Državni sekretar Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović izjavio je danas da država, i pored toga što ne određuje cene niti utiče na tržište i aktuelnu cenu suncokreta, želi da se uklјuči i kao medijator pomogne da se potencijalni problem reši, ili da do njega ne dođe, a naročito ne u vidu protesta.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je Golubović nakon sastanka sa predstavnicima ulјara Srbije istakao da su proizvođači i prerađivači ti koji moraju zajedno naći rešenje kada je reč o pitanjima cene i otkupa suncokreta, i dodao da postoji evidencija i mogućnost da se putem interneta vide svetske otkupne cene na berzama.
On je rekao da je od prerađivača – ulјara dobio uveravanja da će poštovati cene na međunarodnom tržištu, i potvrdio da će oni održati i sastanak sa asocijacijom polјoprivrednika koja je najavila proteste, u cilјu zajedničkog rešenja problema.
Resorno ministarstvo uputilo je apel proizvođačima i prerađivačima da pokušaju da nađu kompromis i da u pregovorima dođu do rešenja, naglasio je državni sekretar.

„Iako država ne odredjuje cene niti utiče na tržište i aktuelnu cenu suncokreta, trenutno je problem u najavi i želimo da se uključimo i da kao medijator pomognemo da se potencijalni problem reši ili da do njega ni ne dodje, a pogotovo ne u vidu protesta“, rekao je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović nakon sastanka sa predstavnicima uljara Srbije.

„Zato smo i sazvali sastanak sa uljarima kako bismo čuli njihovo obrazloženje situacije kada je u pitanju cena i otkup suncokreta. Kao i uvek do sada, kada su ovakvi problemi u pitanju, jedino akteri – proizvodjači i preradjivači su ti koji moraju zajedno naći rešenje“, naglasio je Golubović i dodao da postoji evidencija i mogućnost da se putem interneta vide svetske otkupne cene na berzama.

„Dobili smo uverenje preradjivača – uljara da će poštovati cene koje su na medjunarodnom tržištu, a koliko smo čuli, imaće i sastanak sa odredjenom asocijacijom poljoprivrednika koja je najavila proteste kako bi zajednički rešili problem i našli najbolje rešenje“, kazao je Golubović.

„Ministarstvo poljoprivrede poziva sve – i naše drage proizvodjače i preradjivače da pokušaju da nadju zajednički jezik, pa da za pregovaračkim stolom rešimo odredjeni problem, jer svaka eskalacija i radikalni potezi ne daju dobre rezultate“, zaključio je Golubović dodavši da je resorno ministarstvo uvek spremno da kao posrednik pomogne u rešavanju problema jer „eskalacijom nećemo rešiti ništa“.

Izvor: srbija.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">