Reklama

Zrenjanin podstiče razvoj pčelarstva u Srednjem Banatu i povećava sredstava namenjana medarima. Proizvođači prvi put dobili su subvencije i za pčele i to svakom po 100.000 dinara. Gradska uprava pomoći će razvoj pčelarstva i unaprediti proizvodnju meda sa tri miliona dinara ove godine na području Zrenjanina.

Gradonačelnik Čedomir Janjić potpisao je ugovore sa 30 pčelara, kojima je pojedinačno odobrena subvencija od po 100.000 dinara za nabavku novih pčelinjih društava i košnica. Uz obavezu da za tri godine vrati gradu pet košnica.

„Iznenađeni smo zainteresovanošću pčelara po konkursu koji smo raspisali. Uspeli smo da realizujemo i potpišemo 30 ugovora, ali je očigledno da ćemo neka sredstva morati da obezbedimo i nadalje, jer je na našoj teritoriji pčelarstvo u ekspanziji“, iznosi Janjić.

Poslednjih godina republika i pokrajina povećavaju iznose, koje izdvajaju za razvoj pčelarstva, a među retkim lokalnim samoupravama, koje iz svojih budžeta podstiču razvoj specifične agrarne delatnosti našao se i Zrenjanin.

To posebno pozdravljaju u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV), čija društva širom pokrajine imaju oko 2.300 registrovanih pčelara. Iako su od poslednje četiri godine bile nepovoljne za razvoj pčelarstva, u Savezu ističu da ohrabruje što je broj zainteresovanih u porastu.

„Lepo je što je Zrenjanin prepoznao značaj ove proizvodnje i izdvojio sredstva da bi pčelari poboljšali aktivnost i uvećali broj košnica. Nadam se da će akcija zaživeti i u narednom periodu pomoć biti još veća“, izjavio je Radomir Vlačo, predsednik SPOV-a.

Pčelari iz grada na Begeju ističu da im je novac dobrodošao i veruju da će moći da prošire proizvodnju. Do sada su dobijali samo subvencije, koje država daje po košnici, a sada su prvi put u prilici da uz pomoć grada nabave opremu i pčele.