Reklama

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

Veterinarska inspekcija Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred,e dana 24.11.2010. godine je od strane načelnika OUP-a Užice obaveštena da je na magistralnom putu Požega – Užice zaustavljen kamion na kojem je zatečena izvesna količina smrznutog mesa. Republička veterinarska inspekcije je po pozivu izašla na teren i zapisnički konstatovala da je na kamionu zatečeno 1500 kg smrznutog svinjskog mesa (zapakovanog u 125 kutija po 12 kg) poreklom iz Brazila-“Perdigo“ (deklaracija je bila bez prevoda na srpski jezik) i 1008,1 kg smrznutog goveđeg mesa zapakovanog u 40 kutija poreklom od proizvođača iz Australije i prevodom deklaracije na albanski jezik.

Na licu mesta doneto je Rešenje o zapleni iste količine mesa, koje je zbog nepostojanja kompletne veterinarsko-sanitarne dokumentacije, nepoznatog zdravstvenog statusa, neuslovnog transportovanja, nepostojanja sertifikata i deklaracija na srpskom jeziku, Rešenja o dozvoli uvoza i dr. poslato na neškodljivo uklanjanje otpremanjem u kafileriju u Ćupriju. Veterinarska inspekcija je dana 25.11.2010. godine po pozivu od strane radnika OUP-a Užice, izvršila vanrednu kontrolu u diskontu “MM“ u ulici Višeslava Bugarinovića bb u Sevojnu kao i domaćinstva lica povezanih sa pošiljkom. Izlaskom na teren veterinarska inspekcija zapisnički je konstatovala da je zatečena veća količina mesnih proizvoda i to 161,7 kg dimljenih mesnih proizvoda (čajna kobasica, kosti i svinjska rebra, slanina i svinjska pršuta), kao i 327,5 kg kačkavalja poreklom iz BiH.

Za navedenu količinu mesnih proizvoda nije postojala odgovarajuća dokumentacija, niti Rešenje nadležnog Ministarstva za proizvodnju i preradu mesnih proizvoda. Na licu mesta veterinarska inspekcija je donela Rešenje o zapleni iste količine mesnih proizvoda koji su skladišteni u magacinskom prostoru diskonta “MM“ u Sevojnu, opština Užice do okončanja postupka. Na području opštine Čajetina veterinarska inspekcija je sa radnicima OUP-a Užice, izvršila vanrednu kontrolu u SZR “Prerada mesa Radovanović“ u selu Šljivovica i u domaćinstvu – pomoćnim objektima. Kontrolom je zatečena jedna kutija goveđeg mesa u težini od 25,5 kg poreklom sa Novog Zelanda i dve kutije svinjskog mesa 24 kg poreklom iz Brazila, bez deklaracije na srpskom jeziku i bez prateće dokumentacije. U objektu za preradu mesa u rashladnoj komori zatečeno je 185,1 kg odkošćenog svinjskog mesa u komadima u lodni (na kojoj nije bilo oznake kao ni deklaracije) i jedna količina loja. Nadležni veterinarski inspektor doneo je Rešenje o zabrani upotrebe i stavljanja u promet kao i korišćenja svih navedenih količina mesa i naložla neškodljivo uništavanje na zakonit način u kafileriji Ćuprija.

Protiv odgovornih lica, zatečenih u nelegalnom posedovanju i prometu, biće podnete odgovarajuće prijave.

Odgovor na: Zaplena mesa na magistralnom putu Užice – Požega i vanredne kontrole u zlatiborskom okrugu

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">