Reklama

Otvaranju ovogodišnjeg Svetskog sajma hrane u Milanu “TUTTOFOOD 2017”, koji je oborio rekorde po broju izlagača i posetilaca, prisustvovala je i delegacija iz Srbije, koju su činili predstavnici srpske Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO). FAO i EBRD su ujedno i domaćini ovog studijskog boravka u Italiji, u okviru koga su naši proizvođači i prerađivači mesa, poput Carnexa, Yuhora i Moricz, obišli još i region Parme i Piaćence, svetski poznate proizvođače mesnih proizvoda.

Kako se navodi u saopštenju UN FAO, delegacija iz Srbije posetila je “Konzorcijum Piaćentini meso” (Consorzio Salumi Piacentini), i “Konzorcijum Pršuta iz Parme” (Prosciutto di Parma) i tom prilikom se detaljnije upoznala sa politikom i kriterijumima kvaliteta koje zastupaju ovi svetski brendovi, procedurama nadzora i zaštite geografskog oznake porekla, kao i zahtevima Evropske unije u pogledu zaštite brendova, unapređenja kvaliteta i konkurentnosti proizvođača i prerađivača mesa iz Italije.

Prema rečima Tamare Penjić, predsednice Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa i izvršne direktorke IM Carnex, poseta Milanskom Sajmu hrane i pića TUTTOFOOD, kao i konzorcijumima u Piaćenci i Parmi, u organizaciji FAO i EBRD, omogućila je članicama naše asocijacije razmenu iskustava u oblasti najnovije tehnologije prerade mesa i promocije zaštićenih brednova, ali i dragocenih iskustava italijanskih proizvođača koji su kroz udruživanje u konzorcijume pronašli svoj put za unapređenje i promociju proizvoda višeg kvaliteta.

Mi imamo proizvode koji su kvalitetni i želimo udruživanjem dodatno da unapredimo konkurentnost naših proizvoda ne samo u Srbiji, već i na zahtevnom evropskom tržištu”, kaže Penjić.

FAO i EBRD u Srbiji realizuju nekoliko projekata koji imaju za cilj uspostavljanje javno-privatnog dijaloga i unapređenje kvaliteta i standarda bezbednosti u oblasti proizvodnje i prerade mesa. Studijska poseta i upoznavanje sa praksom svetski poznatih konzorcijuma u Italiji su odlična prilika za sagledavanje pozitivnih efekata mesoprerađivača udruženih u asocijacije koji preko 40 godina uspešno promovišu visoki kvalitet njihovih proizvoda u zemlji ali i inostranstvu“, ističe Miloš Milovanović, koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji.

Asocijacija prerađivača mesa osnovana je 2016. godine i okuplja predstavnike pet kompanija: Industrija mesa Topola, Yuhor, Carnex doo, Zlatiborac i Moricz. Osnovni ciljevi i delatnost Asocijacije su promovisanje mesne prehrambene industrije strateški orijentisane na proizvodnju proizvoda višeg kvaliteta u odnosu na industrijske standarde i propisane minimalne zakonske uslove za pojedine vrste prehrambenih proizvoda; zaštita prava i interesa mesne prehrambene industrije pred nadležnim državnim organima, domaćim i stranim organizacijama i konkurencijom; promovisanje proizvoda višeg kvaliteta koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije, kao i saradnja sa organizacijama posvećenim razvoju kvaliteta proizvoda.