Izvor: Tanjug

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je danas u Subotici da su cene kukuruza i pšenice u ovom trenutku relativno niske, ali će možda u narednom periodu doći do njihovog rasta.
Cena kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu kreće se od 15 dinara do 15,50 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV), dok cena pšenice iznosi od 17 dinara do 17,50 dinara po kilogramu bez PDV, kazao je direktor Galetin.

“Tržište kukuruza nas je pomalo iznenadilo sa prilično niskom cenom, dok je tržište pšenice posle dugog perioda stagnacije pokazalo tek neke male znake napretka, što i dalje ne znači da će u neposrednom narednom periodu cena ići gore”, kazao je Galetin .

Galetin je u izjavi novinarima na poljoprivrednom forumu “Hrana za Evropu” ukazao da je u ovom trenutku domaće tržište pšenice blokirano na strani tražnje, a tržište kukukruza na strani ponude.

“Naši mlinsko-prerađivački kapaciteti manje-više su snabdeveni određenom količinom pšenice za neki srednjoročni period, pa pšenica praktično nema pravog kupca na domaćem tržištu”, rekao je Galetin.

Galetin je napomenuo i da je embargo privremenih institucija u Prištini na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju praktično blokirao jedan veoma važan ‘tržišni ventil “ za državu , jer je u južnu pokrajinu mesečno odlazilo od 10.000 do 15.000 tona pšenice.

Galetin je dalje kazao da je cena kukuruza, sa apsolutnog minimuma od 14,80 dinara koji je dostigla proteklih nedelja, “počela da ide na gore”.

Kako je Galetin objasnio, ponuda kukuruza trenutno je smanjena zbog očekivanja da će cena te žitarice još ići na gore, te će kasnije moći da bude ostvarena bolja zarada.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">