Investicije će u agrarnom budžetu za narednu godinu biti povećane za sedam odsto, a deo novca za subvencije biće usmeren upravo u ulaganja, kaže ministar polјoprivrede Dragan Glamočić. Želimo polјoprivrednike da spremimo za tržišnu utakmicu EU, ističe Glamočić. Tvrdi da ima dovolјno projekata za otpočinjanje radova iz kredita UAE.

Ministar polјoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Glamočić kaže da je povećanje agrarnog budžeta od dva odsto u narednoj godini maksimum koji je u ovom trenutku mogao da bude ostvaren.

„Verujem da će polјoprivrednici biti zadovolјni, pogotovu što ćemo ove godine isplatiti sve obaveze prema njima, pa će i budžet biti veći“, rekao je Glamočić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Govoreći o subvencijama za polјoprivrednike, Glamočić je rekao da one neće biti smanjene, osim što će deo od 6.000 dinara po hektaru, koji su polјoprivrednici do sada dobijali bez ulaganja, biti usmeren u investicije.

„Navjeći deo agrarne politike će ostati konzistentan, a mali deo ćemo promeniti kod investicija. Ovaj budžet se razlikuje u tome što su investicije povećane za sedam odsto, a smanjene subvencije, jer želimo da pripremimo naše polјoprivrednike za tržišnu utakmicu sa farmerima Evropske unije“, objašnjava ministar polјoprivrede.

Komentarišući navode prvog potpredsednika Vlade da Srbija nema projekte u koje može da uloži novac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Glamočić je rekao da je Aleksandar Vučić mislio da nemamo dovolјno kvalitetnih projekata, ali tvrdi da ima dovolјno projekata da radovi mogu da počnu.

Podseća da postoje dva kredita od po 100 miliona dolara – jedan za navodinjavanje i drugi za opšte projekte u polјoprivredi.

Prema njegovim rečima, projekti za navodnjavanje biće usmereni u prvoj fazi ka infrastrukturnim projektima.

Kada je reč o drugom kreditu, ministar polјoprivrede je rekao da je reč o širokom dijapazonu projekata iz polјoprivrede, poput kupovine opreme i gradnje novih objekata.

„Polјoprivredinici nemaju razloga za brigu, biće jednostavno i ne treba da očekuju probleme. Ministarstvo će biti kompletno na raspolaganju“, kaže Glamočić i dodaje da će Ministarstvo formirati posebnu jedinicu koja će se time baviti.

Kada je reč o nivou aflatoksina u mleku, Glamočić se nada da će do maja on biti vraćen na 0.05 mikrogram po kilogramu.

„Pratimo rod kukuruza, nivo aflatoksina nije prisutan ili je značajno smanjen, što nam daje mogućnost da smanjimo do maja“, rekao je ministar polјoprivrede.

Ministar Glamočić istakao je da Srbija mora zakone da uskladi sa zakonima EU, „ali to ne znači da ćemo dozvoliti gajenje i korišćenje GMO proizvoda“.

„Nećemo dozvoliti gajenje GMO na teritoriji Srbije, nećemo dozvoliti GMO u ishrani lјudi. Što se tiče uvoza, građani treba da znaju da 95 odsto mesa, mleka i jaja, koje dolaze iz drugih zemalјa, su od životinja hranjenih GMO sojinim proizvodima“, objasnio je ministar Glamočić.

Prema njegovim rečima, ti proizvodi ne podležu deklarisanju, i to će biti promenjeno. „Proizvodi će imati deklaraciju i razlika je u ceni“, rekao je ministar.

Čekamo odluku Vlade da Nacrt zakona o GMO stavimo u proceduru, najavio je ministar Glamočić.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">