Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) sprovodi projekte čiji je cilj da omogući porodicama u ruralnim sredinama da ostvare osnovnu ili dodatnu zaradu. Na taj način ih podstiče da se bave proizvodnjama ili uslugama koje je moguće ostvariti u kućnim uslovima bez previše ulaganja. Jedna od preporuka je i proizvodnja meda i pečuraka.

Posebno se preporučuje uzgoj gljive bukovače koja brzo i lako plodonosi, a proizvodnja može da se organizuje i u malom prostoru. Stručnjaci FAO napominju da te gljive plodonose nekoliko meseci tokom kojih se obavlja berba, a nakon toga trebalo bi ih zameniti novim.

Takva proizvodnja je pogodna da se kombinuje sa još nekim poslom ili aktivnošću na gazdinstvu, jer ne zahteva veliko angažovanje. Kako u FAO navode, proizvodnjom bukovače lako mogu da ovladaju i potpuni početnici. Takođe, ova gljiva može uspešno da raste i razvija se na različitim podlogama.

Kada se počelo s organizovanom proizvodnjom bukovače, kao podloga su se koristile oblice drveća. Sada se, u zavisnosti od toga o kojem delu sveta je reč, upotrebljava pšenična i pirinčana slama, iverica i drugi materijali koji su bogati celulozom.

Na ove podloge seje se micelija, a zatim se pakuje u vreće. One se smeštaju na prohladno i mračno mesto i ostave da micelija proraste. Nakon prorastanja otvaraju se rupe na vrećama kako bi se formirala krupna plodonosna tela. Razvijene gljive se beru i spremne su za prodaju.

Međutim iz FAO organizacije upozoravaju i na neke negativne odlike ovih gljiva. Naime, njihov rok upotrebe najkraći je u poređenju sa drugim gajenim vrstama. Isto tako, prilikom odlaganja na policama podložne su razvoju bakterioza i infekcija mikrogljivama.

Neki ljudi su alergični na spore bukovače koje se oslobađaju tokom plodonošenja. Iz tog razloga se preporučuje da oni koji se odluče za ovu proizvodnju, a ispolje alergijsku reakciju obavezno nose maske. Zaštitne maske mogu se nositi i preventivno.

Svi projekti koje FAO sprovodi imaju zajedničku nameru da pomognu održivi razvoj ruralnih sredina uz očuvanje njihove autentičnosti i životne sredine.

Autor: A. Milić

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2606.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">