Univerzitet Potomak iz SAD objavio je koje su zemlјe sedam najvecćih zemalјa proizvođača polјoprivrednih proizvoda. U 2020. godini polovina globalne polјoprivredne proizvodnje dolazila je iz Azije, a ekonomije poput Kine i Indije bile su klјučni igrači u svetskoj sferi. Evropa je požnjela jednu desetinu svetske polјoprivredne proizvodnje, a među najvecćim proizvođačima su Rusija, Ukrajina, Španija i Nemačka, naveli su predstavnici Potomaka.

Istovremeno, Severna Amerika je proizvela 826,9 miliona tona polјoprivrednih proizvoda ili oko 8,5% ukupne svetske proizvodnje. Južna Amerika je snabdevala šestinu svetske polјoprivredne proizvodnje, uglavnom iz Brazila i Argentine.

Kina je jedan od najvecćih polјoprivrednih proizvođača na svetu, sa polјoprivrednom proizvodnjom od 1,1 bilion dolara u 2020. godini, što je rekordno visok nivo. Veliki deo njenog uspeha u polјoprivredi potiče od ogromnog prostranstva, bogatog tla i velike radne snage. Sa manje od 10% svetske obradive zemlјe, Kina proizvodi 25% svetskog žita, što je čini klјučnim igračem u globalnoj bezbednosti hrane. Kina je 2020. godine bila vodeći proizvođač preko 30 useva, uklјučujući pšenicu, pirinač, paradajz i krompir. Pirinač je bio najproizvedenija kultura u Kini, koja je ukupno dostigla vrednost od 353,1 milion tona. Kina se takođe rangira kao drugi najveći proizvođač na svetu za kukuruz (260,6 miliona tona), piletinu (15,1 miliona tona), banane i ulјanu repicu. To je zahvalјujucći svom sastavu zemlјišta, prirodnim resursima i tehnološkom napretku.

U 2020. polјoprivredna proizvodnja SAD iznosila je 134,7 milijardi dolara, oko 0,6% njenog nacionalnog BDP-a. Godine 2020. Sjedinjene Države su bile najveći svetski proizvođač kukuruza (360,2 miliona tona), požnjevši oko jedne trećine svetske proizvodnje.

Takođe proizvodi više od polovine svetske proizvodnje badema i preko jedne trecćine svetske proizvodnje borovnice. Sjedinjene Države su najvecći proizvođač kravlјeg mleka (101,2 miliona tona), piletine (20,4 miliona tona), mesa (12,3 miliona tona) i sirka (9,4 miliona tona).

Tokom proteklih 20 godina, ruska polјoprivredna industrija je brzo rasla, a njena proizvodnja je porasla sa 10 milijardi dolara u 2000. na 85,5 milijardi dolara u 2020. godini. Zahvalјujucći investicijama i tehnološkom razvoju, njena proizvodnja žitarica pretvorila je Rusiju u globalnog igrača u proizvodnji hrane, hranecći preko dve milijarde lјudi širom sveta.

Meksiko, Brazil i Indija spadaju u značajne polјoprivredne proizvođače.

EU uvozi mnogo više hrane nego što izvozi i njena potrošnja negativno utiče na planetu, međutim, postoji želјa da se to promeni, ocenjuje se u novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF). Ukazuje se da EU, iako je najveći svetski izvoznik polјoprivredno-prehrambenih proizvoda u ekonomskom smislu, beleži trgovinski deficit kada se meri ono što je zaista važno u smislu hranjive vrednosti, kao što su kalorije i proteini. “EU troši mnogo više od svog poštenog udela i njen trenutni visok nivo proizvodnje hrane moguć je samo zahvalјujući velikom uvozu sirovina”, ističe se u izveštaju. WWF upozorava i da se rat u Ukrajini koristi kao opravdanje za ublažavanje ekoloških standarda EU.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">