Posle decenija sporadičnih pokušaja da se stranim tržištima organizovano ponudi najkvalitetnije voće i povrće, opštine Blace i Merošina odlučile da ubuduće zajednički nastupaju u svetu

Kada se u našoj zemlјi povede razgovor o voćarstvu, nikada ne izostane priča o bogatom rodu koji je malo i nedovolјno iskorišćen, ili čak i propada. Najviše se govori o proizvodnji šlјiva širom Srbije, ili višanja u niškom kraju. Za razliku od proizvođača maline u zapadnim krajevima zemlјe, koji su dobro organizovani i već decenijama imaju svoje mesto na evropskom ili drugim inostranim tržištima, činjenica je da su oko šlјive i višnje do sada beleženi samo sporadični pokušaji da se organizovano probiju do stranih potrošača.

Početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji doneo je jugu i jugozapadu naše zemlјe nove i velike mogućnosti da u projektima koje finansira EU i višnja i šlјiva s ovih prostora najzad naprave dobar i siguran put do stranih tržišta. U okviru Programa „Eks-čenč” („Ex-change 4”) i paketa podrške Evropske unije gradovima i opštinama u Srbiji, ovih prolećnih dana započela je realizacija projekta Suva šlјiva i suva višnja za Evropu, vrednog nekoliko stotina hilјada evra, u kojem će prvi put zajedno učestvovati opštine Merošina kod Niša i Blace u potkopaoničkom kraju.

Do februara sledeće godine ove dve opštine – Merošina, poznata po izuzetnoj i kvalitetnoj oblačinskoj višnji, i Blace, čuveno po visokorodnim šlјivama, biće u obavezi da sačine strateške prioritete. To znači, kako je predviđeno projektom, da će jačati kapacitete i konkurenciju među proizvođačima šlјive i višnje, ali i promovisati zadrugarstvo, na koje se poslednjih decenija potpuno zaboravilo.

Jedan od najvažnijih zadataka rukovodstava dve opštine svakako je da na lokalnom nivou obezbede uslove za prelazak s primarne na sekundarnu proizvodnju i za uvođenje, brendiranje i plasman novog, odnosno gotovog proizvoda – umesto sirovih, za evropsko tržište pripremaće se suve višnje i šlјive.

U Merošini i Blacu zahvalјujući ovom projektu biće organizovane stručne radionice u kojima će proizvođači šlјiva i višanja moći da steknu znanja o tehnologijama sušenja voća, organskoj proizvodnji, o metodama uspešne borbe protiv bilјnih štetočina i standardima u voćarstvu. Samo na taj način odgovoriće se zahtevima evropskog tržišta i ispuniti visoki kriterijumi probirlјivih potrošača.

A da ne bi bilo propusta u realizaciji samog projekta, opštine Merošina i Blace, koje su potpisale sporazum o saradnji u voćarstvu, dobiće i partnere iz Evrope: sa svojim iskustvima u preradi voća i pripremi za plasman na tržištima zapadnoevropskih zemalјa proizvođače iz ovih krajeva Srbije upoznaće predstavnici opština Rajhenbah iz Nemačke i Kolekorvino u Italiji.

U ovim opštinama na jugu i jugozapadu Srbije kažu da, kada je pomoć već stigla „sa strane”, odnosno iz Evropske unije, onda se prilika i velika šansa ni slučajno ne smeju propustiti. I da će uložiti maksimum svog znanja i mogućnosti da pokažu i dokažu Evropi da nije pogrešila što se svojim projektima opredelila za Merošinu i Blace.

A da li se moglo bez te pomoći i zašto ranije ništa nije preduzeto da šlјiva i višnja organizovanije krenu na strana tržišta, to je već neka druga priča.

Toma Todorović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">