Ama – Centar za negu čoveka i prirode, poziva mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane starosti od 18 do 45 godina, kao i udruženja proizvođača zainteresovane za direktnu prodaju da se uključe u projekat „Gajimo uzgajivače“.

Ama – Centar za negu čoveka i prirode u saradnji sa ZMAG – Zelenom mrežom aktivističkih grupa, realizuje projekat koji ima za cilj da otvori prostor za razvoj održive lokalne proizvodnje hrane koja je bazirana na direktnoj ekonomskoj razmeni između proizvođača i potrošača. Ideja vodilja projekta je CSA model (community supported agriculture). CSA je model distribucije hrane koji razvija lokalnu proizvodnju i ekonomiju kroz razvoj mreže direktne ekonomske saradnje proizvođača i potrošača. Na globalnom nivou, dva miliona ljudi učestvuje u CSA modelima razmene. Projekat je projekat u skaldu s mi[ljenjem da je za razvoj mladih poljoprivrednika potrebno stvoriti nove ekonomske odnose u društvu koje će biti zasnovane na principima održivosti, solidarnosti te međusobne saradnje proizvođača i potrošača.

U sklopu projekta, biće realizovano istraživanje Mladi poljoprivrednici i proizvođači hrane i prehrambeni suverenitet.Istraživanje ima za cilj da mapira mlade poljoprivrednike i proizvođače hrane, kao i da istraži domete njihovog rada, nivo zadovoljstva, ali i prepreke i izazove sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu. Poseban akcenat će biti stavljen na koncept prehrambenog suvereniteta i položaja mladih poljoprivrednika na globalnom tržištu ishrane. Ovo istraživanje će biti sprovedeno u Srbiji i Hrvatskoj, i jedinstveno je za ovaj deo Evrope.

Osim istraživanja, tokom projekta će se raditi na uspostavljanju platforme za promociju i direktnu razmenu između potrošača i proizvođaća, u cilju njihove bolje saradnje i održivosti za proizvođače.

Informacije o istraživanju mogu se pronaći na veb adresi http://bit.ly/GG_2019.

Projekat se sprovodi u Srbiji i Hrvatskoj, i podržan je od strane programa Erazmus+ koji u Srbiji sprovodi Fondacija Tempus.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">