Kako bi se izbeglo naršavanje tržišne konkurencije svaka država, članica EU ima određen maksimalni nacionalni iznos koji ne može da premaši. Nacionalna gornja granica iznosiće 1,25 odsto godišnje poljoprivredne proizvodnje države članice tokom istog trogodišnjeg perioda. To je povećanje nacionalne gornje granice od 25 odsto.

Kada su mali iznosi pomoći u pitanju, što je slučaj za de minimis pomoć, zemlje EU ne treda da obavste ili da pribave odobrenje Komisije. Pomoć de minimis obično se koristi u situacijama kada treba brzo regaovati, bez uspostavljanja šeme u skladu sa pravilima državne pomoći, posebno u kriznim vremenima. Ova pomoć često se odnosi za specifičnu namenu, na primer u sprečavanju ili iskorenjenju bolesti životinja čim se pojavi epidemija, ili da se nadoknadi šteta poljoprivrednicima naneta od strane životinja koje nisu pod zaštitom EU ili nacionalnim zakonom, kao što su divlje svinje. Naknada štete uzrokavane od životinja zaštićenih vrsta (vuka, risa, medved i tako dalje) može se nadoknaditi pod prijavom u skaldu sa pravilama državne pomoći, navodi se između ostalog u saopštenju Evropske komisije.

Autor: M.A

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">