Pozdravlјamo odluku Ministarstva polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije koje je konačno, pa makar i sa šest meseci zakašnjenja, priznalo problem i počelo da ga rešava tamo gde je problem i nastao, a to je u kukuruzu. Pokrajinski sekretarijat za polјopirvredu, vodoprivredu i šumarstvo daje svoju podršku i aktivno učestvuje u rešavanju ovog problema na teritoriji AP Vojvodine.

Podsećamo, da je Ministarstvo polјoprivrede više radilo svoj posao, a manje štitilo tajkune i monopoliste u preradi mleka i manje se bavilo politikom ovaj problem bi bio puno ranije rešen!

Selјak ne sme da trpi, te još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije da svojom uredbom obaveže prerađivače mleka da nastave sa otkupom mleka od selјaka i ne dozvoli da štetu u problemu za koji je sama kriva, jedino snose proizvođaci mleka.

Danas je održan prvi sastanak Radne grupe za praćenje stanja prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i hrani za životinje na teritoriji AP Vojvodine čiji je zaklјučak da se u otpočne besplatni monitoring stočne hrane na farmama na teritoriji Vojvodine. Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS iz Novog Sada vrši besplatno uzorkovanje hrane za životinje i kukuruza na Aflatoksine, Ohratoksin i Fumunizin, a radna grupa će nakon analiza doneti preporuke za način pobolјšanja kvaliteta hrane za životinje na farmama.

Izvor: http://www.psp.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">