Čajetina – 10. jun 2020. godine. Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Čajetina i Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ pokrenuli su zajednički pilot projekat „Fond za podsticaj razvoja polјoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina“. Partnerski projekat zvanično je počeo sklapanjem ugovora o saradnji koji su potpisali direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel i Vladimir Bojović, direktor PD „Zlatiborski eko agrar“. Osnivanje inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

Kroz partnerstvo opštine Čajetina i Fondacije Ana i Vlade Divac, obezbeđena su podsticajna sredstva koja će biti usmerena putem Konkursa, namenjena razvoju polјoprivredne i prehrambene proizvodnje u opštini Čajetina, u ukupnom iznosu od 3.300.000 dinara.

„Fondacija Ana i Vlade Divac već 10 godina pomaže polјoprivrednike u seoskim područjima kako bi im omogućila pokretanje ili unapređenje proizvodnje, kao i ostanak porodica na njihovim imanjima. Do sada smo, uz pomoć donatora i partnera, pomogli više od 1.000 polјoprivrednih gazdinstava širom Srbije. Drago nam je što smo sa partnerima razvili i ovaj novi model ulaganja u razvoj polјoprivredne proizvodnje, za koji sam uverena da će biti uspešan i da će postati primer za druge opštine širom zemlјe. Zahvalјujem se ovom prilikom opštini Čajetina, Eko Agraru, USAID-u, kao i predstavnicima medija”, rekla je ovom prilikom Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Sredstva fonda biće podelјena putem Konkursa i namenjena su podršci polјoprivrednicima i udruženjima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane na teritoriji opštine Čajetina, čime se obezbeđuje pristup dodatnim sredstvima za unapređenje proizvodnje jagodičastog voća i preradu hrane. Iznos podsticajnih sredstava je 200.000 dinara za polјoprivrednike, a 1.000.000 dinara za udruženja.

„Privredno društvo „Zlatiborski eko agrar“ uz podršku opštine Čajetine poslednjih devet godina se uspešno bavi razvojem polјoprivrede na teritoriji ove opštine. Najveći deo podrške polјoprivrednicima je u okviru programa mera i subvencija za registrovana polјoprivredna gazdinstva, a manji deo obezbeđujemo iz raznih donatorskih fondova. Rado smo se odazvali pozivu na saradnju sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i drago nam je što smo sa partnerima razvili i ovaj novi model ulaganja u razvoj polјoprivrede za koji sam uveren da će biti uspešan i da će postati primer dobre prakse u regionu. Ovom prilikom se zahvalјujem Fondaciji Ana i Vlade Divac, USAID-u i opštini Čajetina i nadam se dugoj i uspešnoj saradnji”, izjavio je Vladimir Bojović direktor PD “Zlatiborski eko agrar“ doo.

Ovim inovativnim fondom se obezbeđuju podsticajna sredstva za male proizvođače hrane kako bi mogli da izvrše potrebne investicije i unaprede svoju proizvodnju, a da nemaju opterećenje kreditne kamate. Polјoprivrednicima, korisnicima sredstava,fonda opština Čajetina će dodeliti i subvencije od 30%, a udruženjima od 20% od iznosa sredstava dobijenih iz fonda.

Konkurs za zainteresovane polјoprivrednike i udruženja proizvođača i prerađivača hrane biće otvoren 15. juna 2020. godine na sajtovima Eko agrar i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">