Na poljima Sobovice kod Kragujevca ove nedelje uspešno je završena druga po redu berba belih špargli. Ovaj zasad, jedinstven u ovom delu Srbije, prostire se na 4,5 hektara i u vlasništvu je porodice Milanović. Bela špargla se nikada ranije nije gajila u Šumadiji, a još manje jela, tako da je ovo povrće prava retkost u ovom delu Srbije.

Bela špargla svoj prvi rod daje u trećoj godini. Prinos je oko tone po hektaru, a narednih se očekuje od pet do 10 tona. Prema rečima Marka Simića, menadžera proizvodnje, specifičnost u gajenju bele špargle je što bankovi moraju da budu pokriveni folijom. Špargla raste ispod zemlje i ne treba da bude u kontaktu sa Sunčevom svetlošću.

– Čim izbije na površinu vreme je za berbu. Ovo povrće nije uobičajeno u našem kulinarstvu, ali zato ga nemačko tržište izuzetno traži. Špargla je višegodišnja biljka i jednom posađena traje 10 do 15 godina, kaže Simić.
Cena kilograma bele špargle kreće se od 1.500 do 2.000 dinara.

Autor: B. Nenković

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">