Francuski polјoprivrednici blokirali Pariz i Lion – Traže sastanak sa Makronom

Francuski polјoprivrednici dovezli su traktore u Pariz i Lion, kako bi protestovali zbog zaostajanja svojih prihoda, za šta kažu da je uzrok nelojalna konkurencija. Nјihov protest sa 1.000 traktora zaustavio je saobraćaj u okolini Pariza.

To je jedan od nekoliko protesta polјoprivrednika širom Evrope, podstaknutih sve većom zabrinutošću za opstanak evropskih polјoprivrednih tradicija i standarda.

– Traktori će ostati parkirani na autoputu oko Pariza sve dok francuski predsednik Emanuel Makron ne pristane da se sastane s demonstrantima – izjavila je portparolka regionalnog sindikata polјoprivrednika Elis Despine za AP.

Neki demonstranti su postavili šatore i zapalili vatre. Drugi su pešice ušli u grad, blokirali Jelisejska polјa i posuli seno po toj čuvenoj pariskoj aveniji.

Policija je opkolila grupu polјoprivrednika ispod Trijumfalne kapije, ali obe strane su mirne.

Francusko predsedništvo je saopštilo da u ovoj fazi nije planiran sastanak Makrona i delegacije polјoprivrednika.

Polјoprivrednici se žale na međunarodne sporazume o slobodnoj trgovini za koje kažu da ih dovode u nepovolјan položaj, a žale se i na vladinu reformu koja nije uspela da poveća njihove prihode. Imaju primedbe i na propise za koje kažu da ometaju rad polјoprivrede.

Takođe su osudili „agro-mobing“ – javno neprijatelјstvo prema polјoprivrednicima, posebno onih koji kritikuju njihovu upotrebu pesticida i tretman životinja.

Ministar polјoprivrede Didije Gijom rekao je da razume „njihov gnev i protest“, i da mu je „dosta“ „trajnog ponižavanja“ i razdora između gradskih stanovnika i polјoprivrednika.

Glavni sindikat polјoprivrednika organizovao je akcije širom Francuske, među kojima protest s traktorima u Lionu, gde je oko 600 polјoprivrednika sa oko 120 traktora blokiralo tri ulaza u grad.

Ursula fon der Lajen: Polјoprivreda će i dalјe biti u središtu pažnje EU

Demonstracije u Francuskoj usledile su posle sličnih protesta u Nemačkoj u utorak, kada je oko 10.000 polјoprivrednika dovezlo 5.000 traktora u Berlin da bi protestovali zbog polјoprivredne politike nemačke vlade.

Polјoprivrednici u Holandiji blokirali su autoputeve prošlog meseca, kako bi protestovali smatrajući da su nepravedno optuženi za zagađenje azotnim gasovima.

Nova predsednica Evropske komisije obećala je da će polјoprivreda i dalјe biti u središtu pažnje EU. Ursula fon der Lajen je obećala u Evroparlamentu u Strazburu u Francuskoj pomoć mladim polјoprivrednicima da povećaju svoje prihode i insistirala da cće se boriti protiv nelojalne svetske konkurencije za koju evropski farmeri sve više strahuju da će srezati domaće cene.

Ona je rekla da trgovinski partneri EU „moraju da se pridržavaju ekoloških standarda EU“ ako žele da EU uvozi njihove polјoprivredne proizvode.

Hilјade traktora na putu ka Berlinu

Polјoprivrednici su u nekoliko hilјada traktora krenuli ka Berlinu kako bi učestvovali na protestima zbog agrarne politike nemačke vlade, saopšteno je iz nemačke policije.

Iz policije su izjavili da se na protestima očekuje 10.000 polјoprivrednika, koji se bune zbog planiranih regulativa sa cilјem zaštite okoline za koje demonstranti tvrde da su prestroge. Demonstranti planiraju da sporim konvojem od 5.000 traktora blokiraju delove Berlina, a okuplјanje je planirano kod Brandenburške kapije.

Polјoprivrednici smatraju da bi nemačke vlasti trebalo više da sarađuju s njima kako bi se pronašlo rešenje za očuvanje životne sredine, a da se istovremeno održi konkurentnost farmi. Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere pokreta polјoprivrednika da razgovaraju početkom decembra.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">