• Autor
    Članci
  • Član 9.338

    Vec nekoliko meseci u nasoj zemlji je ista ekipa koja vara ovaj nas jadni narod. sada je tema TARTUFI.
    Ranije su to bili puzevi, neke plemenite kune? Sigurno i pre toga nesto kao i u buducnosti, nesto slicno sto ce biti u trendu.
    Ako se secate tako su obmanuli g. Trnavcevica koji se posle javno izvinjavao u svojim emisijama.

    Danas 02.5.je na TV B92 bila emisija o prevarantima. U Listu Politika od 26.04.013 novinarka na 17.strani.

    Predstavljaju se kao engleska „kompanija“koja uopste nema kapitala. To mozete proveriti. http://www.greenlaboratories.net, dole, posle pisanja.

    U cemu je prevara:

    Mecja leska
    To je divlja leska na kojoj se kalemi hibridna i plodovi su jako neugledni i sa malim prinosom. Obicno ljudi misle da ako nebude tartufa bice lesnjaka tako da smanjuju neuspeh ako ne bude nista od tartufa. Dve trecine ce odneti veverice a od tartuga ni T.

    Kacifikacija zemljista kosta oko 1500E po hektaru i zemljiste mora biti prilagodjeno na PH vrednost izmedju 7 i 8. Kontrola zemljista se obavlja na svakih mesec dana. Da ne pricam o mineralnom sastavu i nadmorskoj visini na kojoj radjaju u prirodi odredjene vrste tartufa. Takodje sadnice navodnjavati sistemom kap po kap.

    Koji su to tartufi? Ima nekoliko koji su jako vredni: Tuber magnatum-pico, T. melanosprum, aestivum, unicatim, macrosporum i to je kraj!!
    Na svojoj Web prezentaciji prikazuju sertifikate uvoza- cega? Na toj kopiji mozete naci firmu iz Italije koja im je to navodno prodala.

    U naj ozbiljnijim laboratorijama mozete kupiti sertifikovanu sadnicu na kojoj se garantuje da je mikoriza sa domacinom-visom biljkom uspostavljena i da je biljka adaptirana na nesterilne uslove. To dalje nista ne znaci ako zemljiste nije uspesno adaptirano i imitira prirodne basene gde tartufi rastu od vajkada.
    Takva sadnica, zavisno od starosti, koja je uzgajana u specijalnim uslovima kosta izmedju 11 i 22E. Zamislite da je njihov plan da zasade 1.000.000 u Srbiji. Pomnozite koliko su oni PLATILI takve sadnice i daju vam za 300e koliko kod njih kosta biznis plan. Sigurno jos nesto kao kod puzeva gde ste trebali kupiti od njih specijalne zicane ograde da vam puzevi ne zbrisu. Obicna zicana ograda ne dolazi u ozir!

    Dalje:

    Na jednom hektaru mozete posaditi od 1200-1800 lesnjaka (Josip Hrka u svojoj knjizi TARTUFI poznavanje, branje,uzgoj i pripremanje) , molio bih vas da pomnozite sa gornjim cenama.

    Prvih nekoliko godina vas ocekuje povrsno okopavanje oko svake sadnice i uklnjanje korova izmedju sadnica uz stalnu provere PH vrednosti zemljista. Kako vi vise nemate prava na vasu zemlju u narednih 20 godina na kojoj ce oni izvodite te radove, navodno uz odgovarajuci ugovor gde ce vam oni pronaci i isplatiti nabrane tartufe i u svojoj ekonomskoj racunici – garantuju zaradu domacinstvu koje prevare od 1200-1400e!!!

    Vinova loza je jedna od jastarijih kultura koja se kultivise u nasoj civilizaciji. Znaju se, pogotovu sada, sve agro-tehnicke mere koje se primenjuju svake godine na isti nacin. Moze li vam neko garantovati da ce te svake sezone ubrati kolicinu koja je isplativa i za to isplatiti nadoknadu? Naravno da ne svaka sezona je drugacija u prinosima. To takodje vazi i za ostale kulture, visnja, jagoda i sl.

    Dalje:

    Prosla sezona tartufa je bila ocajna zbog suse, predhodna je bila dobra, u buducnosti ????? Zakljucite sami.

    Ako i rode, sto je nemoguce sa ovakvim prevarantskim pristupom? Treba vam u sezoni armija tragaca sa obucenim psima koji trebaju da pokriju sve terene sirom nase zemlje. Zamislite samo.
    Svaka vrsta tartufa raste u istom periodu. Zamislite, dalje, zemljista koji su oni navodno uradili da mogu da postignu da ih nadju (tartufe) uz dresirane pse malte ne svakog dana.

    I tako dalje, ako vas intersuju detalji ili imate pitanja mozete mi pisati.

    Član 9.305

    .. u APR nisam pod tom nazivom green laboratories d.o.o. mogo da nadem tu firmu..
    sto se tice ltd firmi u UK mozete za vrednost od jednog dorucka da otvorite i registrujete taku firmu!! kao sto ime vec kaze limited company sa OGRANICENJEM.

    Web stranica izgleda stvarno fenomenalno a zasto ondaj nema vise informacija o vlasnicima..

    Nekada sam za kolege prevodio dokumentaciju o LAGOTTO ROMAGNOLO psa koji je po nasoj nekadasnoj proceni bio jedina alternativa za pronadu tartufa. Samo za jedno sam mogo da se uverim psa koji je treniran i ima kvalitet da namirise te tartufe nije moguce bilo da se kupi izpod € 7.000.- i trebalo je da se ceka …. pricam o trzistu u nemackoj koje je bilo poverljivije nego italjansko, njima se nije moglo poveriti…

    Tako da nasi tartufi koji ima na nasem podruciju dalje vegitiraju u skladu sa prirodom!
    No, kad nismo mogli da to odradimo ko ce ondaj sve te prehodne prepreke da preskoci?

    Mislim da je vazno da oni koji nemaju izkustvo o nekim poslovima (recimo tartufe) imaju mogucnost da se informisu o pravim podacima. Sta RTS emituje to je katastrofa sto se tice kvalitetnog novinarstva a da nepricamo o nasim zalosnim print medijama…
    Tako da podrzavam gornji post koji daje uvid i konstruktivno kriticno „moguce prevare“ analizira.

    Član 9.338

    Vlasnik je isti covek koji je varao i ranije, setite se puzeva, ukrasnih kuna ili vec sta i td.

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.