Reklama

Do 1. juna biće konačno poznato da li će nemački „Tenis”, čiji se dolazak najavljuje već dve i po godine, podizati farme svinja u Srbiji.

Kako je za „Politiku” rekao Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede do tada će biti okončan konkurs za izbor zakupaca državne zemlje na 30 godina.

Potvrdio je da je među 219 prijava investitora i sedam firmi osnovanih u Srbiji sa stranim kapitalom. Nedimović nije otkrio o kojim kompanijama je reč ali je rekao da su ovi investitori zainteresovani za poslove u sektoru prerade mesa, uzgoja svinja i goveda, voćarstva i povrtarstva.

Reč je o firmama koje su osnovane u Srbiji ali povezane sa stranim kapitalom. Konkretne informacije objavićemo kada budemo znali ko od tih investitora ispunjava uslove – rekao je Nedimović. On je za naš list potvrdio da je „Tenis” konkurisao na pet lokacija. O investicijama najvećeg nemačkog proizvođača mesa javnost i dalje šturo informiše. Od najavljenih velikih planova za Srbiju i ulaganje od 300 miliona evra za sada je jedino poznato da bi u okolini Zrenjanina i Kikinde mogle da budu izgrađene prve dve farme. Ostalo je i dalje pod velom tajne mada je sasvim izvesno da je „Tenis” zainteresovan isključivo za Vojvodinu kao početnu tačku za širenja biznisa iz Srbije.

Ministar je ranije rekao da „Tenis” „nema nikakav specijalan status” i da će komisija izabrati onoliko investitora koliko ispunjava uslove – možda njih 15 do 20.

O izboru dugoročnih zakupaca državnih parcela odlučuje petočlana komisija. Neki od kriterijuma su visina investicije u sektor poljoprivrede ili poljoprivredno-prerađivački sektor, broj uposlenih radnika, vrednost izvoza, doprinosa razvoju lokalne zajednice… Na javni poziv stiglo je 45 zahteva za prerađivačku industriju, a ostali su ponudili projekte za poljoprivrednu proizvodnju.

Analitičar Čedomir Keco skeptičan je da će „Tenis” ove godine realizovati planove u Srbiji.

„Tenis” neće doći jer nema interesa. I dalje vakcinišemo svinje protiv klasične svinjske kuge iako je najavljivano da će ove godine biti kraj. Izvoz se dozvoljava tek pet godina posle prestanka vakcinacije ili ako se ustanovi regionalizacija zaštite protiv kuge što kod nas nije slučaj – ističe naš sagovornik. On kaže da „Tenisu” ne treba Srbija kao tržište već da iz nje izvozi.

Zašto bi bilo koji ozbiljan strani investitor iz ovog sektora došao u zemlju koja i dalje sprovodi vakcinaciju – kaže Keco. Za njega je takođe sporno i to što se prema nezvaničnim informacijama dosadašnji uzurpatori zemljišta takođe pojavljuju kao potencijalni zakupci zemlje na 30 godina. Ali i pritisak na neke opštine.

Plodno zemljište u opštinama Novi Bečej, Bačka Palanka i Sremska Mitrovica ne treba davati investitorima u dugoročni zakup. Tamo ima dosta stočara i oni zapošljavaju više nego bilo koji investitor koji bi došao – smatra Keco.

Privremeno nastavljena vakcinacija protiv svinjske kuge

Na pitanje kako komentariše tvrdnje analitičara da zbog vakcinacije protiv svinjske kuge „Tenis” nema interesa za dugoročni zakup zemljišta u Srbiji, Nedimović je rekao da je „vakcinacija privremeno nastavljena dok se ne završi zoniranje”.

U tom poslu smo daleko otišli. Vakcinacija protiv svinjske kuge sprovodi se privremeno – izjavio je ministar poljoprivrede.