Reklama

Pogodni uslovi za setvu su se stekli već polovinom marta, nešto ranije nego prethodnih godina pa je tako setva kraljice polja, šećerne repe, planirane na oko 60 hiljada hektara, privedena kraju.

Počela je i setva kukuruza , FAO 500 i 600 grupe zrenja a s obzirom na to da optimalni rok za setvu naše najrasprostranejnije žitarice traje do polovine maja , predstoji i setva ranostasnih hibrida.
U toku je i setva ranog povrća a kada je reč o uljaricama , biće i rekordnih površina,ocenjuju poznavaoci prilika.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran navodi da sa oko 220 hiljada hektara , koliko se očekuje da će biti pod sojom, Srbija beleži rekordnu proizvodnju ove leguminoze.

Što se tiče suncokreta , on će zauzeti oko 180 hiljada hektara . Ono što u ovom trenutku brine ratare je nedostatak vlage u zemljištu jer jedan kišni dan nije dovoljan za tek posejane useve.

Kada je reč o imputima Prostran ukazuje na to da je na setvu koja je gotovo po pravilu iz godine u godinu skuplja, a ove je to oko 20 odsto, najviše uticao dizel a u manjoj meri veštačko djubrivo. Nepoznanica je kakve će biti cene ratarskih useva na jesen, dodaje ovaj analitičar i ukazuje na trenutno stanje na tržištu, gde je cena pšenice u padu dok soja beleži cenovni rast. To je ujedno i jedan od razloga uvećanih, rekordnih, površina u setvi 2017.