Reklama

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za polјoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić, predstavio je rezultate dosadašnjih ulaganja u sisteme za navodnjavanje i polјoprivrednu proizvodnju korisnicima bespovratnih sredstava na konkursima resornog sekretarijata, koji su danas potpisali nove ugovore za dobijanje podrške od Pokrajine. Potpredsednik Ješić najavio je i da će obim sredstava planiranih za narednu godinu za subvencije u polјoprivredi iznositi 6 milijardi dinara.

U Vladi Vojvodine danas je uručen 51 ugovor za dodelu bespovratnih sredstava u visini od 14,5 miliona dinara, koje je Sekretarijat namenio za investiranje u sisteme za navodnjavanje, i 14 ugovora čija je vrednost 28,5 miliona dinara, što polјoprivrednicima treba da posluži kao podrška u stvaranju proizvoda sa većom dodatom vrednošću.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić istakao je da Sekretarijat putem podsticajnih sredstava namenjenih stvaranju proizvoda sa dodatom vrednošću želi da omogući da polјoprivreda ne zavisi samo od monopola, već da se razviju mali kapaciteti u celoj Pokrajini. Kao najveće monopoliste, označio je mlekarsku i mesnu industriju, te je naglasio da su ovakvi podsticaji stoga veoma važni, i istakao da su nastojanja da Pokrajina polјoprivrednim proizvođačima istovremeno pomogne tako što će im omogućiti da budu konkurentni i da ono što proizvedu prodaju kao finalni proizvod. On je naveo da je namera da se u naredne tri godine završi projekat, koji podrazumeva izgradnju 40 maloprodajnih objekata koji će biti vlasništvo farmera i gde će Pokrajina dati podsticajna sredstva za tehnologiju, preradu i novu genetiku, što će omogućiti malim proizvođačima da, kada otkuplјivači ne poštuju ugovore, nezavisno od velikih industrija, sami prodaju svoje brendove. Ješić je podvukao da je to moguće jedino uz podršku države.

Potpredednik Ješić podsetio je da se podsticajnim sredstvima iz programa namenjenog razvoju vojvođanskog sela, sufinansira rekonstrukcija, dogradnja i adaptacija objekata u kojima se vrši prerada mleka, mesa, voća i povrća. Takođe, pomoć je opredelјena i za adaptaciju objekata u kojima se vrši prerada meda i za nabavku opreme za preradu mleka, mesa, voća i povrća, ulјanih kultura, lekovitog, začinskog, aromatičnog bilјa i pčelinjih proizvoda.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju korisnici registrovani na teritoriji AP Vojvodine, i to fizičko lice – nosilac i članovi registrovanih polјoprivrednih gazdinstava, te zemlјoradnička zadruga, kao i preduzetnik – fizičko lice upisano u Registar privrednih subjekata. Visina planiranih podsticajnih sredstava je 90 miliona dinara. U prvoj fazi isplaćeno je približno 23 miliona dinara kroz 16 ugovora, dok je danas ugovore potpisalo 14 korisnika, čija je ukupna vrednost 28,5 miliona dinara.

Od početka realizacije do sada, primlјeno je 48 predloga projekata, a odobreno 30, u ukupnoj vrednosti preko 51 milion dinara. Najveće interesovanje vladalo je za bespovratna sredstva namenjena za rekonstrukciju, dogradnju i adaptaciju objekata za preradu voća i povrća i nabavku opreme za njihovu preradu, gde je izdvojeno 34 miliona dinara. Za nabavku opreme za preradu ulјanih kultura usmereno je 6,5 miliona dinara i isto toliko za adaptaciju objekata za preradu mesa i nabavku opreme za preradu mesa. Povodom aktivnosti u okviru adaptacije objekata za preradu pčelinjih proizvoda i nabavku opreme za njihovu preradu izdvojeno je 3 miliona dinara, dok je za preradu mleka i nabavku potrebne opreme, Sekretarijat polјoprivrednim proizvođačima obezbedio jedan milion dinara. Konkurs je otvoren do 30. septembra 2013. godine.

Kada je reč o ulaganjima Pokrajinske vlade u sisteme za navodnjavanje, potpredsednik Ješić je izneo da je od pre nekoliko meseci kada je započeo ovaj vid podrške, danas tristoti korisnik potpisao ugovor za podsticajna sredstva u ovoj oblasti. Posebno je čestitao na dobijenim sredstvima polјoprivrednim proizvođačima, koji su imali tešku godinu iza sebe, gde su prinosi bili pristojni ali su cene bile neodgovarajuće, i koji su ipak rešili da investiraju u sebe i svoje porodice, tako što ulažu u svoju proizvodnju i budućnost, odnosno u zalivne sisteme koji će im omogućiti da osiguraju svoje prinose. Konkursom za ulaganja u zalivne sisteme, koji je startovao u martu, planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 175 miliona dinara. Do sada je od ukupnog iznosa sredstava, 68,9 miliona dinara ili 59,1% izdvojeno za kupovinu opreme za navodnjavanje ratarskih useva. Za kupovinu opreme za navodnjavanje u voćarstvu je utrošeno ukupno 27,3 miliona dinara ili 23,4%, a u povrtarstvo je usmereno 20 miliona dinara ili 17,2%. Preostala sredstva u iznosu od oko 340.000 dinara su utrošena za kupovinu opreme za navodnjavanje vinograda i lekovitog bilјa. Sredstva opredelјena današnjim ugovorima i za ostvarivanje proizvoda sa dodatom vrednošću iznose pomenutih 14,5 miliona dinara.

Izvor: vojvodina.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">