Reklama

Zabrana saobraćaja Dunavom od Bezdana do Prahova zbog ledenih santi i niskog vodostaja koji stvaraju čepove na reci ne odgovara ni trgovcima žitaricama i sojom, koji su u tekućoj poslovnoj godini planirali izvoz baržama i značajan devizni priliv od prodaje kukuruza. Ova zabrana napraviće zastoj u isporuci i pitanje je koliko će se u narednim mesecima nadoknaditi.

Po rečima čelnog čoveka Poslovne zajednice “Žita Srbije” Vukosava Sakovića, Srbija je trebalo Dunavom da isporuči oko tri miliona tona kukuruza i oko 150 hiljada tona soje.

U decembru je isporučeno i prodato 200.000 tona žutog zrna i 40.000 tona soje i simbolične količine pšenice, jer je trenutna cena hlebnog žita na domaćem tržištu, ma koliko mala i simbolična za domaće proizvođače, previsoka za strane kupce. Za januar je ugovoreno da se beražama isporuči oko 200.000 tona kukuruza.

U poslovnoj organizaciji “Žita Srbije” koja okuplja veliki broj proizvođača i trgovaca žitaricama i uljaricama u rinfuzti veoma su skeptični da će u tome uspeti i već planiraju poslovne gubitke, jer ako je suditi po meteorološkim izveštajima, zastoj u sabraćaju Dunavom potrajaće najverovatnije do kraja januara.